Megan Rapinoe

Hatet og elsket: Superstjerna med hard beskjed til Trump

Plakater av fotballstjerna har blitt vandalisert i New York, men fortsatt nekter Megan Rapinoe å feire i Det hvite hus.

TILBAKE: Megan Rapinoe og resten av det amerikanske landslaget er tilbake i hjemlandet og stilte opp på en rekke intervjuer tirsdag. Foto: Kathy Willens / AP / NTB Scanpix
TILBAKE: Megan Rapinoe og resten av det amerikanske landslaget er tilbake i hjemlandet og stilte opp på en rekke intervjuer tirsdag. Foto: Kathy Willens / AP / NTB ScanpixVis mer

Megan Rapinoe, som ble kåret til VMs beste spiller i Frankrike etter å ha tatt gull med USA, sjokkerte hjemlandet da hun tidligere i år sa hun nektet å besøke Det hvite hus dersom de vant. Det er en tradisjon for amerikanske lag å hilse på presidenten ved seier.

- Jeg skal ikke besøke Det hvite hus. Jeg tviler også på at vi blir invitert, sa hun da.

Det førte til en rekke med Twittermeldinger fra president Donald Trump der han hevdet at alle idrettslag elsker å komme til Det hvite hus. Samtidig rettet han blikket mot Rapinoe og sa at hun måtte vinne først før hun uttalte seg.

- Fullfør jobben. Vinn eller tap, skrev Trump.

- Du ekskluderer

De amerikanske fotballjentene vant turneringen, og i et stort intervju med CNN tirsdag, står Rapinoe fortsatt for det hun sa.

- Jeg mente hvert ord av det. Jeg vil fortsatt ikke dra til Det hvite hus, og hver lagkamerat jeg har snakket med er lite interessert i det.

Fotballstjerna mener at laget har kjempet hardt og lenge på egen hånd for å komme seg dit de er i dag, og vil derfor ikke bli misbrukt i en kampanje for presidenten.

- Å tillate at Det hvite hus skal utstille oss gir ingen mening. Det er så mange andre personer jeg heller ville snakket med og hatt en betydningsfull samtale med. Det kunne endret mer i amerikansk politikk enn å besøke Det hvite hus, sier Rapinoe.

Da hun ble spurt om hva hennes beskjed til presidenten ville være, sa hun:

- Du har et enormt ansvar som leder av dette landet for å ta deg av hver enkelt person, og du er nødt til å gjøre det bedre for alle.

- Ditt budskap ekskluderer folk. Du ekskluderer meg, du ekskluderer folk som likner på meg, du ekskluderer fargede, du ekskluderer amerikanere, fortsetter Rapinoe.

Etter at USA kunne heve VM-trofeet for fjerde gang, gratulerte presidenten laget med seieren på Twitter. Likevel avfeier Rapinoe nok en gang at de skal besøke Det hvite hus.

Heller ikke Golden State Warriors, som har vunnet NBA-sluttspillet tre av de siste fire åra, har besøkt Trump etter deres seirer.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

SE TV: Det amerikanske fotballandslaget blir heftig diskutert etter måten de feiret VM-gullet på. Her kan du se feiringa. Reporter: Emilie Rydning. Bilder med tillatelse: NRK. LES HELE SAKEN HER: https://www.dagbladet.no/sport/far-refs-etter-dette/71379795 Vis mer

Vandalisert

Megan Rapinoe har skapt et splittet syn hos det amerikanske folket, da hun nekter å synge nasjonalsangen i forkant av hver kamp.

Det gjør hun for å vise solidaritet med NFL-spillerne, og da spesielt Colin Kaepernick som begynte å knele under nasjonalsangen for å protestere mot politiskytingen mot mørkhudede menn i USA.

Tirsdag sa hun at hun ikke mente kneling var respektløst mot flagget eller nasjonalsangen, og at hun ikke forsto kritikken rettet mot henne.

- Jeg syns det er viktig å stå opp for deg selv og ta vare på hverandre. Rasismen som blir gjort er forferdelig. Første gang jeg knelte, var det veldig skummelt, men jeg ble stolt over å gjøre det. Det er mitt ansvar også, sa hun.

Til tross for at laget tok trofeet med hjem, og Megan Rapinoe ble kåret til VMs beste spiller, ble reisende i New York vitne til en rekke plakater av Rapinoe med skjellsord sprayet over ansiktet på fotballspilleren. Det skriver New York Post.

Mer en seks plakater av Megan Rapinoe på Bryan Park T-banestasjon ble nærmest gjort uleselige etter det politi undersøker som en mulig hatkriminalitet. Ansiktet ble tusjet over, og plakatene prydet ord som «shemale» og «screw this hoe.»

T-bane-autoritetene samarbeider nå med politiet i New York for å undersøke graffitien, som nå er blitt fjernet.

- Hat har ingen plass i transittsystemet, og vi jobber hardt for å gjøre T-banen til et innbydende og trygt miljø for alle, skrev talsmann Shams Tarek.