Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM 2018, åttendedelsfinale: Colombia-England 4-5

Harry Kane er løvenes konge

Det er ingen tvil om at England er et godt fotballag. Endelig-seieren på straffer mot Colombia kan gjøre dem store.

ENDELIG: Harry Kane og hans England tok seg videre på straffer. Her etter å ha satt straffesparket i førsteomgangen. Foto: AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
ENDELIG: Harry Kane og hans England tok seg videre på straffer. Her etter å ha satt straffesparket i førsteomgangen. Foto: AFP PHOTO / Alexander NEMENOV Vis mer

Colombia-England 4–5 etter straffer (1–1)

DE HAR ØVD, de har øvd litt til og de har hatt hjelp av psykologer og andre hjernevridere for å kunne være i stand til å håndtere det eventuelle stresset og presset en straffekonk i VM fører med seg. Jeg vet ikke om det var det som sendte England til kvartfinalen mot Sverige.

Men jeg vet det var Jordan Pickford og Harry Kane.

PICKFORD FORDI HAN reddet Colombias femte straffespark og åpnet døra for den matchballen Eric Dier begravde i det colombianske målet. Harry Kane fordi han er Harry Kane – straffeskytteren over alle straffeskyttere, VMs toppscorer og løvenes konge. For da England trengte noe ekstra for å komme seg gjennom og ut av et helvete som har ridd dem som en mare, så fikk de akkurat det.

Av Jordan Pickford.

Og av Harry Kane.

JORDAN PICKFORDS BANEBRYTENDE bidrag var av typen som skaper helter. Det fortjener Englands urutinerte landslagskeeper. Det fortjener England. Harry Kanes bidrag så langt i VM er av typen som skaper legender. Det fortjener fotballen i ei tid da det er like mye dritt som glede. For ingenting biter på Harry Kane, ingenting.

Usportslige motstandere, meningsløse diskusjoner og drøying av tid – Harry Kane bryr seg ikke.

DET ER DERFOR han er kaptein, det er derfor han er best og det er derfor England er i kvartfinalen med alt det innebærer av håp, drømmer og gode vibber. Så enkelt, så profesjonelt og så vidunderlig godt gjennomført. For selv om England selvfølgelig er mer enn en spiller, alle lag er det, så hadde de ikke klart seg uten denne ene spilleren.

Harry Kane.

The man.

MOT PANAMA MÅTTE han vente i nesten tre minutter fra han ble felt til straffespark, og til han kunne skyte ballen i mål. Det brydde han seg lite om. Da det samme gjentok seg mot Colombia var han like rolig. Som om det angikk ham enda mindre. For Harry Kane bryr seg ikke om andre ting enn det Harry Kane må gjøre for å ta England stadig nærmere den store drømmen.

Uansett hva han gjør, enten han skyter ballen i mål, vinner en hodeduell eller tar med seg ballen en tur for å drepe tid og vinne et frispark, så er det med ett hundre prosent fokus.

DET ER NOE med Gareth Southgates nye England. Noe upretensiøst og ærlig. Ikke ser de ut som engelske landslag vi har fulgt siden 80-tallet. Ikke oppfører de seg sånn heller. Med det mener jeg ikke å si at England har ødelagt for seg selv gjennom stjernenykker og dårlig atferd på veien ut av det ene sluttspillet etter det andre, det har mellom noen dårlige årganger vært store doser av uflaks på veien.

Poenget er at England 2018 egentlig bare har en virkelig stjerne.

En stjerne som oppfører seg som alt annet enn en stjerne

HARRY KANE ER Englands selvsagte kaptein. For det første er han det naturlige midtpunktet i dette laget. For det andre synes han å være den klokeste. Og det så du da det begynte å koke mot Colombia, og frisparkene ble stadig styggere.

Den som ikke hisset seg opp i det hele tatt var Englands kaptein, selv da Raheem Sterling ble skallet av Barrios og det tok nærmere tre minutter å få effektuert et frispark.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer Vis mer

Det Harry Kane gjorde da alle ropte på VAR og rettferdighet, var å rette begge pekefingrene mot tinningene og mane lagkameratene til å bruke nøtta.

FØR KAMPEN MOT Colombia var England allerede et godt fotballag. Etter å ha klart å ri av de første tjuefem minuttene av ekstraomgangene etter den tilnærmede knockouten til 1–1 på overtid i ordinær tid (90+3), og skaffet seg et par sjanser for deretter å vinne den første straffekonken siden 1996 (har tapt seks siden de slo Spania i EM), kan England 2018 bli et stort fotballag. De er ikke der riktig ennå, men de har keeperen, laget og ikke minst lederen til å gå hele veien til Moskva.

Det verste hinderet er nemlig passert nå, straffekonken.

Og så tror jeg de liker, fordi det gjør laget større, å være storfavoritter mot Sverige.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer