Hattestad synes fortsatt sprintstafett-sølvet er surt

Nå vil han dytte Jönsson ned fra sprinttronen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TORSBY (Dagbladet): Når du har vært suverent best, er sølv nederlag. Nå har Ola Vigen Hattestad (29) vraket sin egen gulloppskrift for å ta tilbake tronen.

Snøen lar vente på seg. Men i en tunnel i svenske Torsby finnes det ei stripe der det går an å bevege seg med ski på beina.

Her går Ola Vigen Hattestad runde på runde i løssnøen. Østfoldingen som i 2009 kanskje var den mest overlegne langrennssprintere verden har sett, med to gull under VM i Liberec og suveren seier i sprintcupen.

Nå er det likevel revansje som står i hodet på den en gang så suverene sprintkongen. For de to neste mesterskapene har endt med to individuelle fjerdeplasser. Og sølv på lagsprinten i Holmenkollen.

- Jeg prøver å glede meg over å ha tatt sølv i VM på hjemmebane, sier Hattestad til Dagbladet.

Men måten han sier det på, røper at han fortsatt ikke klarer det. Og det er kanskje ikke så rart.

- Surt å tape VM - Prestasjonen var bra. Men inni meg vet jeg at hvis jeg og Alex Harvey havner i spurt ti ganger, så vinner jeg de fleste. Da er det surt å tape VM på hjemmebane.

- Så det var ikke Petter Northugs skivalg dere tapte på?

- Canada hadde to mann i toppslag den dagen. Både jeg og Petter var én prosent for dårlig. Derfor gikk det som det gikk, konstaterer Hattestad.

For øvrig synes han fjorårsvinteren var bra. Faktisk hans nest beste noen gang. Bedre enn da han vant sprintcupen for første gang i 2008.

- Hver er verdens beste sprinter?

- Emil Jönsson var i hvert fall verdens beste i fjor. Han vant cupen. Men jeg håper jeg kan si at jeg er best i verden etter denne sesongen. Det store målet er å vinne sprintcupen sammenlagt igjen, fastslår 29-åringen.

Stresset av suksessøktene For å ta tilbake tronen, har han tatt grep denne sommeren. Nærmere bestemt har han prioritert utholdenhetstrening — altså tradisjonell langrennstrening. Det har naturligvis gått på bekostning av noe. Og ikke hva som helst.

- Jeg har droppet, eller trappet veldig ned på, noen av de øktene jeg mener var hovedårsaken til at jeg var så god i 2009. Det vil si de typiske sprintøktene, som for eksempel trappespenst.

- Hvorfor?

- Jeg målte hele tiden meg selv i forhold til de øktene jeg presterte da, og ble stresset av at jeg ikke klarte å gjennomføre like bra. Det har vært veldig godt for hodet å få noe nytt å tenke på. Nå evaluerer jeg bare i forhold til forrige økt, forklarer Hattestad.

Trives i Slovenia En annen forandring, er at han stadig tilbringer mer tid i Bled i Slovenia. Det er der kjæreste Katja Visnar kommer fra.

- Det er der jeg bor, egentlig. Vi har en leilighet der, og jeg er i Slovenia hele tiden når jeg ikke er på samling. I Norge besøker jeg bare foreldrene mine. Men jeg tenker fortsatt på Norge som hjemme, forteller Hattestad - som heller ikke har meldt flytting.

- Det burde jeg kanskje ha gjort av skattemessige årsaker. Der nede er det vel bare 20 prosent skatt. Men jeg er for glad i Norge.

- Kan det bli aktuelt å bo i Slovenia etter karrieren?

- Jeg synes det er veldig fint der, fin natur og kort vei fra fjellet til sjøen. Men jeg har gått litt bort fra å prøve å lære slovensk til å prøve å lære henne norsk. Og det har jo sine grunner. For eksempel må jeg ha en jobb. Det er det ikke så let å få der nede. Og lønnsnivået er veldig lavt, poengterer Hattestad.

Like suveren Det neste halve året handler uansett mest om å reise fra renn til renn. For Hattestads del starter sesongen i Kuusamo. Han har fått beskjed om at han ikke blir tatt ut selv om de skulle bli verdenscupåpning på Sjusjøen eller Beitostølen neste helg.

- Tror du at du igjen kan bli like suveren som i 2009?

- Det er det jeg drømmer om. Selvtilliten er i hvert fall bra. Jeg vet at når jeg er i form, finner jeg åpningene som trengs i et sprintfelt. Og at få slår meg på oppløpet, sier Ola Vigen Hattestad.

Ola Vigen Hattestad

Født: 19. april 1982.
Sivil status: Samboer med Katja Visnar.
Yrke: Langrennsløper.
Klubb: Ørje IL.
Meritter: VM-gull, sprint (2009). VM-gull, lagsprint (2009). VM-sølv, lagsprint (2011). 10 seirer i verdenscupen, 21 pallplasser. Sammenlagtseier i sprintcupen to ganger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer