Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kathrine Harsems superløp er kritisk for Marit Bjørgen

Harsem gråt på oppløpet - inn til karrierens høydepunkt

Kathrine Harsem var i utgangspunktet reserve til OL-sprinten, men med dagens maktdemonstrasjon i Planica gikk hun seg trolig inn på det norske OL-laget. Ut ryker trolig Marit Bjørgen.

PÅ PALLEN: Kathrine Harsem spurtslo Maiken Caspersen Falla og kapret 2. plassen bak Stina Nilsson i Planica. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
PÅ PALLEN: Kathrine Harsem spurtslo Maiken Caspersen Falla og kapret 2. plassen bak Stina Nilsson i Planica. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kathrine Harsem hadde kniven på strupen i Planica i dag om håpet om å få gå OL-sprinten skulle leve videre.

Snakk om å levere.

Harsem vant prologen foran verdens beste sprintere og var så suveren i diagonalgang i semifinalen at stjerner som Jessica Diggins og Heidi Weng ble fullstendig parkert.

I finalen fortsatte 28-åringen å imponere. Harsem tok teten og kjørte så hardt at bare verdens to beste sprintere, Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla, klarte å holde følge.

Resten måtte slippe. Jessica Diggins, Heidi Weng og Anna Dyvik var rett og slett sjanseløse til å holde Harsems skyhøye tempo.

PÅ PALLEN: Kathrine Harsem smilte etter karrierens første pallplassering i verdenscupen. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
PÅ PALLEN: Kathrine Harsem smilte etter karrierens første pallplassering i verdenscupen. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix Vis mer

Nilsson var sterkest på oppløpet og vant, men Harsem spurtslo Falla og ble nr. 2. Det var hennes første pallplass på dette nivået i karrieren og en stor seier for 28-åringen.

Ikke bare var det karrierebeste; det var også trolig prestasjonen som får Harsem inn på det norske OL-laget i sprint. Harsem har aldri deltatt i OL før, men styrket i dag sine kort betraktelig.

Så mye betydde det for Harsem at hun gråt allerede mens hun spurtet ned regjerende sprintverdensmester Falla på oppløpet.

Etter en lang rekke med motgang og marginer imot, gikk endelig alt Kathrine Harsems vei i Planica.

Et vakkert idrettsøyeblikk manifesterte seg i Slovenia.

Kampen om de fire plassene

Det er i så fall Marit Bjørgen som må dankes ut av sprintlaget om Harsem skal få gå noen skirenn i vinter-OL i Pyeongchang.

Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng er i utgangspunktet inne på det norske sprintlaget, mens Marit Bjørgen satte seg selv i førersetet i kampen om den fjerde plassen etter å ha spurtslått Harsem på oppløpet i NM-sprinten på Gåsbu.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer Vis mer

Da varslet Harsem til Dagbladet at hun ville overtale Bjørgen til å droppe OL-sprinten.

- Marit burde stå over OL-sprinten. Hun har vunnet før. La meg få sjansen, sa Harsem til Dagbladet og smilte.

- Jeg har prøvd å slå Marit litt på rumpa og godsnakke henne, men det er helt åpent, og det er heller ikke alene opp til henne. Det kan jo hende at jeg blir tatt ut.

Bjørgens svar til Harsem

Langrennsdronninga fra Rognes var imidlertid klar på at hun ikke ville gi fra seg sprintplassen om hun føler at det er en medaljesjanse.

- Nå må vi se hvem Roar velger. Hvis jeg er en av de fire, må jeg ta en vurdering på om jeg skal gå. I så fall må jeg føle at jeg er god nok for en finale. Hvis jeg føler det, vil jeg ikke gi fra meg plassen. Det er mitt siste OL, så jeg vil benytte sjansen, sier Bjørgen til Dagbladet.

Men etter dagens 2. plass til Harsem har neppe Roar Hjelmeset noe annet valg enn å ta ut Harsem til OL-sprinten i Pyeongchang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!