Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-sprinten: Bjørgen eller Harsem?

Harsem ber Bjørgen droppe OL-sprinten: - La meg få sjansen

Trolig får Marit Bjørgen selv bestemme om hun vil gå OL-sprinten etter dagens NM-gull. Bjørgens valg får store konsekvenser for Kathrine Harsem, som vil overtale langrennsdronninga til å gi henne sprintplassen i OL.

ÅPENT: Marit Bjørgen slo Katrine Harsem og Silje Øyre Slind i NM-sprinten, men går hun sprinten i OL? Harsem håper Bjørgen dropper sprinten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPENT: Marit Bjørgen slo Katrine Harsem og Silje Øyre Slind i NM-sprinten, men går hun sprinten i OL? Harsem håper Bjørgen dropper sprinten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GÅSBU (Dagbladet): Marit Bjørgen klarte endelig å bevise for landslagsledelsen, det norske folk og ikke minst seg selv at hun fortsatt kan vinne langrennssprinter.

Riktignok manglet Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng på NM-sprinten på Gåsbu, men måten Bjørgen slo Kathrine Harsem på i finalen var imponerende, etter at Rognes-jenta holdt på å ryke i semifinalen.

- Det er en av mine beste sprinter siden 2015, så det er jeg veldig fornøyd med, sier Bjørgen til Dagbladet og resten av pressen.

Duellen om seieren i finalen mellom Bjørgen og Harsem, var i realiteten også en duell om å få den fjerde og siste norske plassen på OL-sprinten. Den vant Rognes-jenta.

- Jeg har ennå ikke tatt en avgjørelse på om jeg vil gå sprinten, og jeg vet ikke om jeg er en av de fire som blir tatt ut heller, sier Bjørgen ydmykt på spørsmål om hun vil gå OL-sprinten.

SEIERSSMIL: Det er en stund siden sist, men Marit Bjørgen kunne i dag juble for en etterlengtet sprintseier igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SEIERSSMIL: Det er en stund siden sist, men Marit Bjørgen kunne i dag juble for en etterlengtet sprintseier igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Harsem håper inderlig at langrennsdronninga heller velger å spare kreftene og satse på alle de øvrige rennene hvor Bjørgen har mye større gullsjanser.

Harsems oppfordring

For Bjørgen er sprinten hennes svakeste distanse i OL. For Harsem er sprinten trolig hennes eneste mulighet for å gå noe i Pyeongchang.

- Marit burde stå over OL-sprinten. Hun har vunnet før. La meg få sjansen, sier Harsem til Dagbladet og smiler.

- Nei, jeg skjønner jo at Marit vil gå om hun føler seg bra. Langrenn er en lagidrett som er individuell, for å si det pent. Alle håper å få sin sjanse. Men Marit har fem andre sjanser, mens jeg bare har denne. Så jeg håper jo at hun kanskje kan satse på de øvrige distansene.

- Det er kanskje til din fordel at du kan mobilisere alt mot ett renn, mens Bjørgen må tenke helheten i OL?

- Ja, planen min er å bare ha fokus på sprinten. Jeg har vist at jeg kan være i en finale. Da kan alt skje. OL-sprinten passer meg veldig bra. Den er tøff, lang og med bratte pakker.

DUELLEN: Blir det Marit Bergen eller Kathrine Harsem for Norge i OL-sprinten? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DUELLEN: Blir det Marit Bergen eller Kathrine Harsem for Norge i OL-sprinten? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vil du prøve å argumentere deg inn på sprintlaget?

- Jeg skal godsnakke med Marit nå om å få sprintplassen, varsler Harsem.

Vil gjøre comeback i lagsprint

Bjørgen har selv ikke bestemt seg for om hun i det hele tatt vil gå sprinten.

- Hvis vi ser på resultatene jeg har hatt i sprint i nyere tid, har det ikke vært så bra. Men jeg har ikke gitt opp håpet, sier hun.

- Hva med lagsprinten som du har brukt å stå over - vil du gå den i OL?

- Ja, jeg vil gå lagsprinten. Nå er det den nest siste distansen i mesterskapet, så det blir nok en helhetsvurdering om hvem som har prestert best. Maiken ligger vel best an, men det er ganske åpent om den andre plassen, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Du har større sjanse for å ta gull på lagsprinten enn på sprinten?

- Ja, det er jo gode sjanser for det, men det er ikke bare å hente gullet. Men jeg har lyst til gå lagsprinten om jeg er i form.

- Syk i jula

Bjørgen forteller til Dagbladet at hun er godt fornøyd med treningsarbeidet hun la ned i jula. Det meste gikk etter planen.

- Treningsmessig har det gått bra, selv om jeg var litt syk i jula. Men kroppen har fungert bra og jeg tror et par konkurranser nå vil gjøre meg bra, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Jeg har trent omtrent som jeg gjorde forrige jul, også målt i antall treningstimer. Jeg har vært med lenge og har aldri noen garanti, men jeg synes kroppen har respondert veldig bra.

LANGRENNSDEBATTEN: Hva skjer med Petter Northug, Finn-Hågen Krogh, Ola Vigen Hattestad og Astrid Uhrenholdt Jacobsen? Dette er noen av temaene i Dagbladets nye langrennsprogram. I panelet: Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud, kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Rognes-jenta smilte naturlig nok bredt etter sprintseieren i NM, etter en lengre konkurransepause og flere år siden hun sist gikk først i mål i en sprintfinale.

Eides mareritt

Outsiderne som kunne ha kapret den fjerde sprintplassen til Norge foran nesa til Harsem og Bjørgen, klarte ikke å levere det de måtte - selv om Silje Øyre Slind og Anna Svendsen begge var nære.

Verst gikk det for Mari Eide, som lå foran Bjørgen i sin kvartfinale, før hun falt.

- Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg tror bare skiene kryssa, og så lå jeg plutselig på bakken der. Det skjedde veldig fort, og det var litt frustrerende, sier Eide til Dagbladet.

- Du så sprek ut?

- Jeg har egentlig vært forkjøla hele uka og har ligget på sofaen, så jeg flyter egentlig veldig bra på et overskudd. Prologen var litt trå, men nå hadde jeg veldig gode ski. Jeg skulle spare litt krefter opp den siste bakken så jeg hadde noe å spa på med inn på oppløpet. Nå kom jeg aldri dit​

- Hva tenker du nå?

- Jeg tenker på hvordan det er mulig å ha så mye uflaks som jeg har hatt i år. Jeg har satsa på klassisk sprint og jeg føler at det bare er en klassisk sprint jeg har fått gjort det jeg skal gjøre, og det var på Beitostølen i november. Etter det har det vært smørebom og avlysning av skirennet etter prologen. Det føyer seg inn i rekka over uhell i år, sier Mari Eide.

- Er alt håp om OL-plass ute?

- Det er ikke opp til meg å avgjøre, det er opp til ledelsen. Om de velger å bruke Planica som uttaksrenn, så er det e tlite håp. Men det er ikke opp til meg. Det kan fort hende at Marit eller Kathrine går veldig fort her, og da bruker de ikke sprinten i Planica, sier Eide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!