MINDRE ÅPEN: Kathrine Harsem skal dele færre av sine meninger utad enn hun gjorde før. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MINDRE ÅPEN: Kathrine Harsem skal dele færre av sine meninger utad enn hun gjorde før. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Livet på landslaget: Kathrine Harsems historie

Harsem vil bli mindre åpen:
- De sier at jeg er rappkjefta

Kathrine Harsem mener skijentene har blitt mer voksne siden sist gang hun var på elitelandslaget. Denne gang har 28-åringen kommet fram til at hun skal skal ytre færre av meningene sine utad.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Kathrine Harsem (28) er tilbake på det norske kvinnelandslaget i langrenn etter at forrige periode med de beste skijentene var trøblete.

Det var før Tour de Ski fjor at Harsem fortalte Dagbladet at hun mistet seg selv og gleden av å gå på ski på landslaget sist. Også forrige sesong slet hun med motivasjonen i perioder, selv om 28-åringen tok store steg og etablerte seg i toppen med to 4.-plasser som best.

Det mentale, som tidligere har vært en utfordring, håper Harsem nå er på plass når hun forsøker seg på landslaget igjen etter en periode på regionslaget Team Veidekke.

- Jeg har lært en del om det å være en del av denne gjengen her og litt om meg selv. Jeg har landet litt mer og blitt tryggere på meg selv. Jeg har blitt flinkere til å holde flere av meningene for meg selv og ikke si alt jeg tenker høyt, forteller Kathrine Harsem til Dagbladet.

- Hvorfor er det bra at du holder meningene for deg selv?

- Jeg har hørt her at jeg er rappkjefta. Det er i hvert fall det de sier til meg her. Jeg er kjent for å kaste ut ting jeg kanskje ikke har tenkt så nøye gjennom før jeg sier det høyt. Det er aldri vondt ment, men det kan framstå litt flåsete kanskje, sier landslagsløperen.

- Hvorfor ikke si det?

- Mange vil mene at det bare er befriende?

BEDRE TIDER: Kathrine Harsem trives bedre på landslaget nå enn hun gjorde sist gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BEDRE TIDER: Kathrine Harsem trives bedre på landslaget nå enn hun gjorde sist gang. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Ja, av og til synes jeg det selv, men noen ting får jeg holde for meg selv eller ta det internt. Jeg har sagt høyt at landslaget krenket meg som menneske og at jeg mistet all selvtillit av å være her. Det er mulig jeg kunne tatt det innad og ikke sagt det til mediene. Samtidig mener jeg at det er bra å være ærlig og åpen om ting. Hvorfor ikke si det jeg tenker? spør Harsem.

Hun er ei dame som bruker mye tid på å tenke. Til tider kan hennes egne tanker være en belastning.

- Vi er veldig forskjellige på laget. Heidi Weng sier for eksempel: «Jeg bare går, jeg». Ulike ting fungerer for alle. Jeg er en av dem som tenker mer. I perioder har det vært for mye. Det gjelder å finne en balansegang, sier Harsem.

- Og nå skal du dele mindre av det du tenker utad?

- Det er en selvrefleksjon jeg har gjort. Det gagner meg kanskje ikke å si det utad? Det er kanskje bedre å bare ta det med de det gjelder.

- Forskjell på å ha Marit her kontra Therese

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset sier følgende om tematikken:

- Vi har ikke gitt Kathrine noen konkret beskjed om å roe seg, men vi oppfordrer alle til å ta det internt om det er noe negativt. Vi ønsker ikke at negativ kritikk mot hverandre skal diskuteres i media. Det gjelder alle, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Sist gang Harsem var på landslaget, var Therese Johaug den store stjernen, mens Marit Bjørgen var på sidelinjen den sesongen grunnet svangerskap. Denne gangen er Johaug utestengt, mens Bjørgen er tilbake.

- Det er litt forskjell på å ha Marit her og ikke Therese, sammenliknet med da det var motsatt, erkjenner Harsem.

- Hvilke forskjeller da?

- De er to ulike personligheter. Jeg synes det er roligere og bedre her nå, uavhengig av om Therese er her eller ikke. Jeg synes alle har blitt mer voksne, meg selv inkludert. Det er en veldig sammenspleiset og god gjeng.

SAMHOLD: Kvinnelandslaget i langrenn er kjent for godt samhold, men Kathrine Harsem har også hatt sin tunge perioder i denne gruppa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SAMHOLD: Kvinnelandslaget i langrenn er kjent for godt samhold, men Kathrine Harsem har også hatt sin tunge perioder i denne gruppa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Har funnet meg selv

28-åringen forteller om en gruppe hvor det å prestere er svært viktig. Kvinnelandslaget i langrenn er målbevisst samling av enere.

- Det er høyt prestasjonsfokus. Det vet alle om, men jeg synes det er en mer avslappet stemning nå. Det er bra for meg. Jeg tar meg kanskje litt nær av ting, men er bedre på å ikke gjøre det nå. Nå er jeg mer avslappet og komfortabel, forteller Harsem til Dagbladet.

- Forskjellen på meg selv nå og før, er at jeg har funnet meg mer selv, fått selvtilliten tilbake, blitt bedre kjent med jentene, funnet min plass og sett at jeg kan prestere også utenfor landslaget.

Den mentale kampen

Forrige sesong var hun jevnt oppe blant de ti beste i verdenscupen og to ganger helt oppe på 4. plass, men pallplassen har foreløpig uteblitt så langt i Harsems karriere.

- Jeg har tenkt mye på hvorfor jeg var så nær pallen, men ikke tok steget helt opp. Jeg tror jeg fysisk var sterk nok. Jeg vil bli enda sterkere fysisk, men jeg tror det mentale er like viktig, sier Harsem og utdyper:

- Jeg er ikke vant til å være helt der oppe. Jeg er vant til å være mellom nr. 7 og 10. Jeg har vært for fornøyd i finaler og må jobbe inn innstillingen om at jeg skal vinne.

- Hvor viktig er det mentale i langrenn?

- Det mentale har veldig mye å si, spesielt i sprint. Hvis man ikke er på hogget og godt nok mentalt forberedt, vinner man ikke.

- Bjørgen er veldig enkel

Hun eksemplifiserer det med innstillingen og erfaringen som Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla har. Duoen tok henholdsvis fire og tre VM-gull i Lahti forrige vinter.

- Marit og Maiken vet hvordan de vinner. Den erfaringen gjør at de går inn i det med en annen innstilling. En som meg har aldri stått øverst og vet ikke hva som fungerer best, men etter hvert får man svar, og forhåpentligvis lykkes man en dag, sier Harsem.

- Hvor mye lærer du av å ha en utøver som Marit Bjørgen som lagvenninne?

- Jeg spør Marit om mye, siden hun har holdt på så lenge. Marit er veldig enkel. Det er ikke noe greier med henne. Det er ikke sikkert hun har noe mer vinnerskalle enn andre, men hun er så solid og har den nødvendige erfaringen.

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset håper at Harsem i år vil ta det siste steget opp på pallen.

- Jeg håper og tror at Kathrine kan klare det. Det er mulig. Hvis hun først klarer det én gang, øker sjansen for at hun også kan klare det neste gang, sier Hjelmeset.