TIL TOPPS I DRAMMEN: Ola Vigen Hattestad hadde så godt som avgjort sprintverdenscupen sammenlagt med seieren i Drammen for halvannen uke siden, hvor han spurtslo Pål Golberg. I dag ble han imidlertid diskvalifisert, og da fikk Eirik Brandsdal muligheten - som han misbrukte. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
TIL TOPPS I DRAMMEN: Ola Vigen Hattestad hadde så godt som avgjort sprintverdenscupen sammenlagt med seieren i Drammen for halvannen uke siden, hvor han spurtslo Pål Golberg. I dag ble han imidlertid diskvalifisert, og da fikk Eirik Brandsdal muligheten - som han misbrukte. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Hattestad diskvalifisert, vant verdenscupen da Brandsdal feilet i finalen

Trippel svensk på hjemmebane.

(Dagbladet): Ola Vigen Hattestad vant sprintverdenscupen sammenlagt, etter at Eirik Brandsdal feilet i finalen og endte sist.

Men den røde trøya hang lenge i en tynn tråd for østfoldingen.

OL-vinner Ola Vigen Hattestad ble kort tid etter målgang diskvalifisert fra sin kvartfinale og plassert sist i heatet under dagens verdenscupsprint i svenske Falun.

Grunnen er at nordmannen byttet spor lunderveis i heatet, noe som hindret russiske Maxim Vylegzjanin. Russeren gikk over ende og fikk løpet sitt ødelagt. Vigen Hattestad vant i utgangspunktet heatet.

Vigen Hattestad ble seinere plassert helt sist av samtlige som gikk videre fra prologen, og endte på 30.-plassen som ga ett fattig verdenscuppoeng.

- Fryktelig kjipt Eirik Brandsdal ville passere Vigen Hattestad og vinne sammenlagtcupen om han ble nummer én, to eller tre i Falun.

- Dette er fryktelig kjipt. Det er kjedelig at verdenscupen kan bli avgjort på noe sånt. I dag kunne jeg vært med helt inn, jeg følte meg bra, sa Ola Vigen Hattestad til NRK før herrefinalen.

Men i finalen hadde ikke Eirik Brandsdal noe å gi på oppløpet, og kapitulerte da det ble trippel svensk. Sprintfinalen ble vunnet av Teodor Peterson, Emil Jönsson tok andreplassen og Calle Halfvarsson tok tredjeplassen.

Faktisk visste ikke Vigen Hattestad at han hadde blitt disket og deplassert før han fikk det fortalt av NRKs reporter.

- Jeg har ikke sett situasjonen enda, så jeg veit ikke hvordan det ser ut. Jeg veit at jeg var oppå skiene hans, men sånn er det i sprint. Jeg tror Teodor (Petterson) hoppet ett hakk til venstre, og så måtte jeg følge etter - og da kom Vylegzjanin i stor fart, sa han til NRK.

Sotsji-déjà vu Situasjonen var ikke direkte ulik den som oppstod mellom en annen nordmann og nettopp Vylegzjanin under OL i Sotsji.

Martin Johnsrud Sundby spurtslo russeren i kamp om bronsemedaljen, men skar over i sporet hvor Vylegzjanin befant seg.

Russeren hevdet seg hindret, det ble protestert og kjeftet, men Johnsrud Sundby slapp unna med en skriftlig advarsel. Russland valgte til slutt å ikke anke saken videre til Idrettens voldsgiftrett (CAS).