Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kathrine Harsems vekker

Harsems skremmende kollaps: - Faktisk bra at det skjedde

Kathrine Harsem kollapset og besvimte i august, men mener selv at det kan være positivt for hennes sesong.

VEKKER: Kathrine Harsems smell i august kan ha vært en helt nødvendig vekker for henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VEKKER: Kathrine Harsems smell i august kan ha vært en helt nødvendig vekker for henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVITFJELL (Dagbladet): Få trives normalt sett bedre i rulleskirennene under Toppidrettsveka enn Kathrine Harsem, som spesielt i Aure bruker å herje med konkurrentene.

I årets utgave gikk det imidlertid fryktelig galt.

Harrsem besvimte og ble hentet av luftambulansen. Deretter ble hun fraktet til St. Olavs hospital i Trondheim.

- Det var ekkelt og skremmende. Samtidig var det faktisk bra at det skjedde, sier Kathrine Harsem til Dagbladet.

- Hvorfor mener du det?

- Altså, jeg er ikke glad for at det skjedde, for det var en veldig ubehagelig opplevelse, men på en måte er det bra. Grunnen til det, er at jeg tror det hadde skjedd uansett. Jeg er for glad i å presse kroppen hardt over lang tid. Da er det fort gjort at det bikker over. Dette var en vekker, sier langrennsesset.

To måneder etter kollapsen i Aure er hun fortsatt preget. Harsem ligger godt etter i treningsplanen etter det ekle avbrekket.

Kollapsens positive ringvirkninger

Akkurat det håper Harsem vil slå positiv ut og er en sentral del av årsaken til at hun mener kollapsen kan medføre noe positivt.

POSITIVT INNSTILT: Kathrine Harsem, her sammen med Ragnhild Haga på vei til Lysebotn, håper at kollapsen kan være bra for henne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSITIVT INNSTILT: Kathrine Harsem, her sammen med Ragnhild Haga på vei til Lysebotn, håper at kollapsen kan være bra for henne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg kunne ha ligget bedre an, men i lys av det som har skjedd, ser det ganske bra ut. Jeg er ikke 100 prosent meg selv igjen ennå, men jeg er ikke stresset. Jeg har i år et mål om å faktisk ikke være best på høsten. Sånn sett var det litt bra at jeg kollapset. Det hjelper meg til å holde igjen. Det trenger jeg kanskje, erkjenner Harsem overfor Dagbladet.

Hun er ofte i strålende form i nettopp Toppidrettsveka og utover høsten. Alle i det innerste miljøet vet om hvilket enormt potensial 29-åringen har. Fartsressursene er store, spesielt i klassiske sprintløyper med motbakker hvor diagonalgang er alfa og omega.

I fjor tok hun endelig et nytt steg. I verdenscupsprinten i klassisk i Planica vant Harsem prologen og ble nr. 2 i finalen, midt mellom sprintenerne Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla. 4.-plassen i skøytesprinten i Seefeld var også en ny barriere som ble brutt.

Dermed klarte Harsem å kvalifisere seg til OL i Pyeongchang, som riktignok endte med en 18. plass i det snøfattige sørkoreanske tettstedet.

- Det og se det selv og erfare at jeg er god nok for pallen, er veldig motiverende. Jeg vet jeg har mer inne. Jeg vet jeg har enda mer å gå på, sier Harsem.

Private forhold

Kollapsen i Toppidrettsveka vil forhåpentligvis bidra til en formkurve mer som Marit Bjørgen tidligere har lyktes stort med.

Selv har Harsem reflektert mye over hvorfor hun besvimte. Konklusjonen er klar.

- Totalbelastningen ble stor, også med tanke på andre ting i livet som gir energilekkasje, forteller hun.

- Hvilke ting?

- Det er forskjellige ting, private ting, som gjør at jeg ikke alltid har det overskuddet jeg trenger. Jeg tror jeg er ganske treningssmart, men man å være i balanse for at det skal gå, sier Harsem til Dagbladet.

Trener Ole Morten Iversen er godt fornøyd med hvordan Harsem har respondert i etterkant av at hun besvimte i Aure.

- Kathrine har gjort noen gode grep etter smellen og kollapsen. Det tror jeg er smart, altså at hun har tatt ned treningsbelastningen og prioritert mer hvile, sier Iversen til Dagbladet.

- Hun har gjort liknende grep som Heidi Weng har gjort. Det har hun fått skryt for. Jeg er fornøyd med mye med Kathrine i det siste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!