Hatoppgjør mellom kamerater

Molde-RBK i morgen kveld: - Dette er ikke personlig, det er prestisje. Spillerne kjenner jo hverandre, sier Åge Hareide.

Rosenborg har avgjort tre kamper i sluttminuttene, og på onsdag sikret de seg første stikk i kampen om en plass i Mesterligaen. I morgen venter en tøff bortekamp mot Molde. Et oppgjør som alltid blir blåst opp som et hatoppgjør i media.

- Det er jo et nabooppgjør, selv om det er 20 mil mellom byene. Og nå er det jo i tillegg en toppkamp, sier tidligere Molde-trener og kommende RBK-trener, Åge Hareide, til Dagbladet.no.

Han tror kampen betyr mer for moldenserne enn for trønderne, ettersom Rosenborg er en ønsket skalp uansett hvor de spiller i Norge.

- Alt dette med hatoppgjør er nok også et spill for galleriet. Stemningen piskes opp på forhånd, men det er jo noe av det som er fascinerende med fotballen. Døde oppgjør legger jo bare en demper på kampen, mener Hareide.

- Ikke personlig

På begge lag er det spillere som har spilt i motsatt klubb, og etter mange år i Tippeligaen er det flere spillere som kjenner hverandre godt. Også utenfor banen.

- Dette er spillere som kjenner hverandre som personer. Oppgjørene er derfor ikke personlig, men det står selvfølgelig mye prestisje på spill, sier Hareide.

- Var det mer fiendtlig før?

- Det var kanskje det. Før hadde lagene flere lokale spillere og de var nok mer preget av lokalmiljøet. Nå har begge lag spillere fra andre byer og andre land.

Positiv Brøndby-effekt

Den påtroppende Rosenborg-treneren tror det blir en jevn affære. Molde er godt organisert og har sluppet inn færrest mål i Tippeligaen. RBK på sin side er det mestscorende laget.

- Hvilken effekt vil Brøndby-kampen ha?

- Jeg tror den psykologiske effekten slår positivt ut. Flyten vil fortsette og dette er rutinerte spillere som klarer å omstille seg. De to neste kampene er også viktige med tanke på returoppgjøret i København.

- Er det den kampen som ligger i bakhodet til spillerne?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er utrolig viktig å vinne serien, slik at vi får Mesterliga-muligheter også neste år, sier Hareide.

Tilbake for første gang

Selv om klubbene er «naboer» er det stadig overganger mellom klubbene. Karl Oskar Fjørtoft har tidligere spilt for trønderne, og Roar Strand, Erik Hoftun og Odd Inge Olsen har tidligere spilt for Molde.

- Det er ingen tvil om at det er en nøkkelkamp for begge lag, men aller mest for Molde. De har ikke råd til å tape mot oss. Taper vi vil det ikke være noen krise - men det tror jeg ikke kommer til å skje, sier Erik Hoftun til Romsdals Budstikke.

Lørdag kommer Odd Inge Olsen tilbake til Molde Stadion for første gang etter overgangen. Han innrømmer at det blir en spesiell opplevelse, og han håper publikum behandler ham med respekt.

- Jeg synes jeg har vært ganske lojal mot både Molde og publikum i de fem og et halvt årene jeg spilte der, sier han til Budstikka.

Ville ikke til RBK

Daniel Berg Hestad sier at Molde ikke har spilt en så viktig kamp siden 1999. Han sier at forholdet mellom klubbene har roet seg de siste årene.

- Det er ikke like mye munnhuggeri lenger. Mini har jo slutta. Jeg hater ikke Rosenborg, det er bare ekstra deilig å slå dem, sier han til VG.

Han takket i 1999 nei til å spille for Rosenborg - nettopp på grunn av forholdet mellom klubbene.

 • Rosenborg har møtt Molde fire ganger på nye Molde Stadion - og har fortsatt til gode å tape.
 • Dagbladet.no følger kampen direkte klokka 19 i morgen.

  SISTE OM LAGENE:

  Lørdag kl. 19:

  Molde - Rosenborg


  Molde: Gunder Bengtsson mønstrer fullt og så godt som skadefritt mannskap.

  Rosenborg: Azar Karadas måtte sy etter smellen i hodet mot Brøndby, og er ikke med i troppen. Ellers; ingen skader eller karantener.

  Søndag kl. 18:

  Bodø/Glimt - Odd Grenland


  Bodø/Glimt: Toppscorer Bengt Sæternes er ute med leggbrist. Stig Johansen og Bjørn Are Lund er også ute med skader.

  Odd Grenland: Ingen karantener, men Thomas Røed og Sami Mahlio er fortsatt langtidsskadet.

  Bryne - Sogndal


  Bryne: Geir Atle Undheim og Knut Sirevåg soner karantene. Roger Nilsen er aktuell for startellever dersom den siste testen er positiv.

  Sogndal: Raoul Kouakou sliter med en liten skade, og det avgjøres først søndag om ham spiller.

  Moss - Lillestrøm


  Moss: Robert Evensen er tilbake igjen etter skade, mens Hans Erik Ramberg, Terje Høsøien og Thomas Solberg fortsatt er skadet.

  Lillestrøm: Ingen karantener. Magnus Powell er ute resten av sesongen.

  Stabæk - Brann


  Stabæk: Toppscorer Tryggvi Gudmundsson soner karantene, mens danske Peter Sand fikk en smell i ankelen mot Linfield torsdag. Stabæk håper han er klar til søndag.

  Brann: En del småproblemer etter UEFA-cupkampen torsdag, hvor Tommy Knarvik fikk problemer med lysken. Skadde Erlend Hanstveit og Roy Wassberg kan være tilbake allerede søndag.

  Start - Lyn


  Start: Midtstopperne Preben Gundersen og Helge Bjønsaas må begge stå over på grunn av tre gule kort. Tom Berhus sliter med en leggskade, og er uaktuell.

  Lyn: Steven Lustü må stå over for sitt røde kort sist. Johan Gudmundsson sliter med en akillesskade, mens Ole Bjørn Sundgot har vondt i noen ribben. Begge er uaktuelle til helgens kamp.

  Vålerenga - Viking


  Vålerenga: Freddy dos Santos og Andreas Augustsson er begge ute med skader. Erik Hagen soner karantene for fem gule kort.

  Viking: Trygve Nygaard, Bjørn Dahl og Erik Nevland er tvilsomme, men alle tre skal testes lørdag, og er aktuelle for startelleveren.

  (NTB)

ØNSKET AV RBK: Men Daniel Berg Hestad ville ikke svikte hjembyen.
TØFF KAMP: - Det er alltid tøft mellom Molde og Rosenborg, sier Åge Hareide.
TIDLIGERE MOLDE-SPILLER: Erik Hoftun møter gamleklubben.
TIDLIGERE MOLDE-SPILLER: Odd Inge Olsen vender for første gang tilbake til Molde Stadion. Her smiler han og Nils Arne Eggen etter nok en RBK-seier.