TAR OPPGJØR MED STEMPEL: Kathrine Harsem vil ikke ta folk skal tro at hun ikke liker kvinnelige trenere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAR OPPGJØR MED STEMPEL: Kathrine Harsem vil ikke ta folk skal tro at hun ikke liker kvinnelige trenere. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kathrine Harsem etterlyser kvinnelige trenere

Harsem freser mot stempel som kvinnediskriminerer:
- Det er bare tull

Kathrine Harsem tar et oppgjør med stempelet hun har levd med i tre år.

Ønsket om flere kvinnelige trenere har blitt styrket de siste åra og er blant annet noe flere har etterlyst som en mangelvare som kan ha medvirket til den mannsdominerte norske idretten.

Langrennsløper Kathrine Harsem har tidligere blitt sitert på i Aftenposten at hun har «mer respekt for menn enn for kvinner når det gjelder det yrket» som trener.

Overfor Dagbladet - og i lys av Kvinnemysteriet - ønsker hun nå å få fjernet det stempelet hun fikk etter utspillene i 2015.

- Jeg synes det er viktig å fronte kvinnetrenere. Jeg har fått et stempel at jeg ikke liker kvinnelige trenere. Det er bare tull. Det stempelet vil jeg gjerne ha vekk, sier Kathrine Harsem til Dagbladet.

- Det var en kommentar jeg hadde for noen år siden om kvinnelige trenere, som ga meg det stempelet. Det er bare tull at jeg ikke har respekt for kvinnelige trenere, for det har jeg absolutt. Jeg vil gjerne ha inn kvinnelige trenere i Skiforbundet. Det var også noe jeg spilte inn til Skiforbundet i vår.

- Hvem da?

- Jeg foreslo Guro Strøm Solli, som for øvrig bor og leier hos meg, men det ble ikke henne gitt, sier Harsem.

Valget som ny landslagstrener for Norges skijenter falt i stedet på Ole Morten Iversen, som tidligere har hogget løs på Harsem, ifølge henne selv.

Lanserer flere kvinnelige kandidater

Harsem trekker fram flere gode kvinnelige trenere og kandidater til å bli landslagstrenere i framtida.

- I tillegg har jeg veldig stor respekt for Guri Hetland. Hun er veldig flink og har god trenererfaring. Tora Berger og flere som har vært aktive selv er interessante. Det finnes også flere unge trenertalenter på vei opp, mener landslagsløperen.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Vid... Vis mer

- Hva med Marit Bjørgen?

- På en måte ja, men på en måte ikke. For det første vet jeg ikke hvor interessert hun er i å bli landslagstrener. For det andre tror jeg ikke det er helt bra om hun kommer inn i landslaget med dem som er her nå. Det blir for nært venninneforhold, men kanskje for et annet lag eller yngre?

Harsem tror relasjonen man får naturlig som utøver sammen med en trener av samme kjønn, er en av fordelene med å få inn kvinnelige trenere, i hvert fall idrettskvinnenes perspektiv.

- Man får en annen relasjon mellom utøver og trener hvis det er en av samme kjønn kontra det motsatte. Det kan være både fordeler og ulemper med det.

Får støtte av Bjørgen

Også Bjørgen trekker fram Strøm Solli som en framtidig norsk landslagstrener.

Strøm Solli, som tidligere var i verdenstoppen i sprintlangrenn, er godt i gang med en doktorgrad i utholdenhetstrening og har dermed den gylne kombinasjonen av erfaring på toppnivå og god faglig base og kompetanse.

- Om det er noen kvinnelige trenere som er kvalifisert, bør de virkelig vurderes. Guro Strøm Solli bør absolutt være aktuell, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Hva gjør henne til en god kandidat, mener du?

- Guro har studert treningen min og sitter med utrolig mye kunnskap og lærdom med tanke på trening. Hun har studert mye og kunne ha fungert veldig bra sammen med Ole Morten, slik jeg kjenner henne, forteller Rognes-jenta.

Smigret

Guro Strøm Solli synes det er gjevt å bli lansert som en trenerkandidat for kvinnelandslaget. Samtidig tror den tidligere toppsprinteren at det kanskje er litt i tidligste laget, ettersom hun nå holder på å ferdigstille sin doktorgrad.

- Det er en kjempekompliment fra Marit. For øyeblikket er jeg opptatt med å ferdigstille en doktorgrad i utholdenhetstrening. Men i framtida er en rolle som landslagstrener absolutt veldig spennende. Jeg mener jeg har en god faglig base, har Guro Strøm Solli tidligere sagt til Dagbladet.

- Jeg har blant annet studert Marits treninger, gjennom flere prosjekter. Det kommer snart en ny studie, hvor vi har analysert treningen til Marit før, under og etter svangerskapet. Dette arbeidet gir meg en god base til en trenerjobb når jeg sannsynligvis er ferdig med doktorgraden i 2020.

- Jeg tror det snart vil skje

Strøm Solli er imidlertid helt enig i at tiden er inne for å få kvinnelige trenere inn på det øverste nivå.

- Det er absolutt på tide med kvinnelige trenere på landslagsnivå. Jeg tror det snart vil skje. Vi trenger trenere av begge kjønn, og det er mange som har god kompetanse, mener hun.

- Marit er selv en veldig god trenerkandidat med ekstremt mye erfaring. Jeg forstår at hun vil ha en liten pause fra det miljøet, men jeg håper at hun går inn i en trenerrolle på sikt.

Kristoffersen og Nymoen

Strøm Solli er en av flere kvinnelige treneremner på vei opp og fram.

Norges Skiforbund har i samarbeid med «Statoil Morgendagens Helter» satt i gang prosjektet Morgendagens Skiledere. Prosjektet er et treårig mentorprogram. Målet med prosjektet er å få flere kvinnelige ledere og trenere på nasjonalt og internasjonalt nivå innen skiidretten.

I tillegg til Strøm Solli finner vi også flere andre tidligere landslagsløpere som Marthe Kristoffersen og Maj Helen Nymoen.

På sikt kan også Bjørgen bli en del av dette prosjektet.

- Det er vanskelig å si når jeg vil bli trener. Det trenger ikke å være på elitenivå. Jeg synes det er like spennende å trene yngre og trene de fram til å nå opp på landslaget. Det er like interessant som å trene et landslag, har Bjørgen tidligere sagt til Dagbladet.