Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hater å se Bjørndalen i gultrøya: - Jeg skammer meg når noen andre har den

Vil ha tilbake ledertrøya.

SOM I GAMLE DAGER: Martin Fourcade (i midten) vant foran Arnd Peiffer og Ole Einar Bjørndalen i dag. Franskmannen legger ikke skjul på at det smerter å se nordmannen i den gule ledertrøya. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix
SOM I GAMLE DAGER: Martin Fourcade (i midten) vant foran Arnd Peiffer og Ole Einar Bjørndalen i dag. Franskmannen legger ikke skjul på at det smerter å se nordmannen i den gule ledertrøya. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÖSTERSUND (Dagbladet): Martin Fourcade gikk et vanvittig løp, og knuste konkurrentene på dagens skiskyttersprint i Sverige.

Franskmannen vant med hele 51 sekunder ned til andremann Arnd Peiffer. Ole Einar Bjørndalen, som noe overraskende vant onsdagens 20-kilometer, ble nummer tre, fire sekunder bak Peiffer.

Etterpå satt de fleste igjen og lurte på hva i all verden Fourcade hadde spist til frokost. Franskmannen skjøt på seg to strafferunder, men var likevel altså totalt overlegen.

Og skal vi tro Fourcade selv, har han fortsatt en del å gå på.

- Langrennet mitt var bra i dag, men dette er skiskyting, og jeg er ikke fornøyd med det jeg gjorde på skytingen. Jeg trodde ikke jeg skulle vinne med to bom. Jeg følte meg bra, men ikke fantastisk. Det er flere deler av løypa jeg kan gå fortere i, og jeg har planer om å bli sterkere, sier han etter oppvisningen i Östersund.

- Fikk «ris» Fourcade legger til at at det ikke var revansjelyst som preget ham i dag. Da Bjørndalen vant onsdag, ble franskmannen, som har vært suveren de siste årene, bare nummer 21.

- Jeg fikk «ris» av Ole Einar Bjørndalen på 20-kilometeren, men dette var ingen revansje. Jeg ville bare gå et godt løp, sier han.

Fourcade innrømmer samtidig at han er overrasket over at 41-årige Bjørndalen leverte nok et pall-løp.

- Det overrasker meg. Jeg var ganske sikker på at han kunne gjøre det han gjorde på 20-kilometeren, men i dag gjorde han det igjen, og det er mer overraskende. Han er i bra form, og han kommer til å kjempe framover, men jeg tror ikke han kommer til å kjempe om sammenlagtseieren denne sesongen. Han ønsker seg for mye et VM-gull i Oslo til det, sier han.

Går for alt Det har Fourcade rett i. Bjørndalen har gjort det klart at den gule sammenlagttrøya ikke er et mål denne sesongen. Franskmannen sier derimot ja, takk, begge deler.

- Målet mitt er både verdenscupen sammenlagt og å gjøre det godt i VM, sier han til Dagbladet.

Fourcade har være suveren de siste årene, og vunnet verdenscupen sammenlagt de siste fire sesongene. Han innrømmer at det var rart å ikke starte i den gule ledertrøya i dag.

GULT ER KULT: Ole Einar Bjørndalen leder verdenscupen etter de to første individuelle løpene denne sesongen. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix
GULT ER KULT: Ole Einar Bjørndalen leder verdenscupen etter de to første individuelle løpene denne sesongen. Foto: Christine Olsson / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Det føles litt som om den trøya er min. Jeg skammer meg når noen andre har den. Jeg har hatt den så mange ganger de siste årene. Da jeg tok på meg den røde trøya i morges føltes det helt rart, for jeg har hatt den gule så ofte. Jeg tenker ikke at den er min, men jeg er vant til å ha den på. Den kler meg, sier han og gliser.

- Da jeg så Ole med den gule trøya i morges, tenkte jeg at jeg må bli enda bedre sånn at jeg får den tilbake, legger han til.

Fornøyd Bjørndalen Ole Einar Bjørndalen gikk et godt langrenn i dag, og gjorde det også bra på standplass. I særdeles vanskelige forhold bommet han - som Fourcade - to ganger, en på liggende og en på stående.

- Jeg er veldig fornøyd med løpet, men Peiffer og Fourcade var for sterke i dag. Jeg var heldig som fikk ned fire på stående. Det var nok en kombinasjon av hell og erfaring, sier han.

- Fourcade sier at du ikke kommer til å fortsette med den gule trøya framover, hva tenker du om det?

- Det blir hans utsagn, vi får se.

- Så du vil ikke motbevise det utsagnet?

- Jeg trenger ikke motbevise noe, jeg. Jeg går mine egne renn.

- Jævla moro Bjørndalen legger ikke skjul på at det gjør godt med to pallplasser av to mulige, spesielt fordi han fikk sommeren ødelagt av sykdom. Men selv om han starter i den gule trøya også i morgen, understreker han at det ikke er noe mål å beholde den.

- Jeg har nesten aldri prioritert verdenscupen sammenlangt. Jeg gjorde det i 2008, ellers har jeg aldri gjort det. Det er gøy, jævla moro, å gå med den - ikke misforstå meg på det - men det har alltid vært individuelle renn, VM og OL, som har vært målet for meg.

Hvis Fourcade også vinner morgendagens jaktstart her i Östersund, må Bjørndalen gå inn blant de åtte beste for å beholde den gule ledertrøya.

Selv om den franske superløperen var i en egen klasse i dag, vartet de norske gutta opp med god laginnsats, noe som lover godt før morgendagens jaktstart. Johannes Thingnes Bø ble nummer seks, Emil Hegle Svendsen nummer sju og Henrik L'Abee-Lund nummer 12.

Tarjei Bø skjøt på seg fem runder, og gikk inn til 29. plass, mens Lars Helge Birkeland ikke hadde noen stor dag, og ble nummer 58.

Imponerte De norske gutta er jevnt over utrolig imponerte over Martin Fourcades løp i dag.

- Fourcade er rett og slett i en egen klasse i dag. Det er ikke bare meg han slår, så det er bra det er flere av oss som føler oss snytt. Avstanden er egentlig enorm. Det er imponerende, sier Johannes Thingnes Bø.

Storebror Tarjei var skuffa over at han ikke fikk det til på den stående skytingen, der han bommet fire ganger.

- Onsdag var jeg skuffa over at jeg ikke jobba hardt nok på ståendeskytingen, og da noterte jeg meg hvor hardt Ole jobba i vinden. Jeg prøvde det samme i dag, men jeg feiga ut. Jeg prøvde, men vinden ga seg aldri, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!