<strong>MISLIKT:</strong> Sun Yang er ingen populær mann i svømmemiljøet. Foto: NTB scanpix
MISLIKT: Sun Yang er ingen populær mann i svømmemiljøet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hatet utøver tok gull: - Gjør meg sint

Kinesiske Sun Yang tok gullet på 400 meter fri under svømme-VM søndag. Mange mente at den firedoble VM-vinneren ikke burde fått delta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kineseren svømte inn til 3.42,44 på distansen som Henrik Christiansen ikke klarte å kvalifisere seg til finalen på.

Sun slapp unna med en advarsel av FINA etter at han skal ha ødelagt en dopingprøve i fjor. Mange mener at han burde han vært utestengt.

Sølvvinneren Mack Horton viste tydelig hva han mente om saken under seiersseremonien og sto rolig bak pallen da utøverne viste fram sine medaljer for fotografene.

Kineseren og Horton har også at hatt en egen batalje utenfor bassenget tidligere. Australieren har flere ganger gått ut og beskyldt ham for å jukse.

- Jeg vil bare ikke dele podium med en som oppfører seg som han, forklarte Horton etter løpet. Han ba italienske Gabriele Detti om å følge hans protest, men bronsevinneren skal ha sagt at han hadde jobbet for hardt til å ikke gå opp på pallen.

<strong>PROTEST:</strong> Mack Horton nekter å dele pall med Sun Yang. Foto: NTB scanpix
PROTEST: Mack Horton nekter å dele pall med Sun Yang. Foto: NTB scanpix Vis mer

Knuste blodprøver med hammer

Sun var utestengt i tre måneder i 2014 etter å ha blitt tatt med et ulovlig middel. Han påsto medisinen var tatt på grunn av et hjerteproblem. Under OL i Rio banket Horton ham på distansen.

Saken det nå gjelder stammer fra 2018. Kineseren skal ifølge dokumenter lekket fra FINAs antidopingkomité ha ødelagt en blodprøve med en hammer da dopingjegerne besøkte ham utenfor konkurranse i fjor.

De internasjonale svømmeforbundet (FINA) besluttet i januar at Sun slapp utestengelse. I stedet fikk han en advarsel. Denne avgjørelsen har Verdens antidopingbyrå anket innfor CAS.

- Sint og lei

I forkant av VM gikk flere svømmere ut og delte sine meninger om at Yang fikk delta.

Kineseren er en hatet mann i svømmemiljøet, og dagens gullmedalje gjør nok saken bare verre for de som mener han burde være utestengt på livstid.

- Jeg vil ikke se den fyren konkurrere i VM, OL eller mot noen av mine lagkamerater, som har slitt hardt for å komme seg hit. Jeg er ganske sikker på at ingen andre heller vil ha ham her, sier Adam Peaty, en av verdens beste brystsvømmere, til Swimming World Magazine.

- Dette gjør meg sint og lei meg. Jeg har avlagt dopingprøver når de kommer til mitt hus, fordi jeg vil at sporten skal være ren. At noen lurer systemet så åpenlyst, men kommer unna med det, får meg til å undre over hvorfor man skal bry seg i det hele tatt, sier stjernesvømmeren, Cate Campbell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer