Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kathrine Harsem om OL, motivasjon og Heidi Weng

Harsem stusser over Wengs Johaug-sammenligning:
- Merkelig sagt

Heidi Weng ble mer glad for å nesten slå Kathrine Harsem i en sprintprolog enn å sette Therese Johaug på plass i tøffe distanserenn. Respekten er enormt stor.

RESPEKT: Ingen har større tro på Kathrine Harsem enn Heidi Weng. Foto: Thomas Rasmus Skaug /
RESPEKT: Ingen har større tro på Kathrine Harsem enn Heidi Weng. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SJUSJØEN (Dagbladet): Hun har to 4. plasser i verdenscupen som best, men pallplassen mangler fortsatt for Kathrine Harsem, som tok nye steg inn i verdenseliten forrige sesong.

Karrieren har gått opp og ned for 28-åringen, som Heidi Weng har så stor respekt for at hun flere ganger har spådd Harsem som den neste norske skijenta som vil herje i internasjonal langrenn.

Wengs spådommer har kommet i kjølvannet av det høye nivået Harsem har vist spesielt på rulleski om sommeren. Da forrige sesongs verdenscup- og Tour de Ski-vinner vant Toppidrettseveka for to år siden, banket hun Therese Johaug i distanserennene.

Det var likevel en annen prestasjon som Weng var mest fornøyd med: Da hun nesten slo Harsem i sprintprologen i Aure.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være så nærme Kathrine i en prolog i klassisk. Det er det jeg er aller mest fornøyd, mye mer enn seirene over Therese, sa Weng til Dagbladet.

- Merkelig sagt

Det utspillet stusser Harsem over.

- Jeg fikk med meg at hun sa det, ja. Det var merkelig sagt. Heidi snakker ned seg selv, men hun mener at jeg er rå på rulleski og i klassisk. Det er ikke der Heidi har sin styrke, men hun er jo god også der. Heidi er veldig ydmyk. Jeg har veldig stor respekt for henne, sier Harsem til Dagbladet.

OPTIMIST: Kathrine Harsem har funnet tilbake motivasjonen og er klar på at hun er god nok for pallen internasjonalt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OPTIMIST: Kathrine Harsem har funnet tilbake motivasjonen og er klar på at hun er god nok for pallen internasjonalt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Klassisk sprint er alltid det jeg har vært best på, selv om jeg aldri har vært best på det. Kanskje jeg skal forsøke å spesialisere meg mer på det. Jeg vil ikke nedprioritere skøyting, men ser at det er i klassisk jeg har størst sjanse, erkjenner hun.

Til tross for Wengs store respekt, benekter Harsem at hun har et mentalt overtak på den regjerende Tour de Ski-vinneren.

- Jeg har egentlig ikke det, fordi hun har slått meg i en del spurter i år. Jeg avsluttet sesongen i fjor med å gå fra henne på sprintstafetten. Det tok jeg med meg videre og tenkte «fy fader hun der har jeg slått» da Heidi banket alle i verdenscupen på Lillehammer. Det er inspirerende, sier 28-åringen.

- Nå skal jeg på pallen

Harsem har tidligere slitt med motivasjonen, men nå ser hun svært lyst på det som venter. Drømmen er å ta en individuell OL-medalje på sprinten i Pyeongchang kommende vinter.

- Jeg har aldri gått OL og har et mål om å gjøre det for første gang. Spesielt klassisksprinten i Pyeongchang passer meg bra. Det samme gjelder tremila i klassisk. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å være med der. Jeg håper også å bryte barrieren om å komme meg på pallen gjennom sesongen, forteller hun.

- Er det en perfekt sprintløype for deg i OL?

- Alle løyper skal passe meg bra; det er bare å legge opp til det. Men jeg ser at disse løypene kan passe veldig bra. Det er lange bakker i diagonalgang og kort oppløpi i sprintløypa.

Langrennsesset var uheldig i mange viktige renn forrige sesong, hvor hun så råsterk ut og lenge lå foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen i kampen om å komme på Norges VM-lag i flere øvelser i Lahti.

- Det er litt tilfeldigher som har gjort at jeg ikke har vært på pallen ennå. Jeg er ikke vant til å være på pallen og har egentlig vært fornøyd med å være i finaler. Maiken, Ingvild, Heidi og Stina er vant til å gå for seier, der jeg kanskje har vært litt for fornøyd. Men nå er jeg ikke fornøyd med å være i finale. Nå skal jeg på pallen, varsler hun.

Håper på ketsjupeffekt

Hvis Harsem først bryter den barrieren, håper hun at det vil løsne skikkelig og at pallplassene kan komme på rekke og rad.

- Ja, jeg tror ketsjupeffekten kan komme. Det er stort sett de samme som er i finaler og på pallen. Det mentale har mye å si. Jeg må bli enda sterkere i hodet, sier 28-åringen.

Det mentale er ekstremt viktig i idretten og er en kamp i seg selv. Det vet Harsem alt om, som tidligere har snakket ut om den tunge tiden overfor Dagbladet.

Nå forteller hun at heller ikke denne sesongen har vært rosenrød.

- Jeg slet med motivasjonen også den foregående sesongen. Jeg har brukt året på å komme tilbake og finne finne gleden med langrenn igjen. Jeg har hatt perioder i høst og i vinter hvor jeg ikke har hatt nok lyst, men jeg er veldig motivert nå, forteller Harsem.

De gode opplevelsene forrige sesong hjelper på motivasjonen.

- Når du klarer å vise for deg selv at du faktisk er god nok for finaler, betyr det mye. Det å se at du kan være helt på toppen, betyr mye for motivasjonen, forteller hun.

- Jeg driver med langrenn for det jeg synes det er gøy å trene, være ute og presse kroppen. Fokuset har aldri vært å være best, men å se hvor god jeg kan bli.

Hele Norges coronakart