Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rivaliseringen mellom Andy Cole og Teddy Sheringham

Hatet spissmakkeren:
- Vi utvekslet ikke ett ord

Tidligere United-spiss Andy Cole åpner opp om det hatske forholdet mellom han og spissmakker Teddy Sheringham.

IKKE PÅ TALEFOT: Andy Cole (i midten) og Teddy Sheringham (til høyre) var spissmakkere, men nektet å snakke sammen. Nå har de begravet stridsøksa etter tjue år med hat. Foto: Ian Hodgson / Reuters / NTB Scanpix
IKKE PÅ TALEFOT: Andy Cole (i midten) og Teddy Sheringham (til høyre) var spissmakkere, men nektet å snakke sammen. Nå har de begravet stridsøksa etter tjue år med hat. Foto: Ian Hodgson / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært mange spillere som har avskydd hverandre i fotballen.

Roy Keane og Patrick Vieira, Zlatan Ibrahimovic og Rafael van der Vaart, eller Rio Ferdinand og John Terry, er bare noen eksempler.

Men det hører til sjeldenhetene at de helt store rivaliseringene oppstår mellom lagkamerater, og i hvert fall ikke så betent som mellom de to spissmakkerne Andy Cole og Teddy Sheringham.

De to engelskmennene spilte sammen på topp for United fra 1997 til 2001, men duoen nektet å snakke med hverandre.

- Vi snakket aldri. Så lenge det ikke skulle være en ny krangel mellom oss … Nei, vi snakket aldri sammen. Vi utvekslet ikke ett eneste ord mens vi var der, sier Andy Cole til The Telegraph.

Ydmyket av Sheringham

I et lengre intervju med avisa før Manchester Uniteds legendekamp mot Bayern München tjue år etter Champions League-finalen i 1999, åpner Cole opp om forholdet til lagkameraten.

Cole og Sheringham tok del i en fryktinngytende spisskvartett i United sammen med Ole Gunnar Solskjær og Dwight Yorke, men en hendelse på det engelske landslaget gjorde at Cole avskydde Sheringham som pesten.

Cole skulle komme inn til sin landslagsdebut mot Uruguay i 1995. Sheringham skulle ut, og Cole strakte ut den ene hånda da den seks år eldre spissen nærmet seg sidelinja.

YDMYKELSEN: Ifølge Cole var det mangelen på dette håndtrykket som gjorde at han og Teddy Sheringham kom på kant med hverandre. Foto: Colorsport / REX / NTB Scanpix
YDMYKELSEN: Ifølge Cole var det mangelen på dette håndtrykket som gjorde at han og Teddy Sheringham kom på kant med hverandre. Foto: Colorsport / REX / NTB Scanpix Vis mer

«Øyeblikket hadde kommet. Jeg går opp på banen, mens 60 000 mennesker ser på. Sheringham går av. Jeg forventer et håndtrykk, en hilsen - «Good luck, Coley», eller noe, og er klar til å ta ham i hånda. Han nekter», skrev Cole på bloggen til The Independent i 2010.

Dette var første gang det betente forholdet ble kjent for omverden.

«Dette skulle være høydepunktet i mitt yrkesaktive liv. (...) Og hvor mange satt ikke der og så på hva Teddy gjorde mot meg».

Ble lagkamerater

Cole følte at han hadde blitt ydmyket foran hele Wembley, såpass at han ikke ønsket å spille kampen.

- Å la meg henge på linja på den måten, jeg følte meg så ydmyket. Jeg ønsket ikke å gå ut og spille kampen etter det, så ydmyket følte jeg meg. Ignorert på sidelinja når du gjør debuten din som en ung gutt, altså … Jeg tror jeg traff tverrliggeren i den kampen, men jeg kunne ikke tro det. Jeg kunne ikke tenke på noe annet, sier Cole til The Telegraph 24 år seinere.

To år etter opptrinnet skjedde det som Cole håpte at ikke skulle skje.

Sheringham, som hadde bøttet inn mål for Tottenham, meldte overgang til Manchester United, og de to ble lagkamerater.

De andre United-spillerne, med Ryan Giggs i spissen, lo og tullet med Cole: «Nå kommer kompisen din», gjenforteller Cole.

- Jeg aksepterte det ikke. Jeg lar ingen behandle meg på den måten. «Ikke la folk ta seg den friheten», det var sånn jeg vokste opp, forteller den tidligere spissen.

Lagkamerat ble budbringer

Det er vanskelig å se for seg en spissduo som ikke kommuniserer ute på banen, men så dårlig var forholdet mellom dem.

Dwight Yorke fikk i oppgave å være en budbringer mellom de to kamphanene.

- Jeg må jo le av det nå, men «Yorkie» var et mellomledd. Hvis Teddy ville si meg noe, ba han Yorkie om å fortelle meg det, uansett når, for min respons kunne være hva som helst. Jeg var så eksplosiv rundt ham. Jeg taklet ham ikke, forteller Cole.

GJENSYN: Andy Cole og Teddy Sheringham forlot begge Manchester United i 2001. Her med Cole i Manchester City og Sheringham i West Ham. Foto: Jon Super / AP Photo / NTB Scanpix
GJENSYN: Andy Cole og Teddy Sheringham forlot begge Manchester United i 2001. Her med Cole i Manchester City og Sheringham i West Ham. Foto: Jon Super / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Alex Ferguson innså i 1998 at han måtte gripe inn da de to begynte å krangle i pausen under en kamp mot Bolton. Ifølge Cole mente Sheringham at han hadde gjort en feil, og da gikk rullegardina ned for Cole, som deretter gikk bort for å ta Sheringham.

United-kaptein Roy Keane gikk imellom, ifølge Cole, men da begynte Sheringham og iren å krangle, og plutselig var det Keane som ville ta Sheringham.

Skværet opp på byen

Også Sheringham snakket nylig ut om det betente forholdet til Cole i et intervju med Daily Mail.

- Vi kom aldri overens som spillere. Det er noen som du kommer overens med på en arbeidsplass, men noen liker du ikke og ønsker ikke å være rundt. Slik var det med meg og Andy. Vi klikket ikke. Men vi skværet opp, sier Sheringham.

De møttes tilfeldig på en nattklubb for noen år siden, og da Cole kom gående bort mot han, visste ikke Sheringham om det var for å begrave stridsøksa eller dele ut slag.

- Jeg kunne se at Shirley (kona til Cole) så på meg og tenkte: «Faen, hva skjer nå?». Han strakte ut hånda og sa: «La fortid være fortid. La oss legge alt bak oss». «Wow, det forventet jeg ikke. Ikke noe problem», sa jeg. Jeg tok hånda hans, og det var det, sier Sheringham.

Cole bekrefter overfor The Telegraph at møtet fant sted, men sier at Sheringham neppe er den første personen han hilser på når Manchester United møter Bayern München i legendekampen på søndag, selv om de nå har skværet opp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!