Hattestad til luksus-stevne

Som første norske friidrettsjente har verdensmester Trine Hattestad takket ja til å delta i Grand Prix-stevnet i golfstaten Qatar 7. mai. Til nå har stevnet bare vært tillatt for menn etter ordre fra de muslimske oljesjeikene som betaler luksusgildet.

Islam forbyr i utgangspunktet kvinneidrett fordi kvinnekroppen skal være tildekket. Etter internasjonalt press har sjeikene i Qatar likevel tillatt kvinneøvelser i år.

- De har et annerledes samfunn der nede, men det må gå an å vise dem at kvinner også kan drive idrett, sier Trine til Dagbladet.

Like før påske bestemte hun seg for å bryte med tradisjonen om å sesongdebutere i Florø. Sammen med diskoskaster Mette Bergmann og trener Per Erling Olsen flyr hun nedover tirsdag 5. mai. Høydehopper Steinar Hoen deltar for andre år på rad.

Luksustur

Fram til hjemreisen fredag 8. mai får den norske friidrettsdelegasjonen velte seg i luksus under oppholdet i det styrtrike sjeikedømmet. De lengste limousinene, beste hotellene og lekreste rettene venter på dem.

- Dette blir gøy. Sportslig får det bli som det blir, sier Trine. På grunn av skader blir konkurransen hennes første spydkast utendørs i år.

Vanligvis har hun et par uker med spydtrening utendørs bak seg før den første konkurransen, men stevnet i Doah arrangeres tross alt tre uker tidligere enn Trines normale sesongdebut.

- Jeg tar dette som trening, sier hun.

Steingærne

Steinar Hoen, Håkon Särnblom og Trond Barthel deltok i fjorårets stevne etter bøttevis av kritikk fra vår tidligere løperdronning Ingrid Kristiansen. Hun mente gutta burde holdt seg hjemme fra det kvinnediskriminerende stevnet.

Men munnhoggeri blir småtterier i forhold til hva jentene må forberede seg på i Qatar. Under Det internasjonale friidrettsforbundets (IAAF) møte i Marokko i slutten av mars gikk det rykter om at de kvinnelige utøverne risikerer å bli steinet under stevnet på Khalifa Stadion.

- En journalist spurte faktisk IAAF-president Primo Nebiolo om han fryktet at noen av jentene skulle bli steinet, forteller Tom Fremstad i Bislett-alliansen til Dagbladet.

Nebiolo avfeide resolutt all frykt. Trine føler seg like trygg:

- Jeg får forsvare meg og kaste tilbake. Er god til å kaste stein, sier hun spøkefullt.