Baksiden med å være på verdens beste landslag

Harvey jubler for krigen i det norske laget: - Dere nordmenn bryter hverandre ned

Mens de norske skistjernene går langt ned i kjelleren i en intern kamp om å representere Norge i OL, godter de utenlandske konkurrentene seg over at de kan forberede seg i ro og fred til OL.

INTERN KAMP: Å være en del av verdens beste langrennslandslag er en fordel når treningsgrunnlaget skal legges, men ikke når det tilspisser seg inn mot OL. Utøverne må vise form for å få gå i Pyeongchang. Det er ikke optimalt, sier Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter at de ga alt i kampen om NM-gullet på 10 kilometer fristil på Gåsbu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INTERN KAMP: Å være en del av verdens beste langrennslandslag er en fordel når treningsgrunnlaget skal legges, men ikke når det tilspisser seg inn mot OL. Utøverne må vise form for å få gå i Pyeongchang. Det er ikke optimalt, sier Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter at de ga alt i kampen om NM-gullet på 10 kilometer fristil på Gåsbu. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

GÅSBU (Dagbladet): Astrid Uhrenholdt Jacobsen (30) har kniven på strupen i alle skirenn hun går framover. Heming-jenta må prestere på et skyhøyt nivå om hun skal få gå skirenn i vinter-OL i Pyeongchang.

Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga har gått så raskt denne sesongen at Jacobsen har vært jente nr. 5 og førstereserve på alle distanserenn i OL.

Heming-jentas strålende 10 kilometer på Gåsbu, bare 0,2 sekunder bak gullvinner Bjørgen, og hele 21,3 sekunder foran hovedutfordrer Haga, var i så måte akkurat det Jacobsen trengte. Det blåste liv i håpet om OL-medaljer.

Men hun er på ingen måte i mål. Medisinstudenten må overbevise stort også i kommende renn for å ikke bli statist i Pyeongchang. Og dette gjelder ikke bare for henne.

Med Jacobsen i sedvanlig positiv formutvikling på rett tidspunkt av sesongen, lever plutselig alle de andre jentene utrygt.

Rivalene jubler

SEKUNDSTRID: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ga alt i gullkampen mot Marit Bjørgen, men kom to tideler for sent i mål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SEKUNDSTRID: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ga alt i gullkampen mot Marit Bjørgen, men kom to tideler for sent i mål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

På herresiden er som kjent bredden enda større – selv om toppene ikke er like dominerende – og kampen er knallhard også der.

Canadas langrennsstjerne Alex Harvey, som ble verdensmester på femmila i Lahti-VM i fjor, er glad han ikke er en del av det norske landslaget i disse dager.

- Jeg feiret jul med Alex Harvey i Davos. Han sa til meg: «Det er en gavepakke at dere nordmenn sliter dere i hjel og bryter hverandre ned for å kvalifisere dere til OL». Han vet at han skal gå det han vil i Pyeongchang og kan gjøre akkurat det han vil gjøre for å være i best mulig form i OL, forteller Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

Det var hun og Bjørgen som hadde best formutvikling etter nyttår og fram mot VM i Lahti i fjor. I år har Jacobsen dyrket «Bjørgen-taktikken» om sen formutvikling i enda større grad og bevisst ventet enda lenger med å komme i form.

- Jo eldre man blir, jo kortere perioder kan man være i kjempeform. Jo eldre man blir, jo mer rutine har man også på når man skal prikke en toppform. Man må tørre å ikke være dritgod hele tiden. For en yngre løper er det vanskeligere, for da vil man vinne alle renn hver eneste helg, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Så er det slik at når man blir eldre, restituerer man også dårligere. Derfor må jeg gå færre renn enn før.

Bjørgen støtter Jacobsen

KOSER SEG: Alex Harvey, her etter VM-gullet på femmila i Lahti, er glad han ikke er norsk og må være tidlig i form for å i det hele tatt komme til OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KOSER SEG: Alex Harvey, her etter VM-gullet på femmila i Lahti, er glad han ikke er norsk og må være tidlig i form for å i det hele tatt komme til OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bjørgen har selv hatt stor suksess med denne filosofien og støtter Jacobsens valg. Samtidig legger hun ikke skjul på at dette er gambling.

- Jeg støtter den strategien. Absolutt. De fleste vil jo ha en utvikling fram mot mesterskap, men så gjelder det å finne det som fungerer for hver enkelt, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Er denne strategien gambling?

- Ja, det er gambling. Det er det. Vi må jo vise oss fram. Det er klart at det er utfordrende når vi er så mange gode jenter på laget. Per dags dato er vi fem som er aktuelle på alle distanserennene, men bare fire får gå, svarer langrennsdronninga fra Rognes.

- De fire beste skal gå. Slik er det i toppidrett. Det er små marginer, og det er skuffelser. I Lahti i fjor fikk Ragnhild ikke gå noe før hun kom inn som reserve på tremila og ble nr. 4. Plutselig dukker sjansen opp. Det gjelder å være forberedt og ikke grave seg ned, sier Bjørgen.

GODE VENNINNER: Selv om Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og resten av skijentene kjemper en intern kamp om å få gå i OL, er vennskapene veldig sterke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODE VENNINNER: Selv om Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og resten av skijentene kjemper en intern kamp om å få gå i OL, er vennskapene veldig sterke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Bjørgen:- En utfordring

37-åringen sto over Tour de Ski også denne gangen, mens Jacobsen sto av tidlig i touren. Det er helt i pakt med planen for dem begge.

- Hvilke fordel gir det deg å stå over Tour de Ski?

- For min del handler det om å bruke tiden godt i jula til å trene mye rolig. Det er formutløsende for meg. Ikke minst er det viktig for hodet når man har konkurrert så mye før jul, for å være sulten nok og være så på hogget, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Er det vanskeligere å være i form i OL når man også må være i form før jul?

- Ja, det kan være en utfordring. Det ser vi også på guttesiden. Det er så hard kamp om plassene at vi må vise oss fram tidlig i sesongen. Det gjør nok at oppladningen til mesterskapet kanskje blir optimalt. Det er spesielt her i Norge, siden vi har så mange gode.

God høst

LANGRENNSDEBATTEN: Hva skjer med Petter Northug, Finn-Hågen Krogh, Ola Vigen Hattestad og Astrid Uhrenholdt Jacobsen? Dette er noen av temaene i Dagbladets nye langrennsprogram. I panelet: Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud, kommentator Esten O. Sæther og programleder Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var den femte beste norske langrennsjenta på distanserenn før jul. Det er akkurat ikke godt nok for å gå ønskelige distanser i OL. Likevel har hun ikke begynt å stresse. I NM på Gåsbu har hun så langt fått akkurat de svarene hun ønsket.

- Egentlig går alt etter planen. Sammenliknet med tidligere år er det flere på laget som har gått fort tidlig. Derfor har jeg blitt skjøvet ut av laget. Det er helt fair, for jeg har ikke gått raskt nok, men det har samtidig vært helt etter planen med tanke på når jeg skal være i form, sier Jacobsen, som er optimist.

- Jeg hadde ingen skjær i sjøen denne sesongoppkjøringen. Denne gang har jeg klart å følge planen for første gang på fem-seks år. Det har alltid vært skader, sykdom eller noe. I år har jeg unngått alt dette, sier Heming-jenta.

- Forrige vinter tok du tre medaljer selv om du hadde en svær trøblete oppladning. Da må vel dette love ekstremt bra for dine sjanser denne vinteren?

- Ja, det lover veldig bra, men fasiten kommer først seinere. Det er mye som tyder på at dette kan bli en veldig god sesong, sier Jacobsen.​

Hun tapte hundredelsduellen i kampen om NM-gullet på 10 kilometer fristil.

- Jeg hørte jeg var 17 sekunder bak Astrid. Jeg syntes det var mye og var sikker på at Astrid kom til å vinne. Men jeg hadde marginene på min side, sier Bjørgen.

Trenerens vurdering

Kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset har et vanskelig valg foran seg når han skal vrake en av de fem store på distanse.

- Hvordan veier du eksempelvis opp de gode resultatene til Haga før jul opp mot den ventede positive formutviklingen til Jacobsen fram mot OL?

- Alle ønsker å gå raskest mulig i OL. Det er målet for alle. Marit gjør jo det samme, men jeg vet ikke om det er så stor forskjell på jentene på dette området, innleder Hjelmeset til Dagbladet.

- Formen i januar er viktigere enn formen tidlig i desember. Men det er ikke så mange flere renn å ta av fram mot OL. Det er muligheter i Seefeld, men der vil jentene ha veldig ulik oppladning. Vi må være smarte og tenke at de ikke kan prikke inn form hele veien før OL.

- Northug hadde ikke fått gå på damelaget

Akkurat nå er Haga inne på Norges lag på 10 kilometer fristil, mens Jacobsen ligger best an på tremila i klassisk. Fram til i dag lå også Haga best an på skiathlon, men med Jacobsens antatt bedre klassisk- og spurtegenskaper - samt stigende form - kan Heming-jenta fort få denne distansen.

- Hvis det er jevnt mellom Astrid og Ragnhild, kan det hende vi går for den varianten du nevner. Det er mulig, ja. Vi skal ikke være snille med folk bare for å være det, men om det er jevnt, er det mulig at vi tenker sånn at vi fordeler øvelsene litt, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Han avslutter intervjuet med en humoristisk Northug-sammenlikning:

- Hvis Petter Northug hadde vært ei dame, hadde i hvert fall han aldri fått gå OL på vårt lag, med sine resultater. Da hadde dere skrevet om Petter og vi hadde sluppet fokus på uttaket vårt, sier Hjelmeset og ler.