Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hårreisende

Tiril Eckhoff har selv sett konsekvensene av kroppspress i idretten. Hun velger å bruke sin stemme til å advare unge utøvere.

SKISTJERNE: Tiril Eckhoff vil være et godt forbilde for kommende generasjoner utøvere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKISTJERNE: Tiril Eckhoff vil være et godt forbilde for kommende generasjoner utøvere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mary Cains historie rystet verden. Det tidligere supertalentet fortalte om maktmisbruket fra hennes trener, Alberto Salazar, og hvordan han presset henne til å gå ned i vekt.

Friidrettshåpet skal ha blitt tvunget til å veie seg foran lagvenninnene, og latterliggjort om hun ikke holdt vekta. Salazar skal også ha gitt Cain p-piller og vanndrivende midler for å få henne tynnere. Resultatet ble at Cain mistet menstruasjonen i tre år, og brakk fem bein som følge av beinskjørhet. Etter hvert begynte hun å lure på om det var verdt å leve.

- Jeg var så redd og alene. Jeg følte meg fanget, og utviklet selvmordstanker. Jeg begynte å kutte meg selv. Noen så at jeg kuttet meg selv, men ingen gjorde eller sa noe. Jeg forsøkte ikke lenger å kvalifisere meg til OL. Jeg forsøkte bare å overleve, fortalte hun til New York Times.

Opplysningene sjokkerte, men kroppspresset hun følte på er ikke unikt i idrettsverden. Flere har fortalt sine historier i ettertid, og også i Norge kan kroppspresset bli for stort på utøverne.

VANSKELIG: Det er ikke så lett å gå på do om man er kvinne og skiskytter. De norske skiskytterjentene forklarer hvorfor og hvilke valg de må gjøre rundt konkurransene for å omgå problemet med nervøs blære. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Hårreisende

- Det er jo et sårt tema, og et veldig vanskelig tema å snakke om, sier Tiril Eckhoff.

Skiskytterstjerna mener trening, kropp og vekt er et undersnakket tema i idretten. Eckhoff er svært engasjert når hun prater om det, og håper å være et godt forbilde for kommende utøvere.

- Mat, kropp, helse og damehelse er for lite snakket om. Så handler det om å vise at man kan komme langt ved å ikke være tynn også, mener hun.

NRK skrev nylig en sak om at de franske skiskytterkvinnene hadde fått beskjed om å gå ned i vekt.

- Hårreisende, er Eckhoffs klokkeklare beskjed. Hun har selv opplevd flere episoder hvor maktpersoner har gått langt over streken for hva som er greit.

- Jeg har opplevd at en trener har sagt noe til en utøver, og jeg har sett konsekvensen av det da jeg var yngre. Og de konsekvensene er ikke helt bra.

- Brenner for det

Hun har vært aktiv i verdenscupen siden 2011, og har holdt på med skiskyting siden lenge før det. Det er ikke alt hun ser tilbake på med glede.

- Det er mye som har skjedd gjennom karrieren min, som jeg har reagert på. Da synes jeg det er viktig at jeg bruker stemmen min til å belyse at det skjer. Jeg mener at jenter har muligheten til å bestemme selv, og at dette ikke er noe man skal få tvunget over seg. Det er ingen andre som bestemmer over din kropp enn deg selv, sier hun.

- Jeg brenner litt for akkurat det, og det har jeg nok alltid gjort. At jenter kan ha et forbilde, og at de kan bli gode uansett kropp og fasong, legger hun til.

Idretten er imidlertid ikke unik når det kommer til kroppspress.

- Dette er et vidt problem i hele verden, sier Eckhoff.

- Vi er alle forskjellige

Karoline Bjerkeli Grøvdal har konkurrert mot Mary Cain, men har ikke opplevd noe liknende, der treneren legger et slikt press på utøveren. Den norske langdistanseløperen har imidlertid selv slitt med spiseforstyrrelser, og kjenner til en del av fellene idrettsutøvere kan gå i.

Etter at Cain sto fram med sin historie, skrev Bjerkeli Grøvdal et lengre innlegg på Instagram, hvor hun kom med en rekke oppfordringer til kvinnelige utøvere.

- Ikke sammenlikn deg med andre utøvere, innledet hun.

Bjerkeli Grøvdal legger vekt på at man må omgås de rette menneskene.

- Godta aldri at en trener eller andre i støtteapparatet forteller deg hvordan kroppen din skal se ut. I idretten er det ingenting som heter den perfekte eller ideelle kroppen. Vi er alle forskjellige, vi har ulike kropper, og har ulike behov for å prestere på topp, skrev friidrettsstjerna.

View this post on Instagram

Dear female athletes — Several stories have been published in the media in the last few days regarding female athletes and their body image. I get both upset and sad when hearing Mary Cain’s story. Upset because, in Cain’s case, the support system is to blame. I’ve fortunately never experienced anything like that, but I’d still like to offer some advice to young female athletes: 1. Don’t compare yourself to other athletes. It’s essential for young athletes to have good role models. Insecurity and comparing yourself to others is completely natural at a young age, and it’s important that questions regarding your own body are put to the right people. Weight, for example, is a recurring topic within this sport. I hope that instead of being influenced by what others might say and mean, that young athletes reach out to someone they trust and someone that actually knows what they’re talking about. 2. Never accept that a coach or others in your support system tells you what your body should look like. In sports there’s no such thing as the perfect or ideal body. We’re all different, we all have different bodies, and we’ve got different needs to perform at our best. 3. Surround yourself with the right kind of people. Get a coach and a group of people around you that has knowledge on the topic and that you feel you can talk to. 💕 #womeninsports #femaleathlete

A post shared by Karoline Bjerkeli Grøvdal (@karolinebgrovdal) on

- Som en tørketrommel

Eckhoff engasjerer seg i spørsmålet rundt kroppspress i idretten, men hovedfokuset ligger på det som skal skje i skisporet denne vinteren.

Skiskytteren er fornøyd med treningsarbeidet hun har fått gjort gjennom sommeren, og gleder seg til å se hvor hun ligger an i løypa. I verdenscupåpningen på Sjusjøen ble det 11.-plass på sprinten og 5.-plass på fellesstarten.

Hovedmålet denne sesongen er imidlertid VM i Anterselva. Én av Eckhoffs seks verdenscupseire har kommet i det italienske skiparadiset.

- Anterselva og jeg trives veldig godt sammen. Målet er å gjøre det bra der, så jeg gleder meg ekstremt mye til det, sier hun.

Anterselva er kjent som en av de aller beste arenaene for skiskyting, hvor publikum er mer ivrig enn andre steder.

- Det er som å gå i en tørketrommel. Det er et volum som du ikke kan forestille deg. Også er det mye nordmenn der. Det er mye tyskere. Det er mye bråk. I løypa lukter det glüwein, alkohol og litt sigg. Så det er bare å forberede seg på det, ler hun.

- Var en bitch

VM i Anterselva kommer bare et lite år etter fjorårets verdensmesterskap i Östersund, Sverige.

Mesterskapet ble på mange måter en suksess for Eckhoff, som endte topp ti i fire av de fem øvelsene.

Aller best gikk det i lagkonkurransene, hvor 29-åringen bidro til at Norge tok gull i både stafett og mix-stafett. På jaktstarten tok hun sølv på egenhånd. Det skjedde etter en intens spurt mot tyske Laura Dahlmeier.

- Jeg gjorde som jeg planla. Jeg tenkte å ta det innerste sporet, men der dukket plutselig hun opp. Jeg var en bitch og brøytet meg fram, sa Eckhoff til Dagbladet den gangen.

Om få måneder må hun hente fram den samme vinnerviljen i jakten på nye medaljer i Anterselva.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media