Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Legger seg flate etter kritikken:

Harsem «mistet seg selv» på landslaget: 
- For dårlig av oss

Kathrine Rolsted Harsem har suksess i Tour de Ski, men ikke som landslagsløper. Der mistet hun all selvtillit og følte seg dårlig ivaretatt. - Ikke bra nok, sier landslagstreneren.

MÅ BLI BEDRE: Landslagstrener Roar Hjelmeset syns det er leit at de ikke fanget opp Kathrine Rolsted Harsems situasjon på landslaget i fjor.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MÅ BLI BEDRE: Landslagstrener Roar Hjelmeset syns det er leit at de ikke fanget opp Kathrine Rolsted Harsems situasjon på landslaget i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

OBERSTDORF (Dagbladet): Dagen før Tour de Ski satte i gang i Sveits, nyttårsaften, fortalte Kathrine Rolsted Harsem Dagbladet om den tøffe tida hun hadde som landslagsløper.

- Jeg mista meg selv. Du blir vel fortalt at du indirekte ikke er god nok, da. Og ikke er bra nok som menneske, følte jeg vel. Det er ikke noe som har sagt det til meg, men det var så mye som skjedde i fjor, sa Harsem, som også mistet plassen på landslaget før årets sesong.

Men på regionslaget Team Veidekke har Harsem fått den roen hun trenger for å restarte karrieren. Etter en god sesongåpning fikk hun sjansen i Tour de Ski.

Det er en sjanse hun har tatt godt vare på. Etter to renn ligger hun på femteplass totalt.

- Det er veldig gøy. Det har startet veldig bra, og det gir motivasjon for fortsettelsen også, sier Harsem til Dagbladet.

Mistet seg selv

Som landslagsløper følte hun altså at hun ikke fikk den motivasjonen hun trengte for å lykkes. De beste fikk det meste av oppmerksomheten, mens Harsem forsvant i mengden bak alle pallplassene.

- Man er ikke like selvsikker, man har det ikke like godt med seg selv inne i seg. Det baller litt på seg, og så kan en liten kommentar være veldig sårende, selv om den kanskje ikke var ment sånn. Det var en del sånne episoder som gjorde at jeg følte meg utenfor og følte at jeg ikke gledet meg til å reise på skirenn lenger. Og det skal man jo egentlig gjøre. Det er jo det her jeg driver med, og å kunne leve av hobbyen sin er det ikke noe som er bedre enn. Jeg hadde det rett og slett ikke så bra, og da er det vanskelig å prestere også, fortalte Harsem om landslagstida.

Landslagstrener Roar Hjelmeset har pratet med Harsem etter intervjuet hennes med Dagbladet, og forsikret seg om at hun har det fint sammen med landslaget nå.

- Det er det som er det viktigste akkurat nå, men så skal vi ikke glemme at alle må ivaretas, og hvis folk blir ivaretatt for dårlig, er det noe vi må gjøre bedre enn det vi har gjort, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Må bli flinkere

Landslagstreneren forteller at de har rutiner som skal fange opp om utøvere faller utenfor miljøet eller ikke trives, men at de ikke fanget opp hvordan Harsem hadde det som landslagsutøver.

- Nå er det ikke sånn at vi har fått altfor mange tilbakemeldinger på det, da. Men det er ikke noe problem, hvis folk føler de ikke har det bra, da er det noe vi må takle, og bli enda flinkere på å få folk til å ha det bra, sier Hjelmeset.

Landslagstreneren avviser at det er vanskelig å se alle selv om enkelte av utøverne står på pallen helg etter helg og dominerer mediebildet.

- Nei, det er greit. Det skal ikke være noen forskjell på om du er god eller dårlig. Alle har lik rett til å bli sett og tatt vare på, så det skal ikke være noen forskjell på det. Hvis det ikke har blitt gjort, så er det uansett for dårlig av oss som er med, sier han.

- Har dere snakket om å gjøre noe annerledes enn det dere gjør i dag?

- Nei, egentlig ikke. Det blir litt opp til hver enkelt, men alle må jo være flinke til å komme med tilbakemeldinger også. Det er punkt én, men vi er jo ikke blinde, så vi klarer å fange opp noe, i hvert fall. Men når vi ikke klarer å fange opp alt, så må vi bare gjøre det enda bedre til neste gang.

VM-kandidat

Da Harsem var landslagsløper drømte hun om å få gå Tour de Ski. Når hun nå endelig fikk muligheten, har fjerde- og sjuendeplassene herfra gjort henne til en het VM-kandidat til vinterens mesterskap i Lahti også.

- Ja, selvfølgelig. Når du er nummer fire i en world cup-finale, så er du veldig VM-aktuell, sier Roar Hjelmeset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media