- Hatet lever i Østfold

Sparta-fansen kaller ham bestefar. I går ble tomålsscorer Per Christian Knold (35) den store helten i hatkampen mot Stjernen.

SARPSBORG (Dagbladet): - Det er ingen ting som er så gøy som å vinne denne hatkampen. Selv om rivaliseringen var verre før, lever hatet fortsatt. Både ute på banen og på tribunen, sier Per Christian Knold til Dagbladet.

Han debuterte for sarpingene sesongen 1984/85, og er nå inne i sin 20. sesong som hockeyspiller på topplan. I går spilte han sin kamp nummer 601 for Sparta.

- Gjennom hele 1980-tallet var det vanlig med slåsskamper både på og utafor isen når Sparta og Stjernen møttes. De siste åra har det roet seg litt, i hvert fall blant oss spillerne. Nå hender det til og med at vi er kamerater, sier Knold i viraken etter 4- 1-seieren.

Servitør

Etter en målløs førsteperiode, scoret han to mål på rappen og sørget for kjempestemning på tribunen.

- Tidligere i år har både trenerne og gutta klaget over at jeg skyter for lite. I går prøvde jeg meg, og lyktes. Men det er nok tilfeldig at jeg scorer to mål. De siste åra har jeg stort sett vært servitør av målgivende pasninger, sier Knold.

Seieren betyr at Sparta er oppe på tredjeplass på tabellen, foran Stjernen.

Kampfakta

Eliteserien

Sparta Sarpsborg- Stjernen 4- 1 (0- 0, 2- 0, 2- 1)

Sparta Amfi

Mål: 1- 0 Per Christian Knold (25.35), 2- 0 Per Christian Knold (39.45), 2- 1 Truls Navestad (43.47), 3- 1 Jonas Andersen (54.02), 4- 1 Petter Witnes (54.42)

Tilskuere: 2756

Dommer:

Svein-Erik Edvartsen

Skuddstatistikk: 33-32

Utvisninger: Sparta Sarpsborg 11 x 2 min., Stjernen 9 x 2 min.

- Nå er vi foran Stjernen for godt. I går var vi rett og slett et bedre lag. Dessuten syntes jeg vi greide å holde hodet kaldt. Det er viktig i kamper hvor det koker fra begynnelse til slutt, sier Per Christian Knold.

- Som en NM-finale

Stjernen reduserte i sisteperioden, men to Sparta-mål på 40 sekunder signert Jonas Andersen og Petter Witnes feide all tvil til side og brakte gjestene til fortvilelse.

- For oss var denne kampen som en NM-finale i Østfold. Det er mer trøkk foran kampene mot Stjernen enn det er når Vålerenga skal møte Storhamar. Fram til midt på 1980-tallet var det fotballen som rådet grunnen i det idrettsinteresserte Østfold. Siden er det hatkampene i hockey som har opptatt publikum, sier Sparta-trener Sjur Robert Nilsen.

- Vil se Rosenborg

Hatkampen i går var den første mellom Sparta og Stjernen på seks dager. Søndag er scenariet klart: Mens Fredrikstad-fansen går i fakkeltog etter FFKs opprykk til Tippeligaen, lar de hockeyen styre i Sarpsborg hvor kamphanene Sparta og Stjernen møtes på nytt. Mandag er det ny bonuskamp mellom erkerivalene, denne gang i Stjernehallen.

- Selv om jeg er sarping, håper jeg Fredrikstad rykker opp i Tippeligaen. Da kan jeg gå og se på Rosenborg på Fredrikstad Stadion, sier tomålsscorer Per Christian Knold og høster jubel blant lagkameratene i Sparta-garderoben.

Blant Østfold-publikum er det stor glede over at fylket er i ferd med å komme tilbake på idrettskartet. Mens aristokraten Fredrikstad fosser mot Tippeligaen i fotball etter 20 års fravær, kjemper Sparta og Stjernen i det øverste sjiktet i hockeyserien.

36 busser til Moss

Søndag satser Fredrikstad-fansen på revansj for det forsmedelige tapet i går. 36 busser med FFK-tilhengere går fra plankebyen til Moss. Mellom 4000 og 5000 FFK-fans er ventet på Melløs, hvor fotballaristokraten er klar for eliteseriespill med seier.

Da blir det fest i minst tre dager til ende.

I går var det en slukkøret Fredrikstad-skare som forlot Sarpsborg. Ingen ting er verre enn å tape for sarpingene.

TØFFE TAK: Spartas Lars Pettersen (t.v.) og Stjernens Kenneth Bedsvåg i heftig slagsmål i Sparta Amfi. Nesten 3000 tilskuere koste seg over hjemmetriumfen mot hatrivalen fra Fredrikstad.