Harselerer med legendens nye statue

Avdukingen av en statue av George Best i Belfast har skapt reaksjoner.

IKKE SNARLIK: Flere har reagert på hvordan en ny statue av George Best ser ut. Foto: NTB scanpix
IKKE SNARLIK: Flere har reagert på hvordan en ny statue av George Best ser ut. Foto: NTB scanpixVis mer

George Best er en av tidenes beste britiske fotballspillere. Nord-irens karriere var drevet av et fantastisk talent, men preget av hans playboyliv utenfor banen.

I går, på det som ville vært hans 73-årsdag, ble en statue av den legendariske kantspilleren avduket utenfor Nord-Irlands stadion, Windsor Park, i Belfast.

Flere hundre fans møtte opp for å få med seg avdukingen av statuen av folkehelten, som ble gjort av hans søster Barbara McNarry og tidligere landslagskollega og Arsenal- og Tottenham-keeper Pat Jennings.

TIDLIGERE LAGKAMERAT: Pat Jennings var med på avdukingen. Foto: NTB scanpix
TIDLIGERE LAGKAMERAT: Pat Jennings var med på avdukingen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ser ut som en Marvel-skurk

Etter at statuen hadde blitt avduket kom reaksjonene, og de var ikke bare positive. Reaksjonene kan heller sammenliknes med da en byste av Cristiano Ronaldo, en annen tidligere sjuer hos Manchester United, ble avduket på flyplassen i Madeira for et par år siden.

Både Manchester Evening News og The Sun har skrevet om latterliggjøringen som har kommet i etterkant av avdukingen.

«Det er godt å se en statue som viser hvordan George Best ville sett ut om han sto opp fra de døde for å leve i marerittene dine», skriver en Twitter-bruker.

«Han ser ut som en skurk fra en Marvel-film», skrev en annen mens en mente at «Den nye George Best statuen er helt sjokkerende, det er som en blanding av Roger Moore og Skeletor, utrolig».

Mannen bak statuen mener imidlertid at statuen viser Best slik mannen selv ønsket.

- Best ønsket å bli husket for fotball og det er hva vi har fanget i statuen, sier skulptør Tony Currie til BBC.

Europas beste

I løpet av 11 (1963-1974) sesonger spilte han 361 ligakamper for Manchester United og scoret 137 mål. Etter han ligger det en haug av svimle forsvarsspillere som stort sett så ryggen hans der han fosset forbi dem ned langs kanten.

Hans største år var i 1968. Riktignok tapte Manchester United ligagullet til byrivalen City med to fattige poeng det året, men George Best delte toppscorertittelen i ligaen sammen med Southamptons Ron Davies - 28 fulltreffere hver, og Best ble kåret til årets spiller i ligaen av de engelske fotballjournalistene.

Videre ble han kåret til årets spiller i Europa etter at han ledet Manchester United til topps i Europacupen for serievinnere.

United slo Benfica 4-1 i finalen, etter ekstraomganger, foran 92.000 tilskuere på Wembley - og Best scoret 2-1-målet i første ekstraomgang. På det tapende laget spilte en annen legende, portugisiske Eusebio, som også er helt der oppe når fotballnostalgikere diskuterer hvem som er det herlige spillets største legender.