Ski-VM 2021: Martin Johnsrud Sundby om usikkerheten:

- Hatt mørke tanker

Martin Johnsrud Sundby har hatt en lang og tøff vei til VM i Oberstdorf. Etter sjuendeplassen onsdag var han stolt over snuoperasjonen.

STOLT: Martin Johnsrud Sundby er stolt av den jobben han har lagt ned før onsdagens 15 kilometer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STOLT: Martin Johnsrud Sundby er stolt av den jobben han har lagt ned før onsdagens 15 kilometer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

OBERSTDORF (Dagbladet): I ti dager har Johnsrud Sundby vært i Oberstdorf. Som han sier selv har han gjort alt han kan for å ikke være i veien for de yngre gutta som skulle gå renn. Men onsdag var det klart for landslagets «sjuende far i huset.»

Etter å ikke ha levert et toppresultat på lang tid, var Johnsrud Sundby helt oppe i verdenseliten onsdag. Til slutt havnet han på en meget respektabel sjuendeplass.

Men veien til VM har vært lang og utfordrende. Etter løpet lettet verdensmesteren fra Seefeld på sløret.

- Det er helt vilt hva jeg har klart å snu de siste seks ukene. Det er nesten så jeg ikke forstår hvordan det er mulig. En ting er det fysiske, men også det mentale. Å klare å komme seg gjennom hele den siste perioden og stå her og tenke at jeg kan kjempe har vært ordentlig krevende, forteller Sundby til Dagbladet.

Aleksandr Bolsjunov gikk på en kjempesprekk på herrenes 15 km og stormet ut av målområdet etter målgang. Video: Ljoslando Vis mer

- Lang mental reise

Han legger ikke noe imellom når han skal beskrive de siste ukene før VM.

- Jeg har ikke hatt det noe godt. Jeg har hatt ordentlig fysisk vondt på grunn av mørke tanker. Å se på de andre som henter medaljer og skulle klare å mobilisere til eget løp har vært en lang mental reise som jeg skal ta med meg videre. Jeg er stolt av at jeg klarer å dra fram det beste av hva jeg besitter for øyeblikket, fortsetter Sundby.

NM i midten av januar var Johnsrud Sundbys siste mulighet til å kvalifisere seg til VM. Han var allerede sikret en plass på 15 kilometeren som regjerende verdensmester, men han ønsket å gå mer.

Nøkkelen

Det endte som en stor skuffelse og Johnsrud Sundby ble ikke tatt ut til VM-laget. Derfor fikk han bare gå onsdagens 15 kilometer.

- Etter NM var ting så mørkt at jeg var mer lysten på å brenne skia mine enn noe annet. Da var nøkkelen å gjøre noe helt annet. Ikke gjøre noe av det jeg har vært vant til å gjøre, for da hadde jeg bare gravd den tunnelen min enda lenger, forteller han og utdyper:

- Det hjalp litt mentalt at vi begynte å få kontroll på ryggen. Vi fikk litt dreis på hva det var så det har gradvis blitt litt bedre. Men mentalt, å forberede seg når du er ræva. Det å føle at du er malplassert i et VM har vært krevende.

GRATULERER: Johnsrud Sundby var en av de første som gratulerte onsdagens bronsevinner Harald Østberg Amundsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRATULERER: Johnsrud Sundby var en av de første som gratulerte onsdagens bronsevinner Harald Østberg Amundsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Skranter i alle bauger og kanter

Etter NM la Johnsrud Sundby og bror og trener Sondre Sundby en seks ukers plan for å finne en slags VM-form. Målet var å snu den dårlige trenden og få den gamle mesteren på riktig vei før VM.

Planen var av det drastiske slaget, men førte til at Johnsrud Sundby gikk sitt beste løp på lang tid.

- Akkurat det treningsopplegget jeg har hatt de siste seks ukene er nok et engangstilfelle. Men det handler om å være skadefri, få gode treningsøkter, og klare å gjennomføre de planene man legger. Å ikke hele tiden måtte kjenne, og føle, og være bekymret for at kroppen ikke skal fungere. Det har ikke vært en dag siden 5. Januar hvor jeg har kjent at kroppen er hundre prosent. Det skranter i alle bauger og kanter, så det er digg å få til et noenlunde greit løp i dag, forteller Sundby til Dagbladet.

Til tross for at det siste året har gått på motivasjonen og helsa løs, er Johnsrud Sundby fortsatt åpen for å satse ett år til. Han har tenkt å ta en avgjørelsen etter en lengre ferie.

- Det som taler for å fortsette er at den følelsen jeg går med når det funker greit er eventyrlig god. Og den er enda bedre når man har klart å snu en dårlig trend. Noe av det diggeste i livet er å klare å snu det fra å gå skikkelig dritt. Det kjenner jeg på. Men skal jeg jobbe nå 365 dager for å gå dritt igjen, er ikke det veldig gøy, avslutter Sundby for denne gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer