Hat-oppgjøret Old Firm: -Det var den verste følelsen

Celtic mot Rangers

Hat-oppgjøret Old Firm: -Det var den verste følelsen

Det startet som en god gjerning før det endte i religiøse forskjeller og hat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(FourFourTwo) - Jeg har vært såpass heldig at jeg har sett derby-kamper over hele verden, og ingenting kommer i nærheten, fortalte den avdøde Rangers-legenden Sandy Jardine engang til FourFourTwo.

- Når du går ut av tunellen blir du bare møtt av et enormt lydnivå.

- Etterpå i garderoben så ringer det fortsatt i ørene, sa tidligere Celtic-forsvarer Tom Boyd.

- Til og med når du er tilbake på bussen merkes det. Det som er vanskelig med slik støy er at det er vanskelig å kommunisere, å organisere forsvaret. I gryta kan det bli nesten umulig – det involverer stort sett å skrike så høy du kan. Halsen er sår etter en av de kampene.

God kickstart

Det er et rivaleri som utvilsomt har blitt preget av sekterisme, men the Old Firm startet faktisk vennskapelig. Rangers hadde nettopp flyttet til sitt nye hjem sør i Glasgow da Celtic ble stiftet i 1888. De grønne og hvite hadde intensjoner om å samle inn penger fra kamper for å gi til de fattige og vanskeligstilte på østsiden av byen.

<strong>VENNSKAP:</strong> Det startet som vennskap men utviklingen i byen ødela det forholdet. Her fra er Celtics Gary Hooper og Rangers Dorian Goian i en kamp i 2012. Foto: NTB Scanpix
VENNSKAP: Det startet som vennskap men utviklingen i byen ødela det forholdet. Her fra er Celtics Gary Hooper og Rangers Dorian Goian i en kamp i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

De to klubbene møttes før første gang senere det året og Celtic vant 5-2. Kampen tiltrakk seg nesten 2000 tilskuere. Elleve år senere gikk Rangers med på å stille som motstandere da Sandy McMahon ble den første Celtic-spilleren som fikk en testimonial-kamp.

Rivaleriet holdt seg på fotballbanen frem til 1920 og 1930-tallet. Det var da det oppstod sosial, religiøs og politisk spenning, i tillegg var det en enorm fremvekst av gjenger. Dette påvirket umiddelbart fotballen. Det tok ikke lang tid før politisjef Percy Sillitoe truet med å forby Old Firm-kamper i et forsøk på å få ned kriminaliteten.

Katolikker og protestanter

Byens katolikker, mest irer og vanskeligstilte ble mer og mer utsatt for diskriminering. Mens de nye lovene som tillot katolske skoler å bli finansiert og drevet av de lokale myndighetene skapte ergrelse blant den protestantiske befolkningen. Celtic kom nærmere sine katolske røtter og Rangers ble mer preget av det presbyterianske – altså protestantiske grupper som hadde lokale kirkestyrer.

Spenningen mellom klubbenes supportere eksisterer den dag i dag. At flasker, bokser og alkohol ble gjort ulovlig på skotske arenaer hjalp til å få ned volden, men stigmatiseringen av sekter forsvinner ikke like lett.

Heldigvis er den mangeårige åpne, men aldri bekreftede, politikken i Ranger borte nå. I flere år signerte ikke Rangers en katolikk. Celtic på sin side hadde ikke slike skrupler. Faktisk så var deres mest suksessrike manager, Jock Stein, en protestant.

<strong>SUKSESS:</strong> Jock Stein. Foto: FourFourTwo/Haymarket
SUKSESS: Jock Stein. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

Ting startet å endre seg da Graeme Souness var sjef på Ibrox. Han signerte spillere ut i fra talent fremfor religiøs bakgrunn. Den mest profilerte katolikken som ble hentet til klubben var Mo Johnston som tidligere hadde spilt i Celtic.

Dette ble ikke godt mottatt i noen av supportergruppene. Celtic-fansen kalte han Judas, mens enkelte Ranger-fans brant skjerfene sine og truet med å gi tilbake sesongkortene sine. Selv klubbens egen materialforvalter protesterte. Han nektet å levere utstyret til Johnston til hans hotellrom da de var på tur før sesongstart, selv om han gjorde det for alle de andre spillerne. Johnston klarte likevel å vinne supporternes hjerter ved å score et vinnermål mot Celtic i et derby.

To lag og en tittel

En annen ting som har intensivert rivalisering er at klubbene (med unntak av noen få dårlige Rangers sesonger) har dominert i Scottish Premiership. Ligakampene har ofte både vært derbyer og potensielt tittelavgjørende kamper.

- Jeg var i det Rangers-laget som tapte på den siste dagen av 1979-sesongen, fortalte Gordon Smith til FourFourTwo.

- Vi trengte bare å spille uavgjort for å vinne tittelen den dagen. Å tape den på Celtic Park, å sitte i garderoben og høre deres feiring, var den verste følelsen.

<strong>SEIER:</strong> Celtic etter at de hadde slått Rangers 4-2 og tatt tittelen i 1979. Foto: FourFourTwo/Haymarket
SEIER: Celtic etter at de hadde slått Rangers 4-2 og tatt tittelen i 1979. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

Etter det gikk det hele sju år før Celtic vant en kamp på Ibrox. Under den perioden foreslo manager Tommy Burns at følgende skulle stå på hans gravstein: «Andy Goram broke my heart», som en referanse til Rangers-keeperens heroiske innsats i Old Firm-kampene.

Norske Ronny Deila mistet jobben i Celtic etter at klubben hadde tapt mot Rangers i semifinalene i den skotske cupen, det bekrefter at Old Firm-kampene er like viktige nå som før. Lørdag knuste Brendan Rodgers' Celtic erkerivalene 5-1 og foreløpig er det de grønne og hvite som har skryteretten i Glasgow.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer