Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hastebehandler juksepåstandene mot blind norsk sjakkspiller

Men FIDE mener at det er en vrien sak.

SER FRAM TIL BEHANDLING. Den blinde sjakkspilleren Stein Bjørnsen har sagt han ser fram til at påstandene om juks skal behandles. Nå skjer det på et ekstraordinært styremøte i NSF. Her er Bjørnsen med sin førerhund Jacko. Foto: privat.
SER FRAM TIL BEHANDLING. Den blinde sjakkspilleren Stein Bjørnsen har sagt han ser fram til at påstandene om juks skal behandles. Nå skjer det på et ekstraordinært styremøte i NSF. Her er Bjørnsen med sin førerhund Jacko. Foto: privat. Vis mer

(Dagbladet): Saken om den blinde sjakkspilleren Stein Bjørnsen, og påstander om at han skal ha jukset seg til suksess, er framskyndet og skal behandles allerede førstkommende onsdag.

- Det stemmer. Vi har prioritert saken og har innkalt til et ekstraordinært styremøte, forteller president Bjørn Salvesen i Norges Sjakkforbund til Dagbladet.

Saken var i utgangspunktet satt til behandling under et ordinært styremøte 3. februar.

Salvesen sier videre:

- Vi sitter på mye materiale i saken. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere noe på nåværende tidspunkt.

Mistanken har vokst blant enkelte i sjakkmiljøet. Stein Bjørnsen har spilt 66 turneringspartier på rad uten tap.

Atle Grønn er en profilert sjakkekspert og spiller selv på høyt nivå. Han har innlevert en rapport etter å ha studert partier som Bjørnsen har spilt. Grønn mener at det ikke kan være mulig å prestere, slik Bjørnsen har gjort.

Grønn mener at 298 feilfrie trekk på rad viser klare tegn på at en computer har vært med i bildet som hjelpemiddel.

Stor framgang Han synes også at framgangen til Stein Bjørnsen er påtagelig og sa følgende til Dagbladet:

- Det blir som om en 50-åring som ikke har hatt matematikk siden videregående skole, i løpet av et år skal opparbeide seg professorkompetanse.

Stein Bjørnsen møter ikke bare motbør i sjakkmiljøet. Han har også mottatt støtte fra profilerte personer i sjakkmiljøet. Han får også støtte fra sitt lokale sjakkmiljø i Horten.

Håkon Bentsen, som Bjørnsen spilte remis mot nylig, fortalte til Dagbladet, at han ikke fant noe mistenkelig med spillet til sin motstander.

Stein Bjørnsen har understreket overfor Dagbladet at han stort sett har møtt svake motstandere. Og at han stort sett har spilt remis mot spillere på sitt eget nivå.

Tekniske hjelpemidler Stein Bjørnsen er nesten helt blind. Han har benyttet seg av tekniske hjelpemidler, som diktafon og øreplugg under partiene. Det spekuleres i at han eventuelt kan ha benyttet ørepluggene til et annet formål.

Stein Bjørnsen har sagt at han gjerne spiller med utstyr som arangøren tilbyr. Han sier selv at han ikke frykter noe. Han har tidligere sagt til Dagbladet at han ser fram til at etterforskningen blir ferdig.

- - Jeg er helt trygg på at jeg blir frikjent. Dette har skadet meg personlig og vil alltid hefte ved meg. Det må få konsekvenser for de involverte, sa Stein Bjørnsen til Dagbladet 8. januar.

Rettslig etterspill Han fortalte at han regner med at det vil bli et rettslig etterspill mot de personene som har anmeldt ham.

Journalist Ole Valaker er en av de som har innlevert sine mistanker mot Bjørnsen til Norges Sjakkforbund.

- Ender det med en rettssak blir det et riktig spleiselag. For det er etterhvert vokst fram en stor gruppe av oss, som har sterke mistanker til Bjørnsens spill, sier Valaker til Dagbladet.

Vil testes Bjørnsen sa til Dagbladet at han gjerne stiller opp for en test.

Han har ikke ønsket å uttale seg mer om saken, før den er ferdigbehandlet og var utilgjengelig for kommentar mandag.

President Bjørn Salvesen i NSF uttalte til Dagbladet i artikkelen 8. januar at forbundet støtter seg til kompetansen i FIDE og NSF.

- Vanskelig sak Det internasjonale sjakkforbundet FIDE har en egen antijuks-komité. Yuri Garrett er sekretær i komiteen. Han bekrefter at det er mottatt en formell anmeldelse, og at sak er opprettet.

Men han sier følgende til Dagbladet:

- Dette dreier seg om en vanskelig sak. Det er basert på indisier. Dette vil ta tid. Først skal det opprettes en etterforskningsgruppe, som skal sette seg inn i alle sakens sider. Aktuelle partier skal blant annet analyseres. Jeg mener det ikke kan ventes en kjennelse fra FIDE før om tidligst tre måneder.

Buksene nede Garrett skiller mellom denne saken og et annet ferskt tilfelle. Den georgiske stormesteren Gaioz Nagalidze ble bokstavelig talt tatt med buksene nede i en turnering i Dubai i april i fjor. Han ble avslørt med en gjemt mobiltelefon på toalettet.

Hans motstander, armeneren Tigran Petrosian fattet mistanke, fordi Nagalidze stadig oppsøkte en spesiell toalettbås, selv om andre sto ledige og meldte fra til arraøngøren under partiet.

Arrangøren tok affære og avslørte Nagalidze.

FIDE fratok Nigalidze hans stormestertittel og utestengte ham i tre år. Nigalidze vant forøvrig Dubai Open Chess i 2013 og 2014.

Garrett sier at det tilfellet var en spiller som ble tatt på fersk gjerning.

- Her stiller saken seg helt annerledes, idet arrangøren ikke tok affære. Hvorfor fikk han spille alle disse partiene? Hvis han har jukset, så ble han ikke stoppet, sier han.

Og sekretæren utdyper:

- FIDE ser svært alvorlig på juks. Men FIDE er også svært strenge rundt en eventuell domfellelse. Alle spillere har sine rettigheter. Slik er det i kriminalitetssaker også.

Garrett sammenligner slik:

- Om vi har en død kropp med en kule i hodet, og en person som står ved siden av med en pistol i hånden, er ikke saken dermed løst. Det kan jo være at noen har plassert pistolen på vedkommende. Jusen er helt klar. Bevisene må være fellende.

Ytterst varsomt
Han sammenfatter:

- Vi må trå ytterst varsomt fram. Og det gjør vi. Det er livet til en person som er beskyldt for noe alvorlig vi skal håndtere. Vi må være helt sikre før vi kan komme fram til en konklusjon.

Yuri Garrett presiserer overfor Dagbladet, at han ikke forhåndsprosederer. Men at han kun uttaler seg ut fra egen oppfatning.

Garrett avslutter med å understreke at Norges Sjakkforbund har full myndighet til å frikjenne eller dømme en egen spiller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media