Hattestad tilbake på toppen i Liberec

Tok sin første verdenscupseier siden november 2009 på lykkearenaen i Tsjekkia.

VANT: Ola Vigen Hattestad fikk en best tenkelig start på det nye sprintåret da han gikk til topps på sprinten i Liberec. Foto: SCANPIX/AP Photo/Petr David Josek
VANT: Ola Vigen Hattestad fikk en best tenkelig start på det nye sprintåret da han gikk til topps på sprinten i Liberec. Foto: SCANPIX/AP Photo/Petr David JosekVis mer

(Dagbladet): Vinteren 2008/2009 var Ola Vigen Hattestad verdens udsikutabelt beste langrennssprinter, og kronet en fantastisk sesong med to VM-gull i tsjekkiske Liberec.

I OL-sesongen stoppet det imidlertid litt opp for østfoldingen, og forrige individuelle verdenscupseier kom så langt tilbake som i november 2009 i Kuusamo.

Riktignok gikk han sammen med Anders Gløersen inn til seier i sprintstafetten i Düsseldorf før jul, men det var først da han var tilbake på lykkearenaen i Tsjekkia i ettermiddag at han igjen klatret øverst på seierspallen på egenhånd.

- Det er godt å være tilbake i Liberec. Jeg liker løypa her spesielt. Den er rettferdig, men jeg gikk mitt beste skøyterenn siden VM her. Dette gjorde godt for selvtilliten fram til VM i Holmenkollen, sier Hattestad til FIS-TV etter sin tiende individuelle verdenscupseier i karrieren.

Hattestad fikk sammen med den italienske overraskelsesmannen Federico Pellegrino fra Italia en luke ned til resten av feltet, og i den lille kneika før  oppløpet, satte nordmannen inn nådestøtet. Italieneren hadde ingenting å svare med, og måtte ta til takke med annenplassen, mens tredjeplassen gikk til hjemmeløperen Dusan Kozisek.

Middels laginnsats Johan Kjølstad, som tok VM-gull sammen med Hattestad i lagsprinten i 2009, ble slått ut i semifinalen.

John Kristian Dahl, Tomas Northug, Finn Haagen Krogh og Eirik Brandsdal, ble alle slått ut i kvartfinalen. Krogh brakk for øvrig staven i starten i sitt heat, mens Brandsdal falt underveis.

Siste norske deltager, Pål Golberg, røk ut i prologen. Øystein «Pølsa» Pettersen var også påmeldt, men ble sendt hjem før rennet på grunn av sykdom.

Bjørgen slått Alt så også ut til å ligge til rette for norsk suksess blant kvinnene etter prologen og kvartfinalen. Marit Bjørgen var konkurrentene knusende overlegen i kvalifiseringen, og vant med nesten fire sekunders margin ned til toer Hanna Falk fra Sverige.

Rognes-jenta, som gjorde verdenscup-comeback etter et treningsopphold under Tour de Ski, fortsatte i samme stil i kvartfinalen, og så ikke på noe tidspunkt ut til å anstrenge seg for å sikre heatseieren i utklassingsstil.

SLÅTT I COMEBACKET: Marit Bjørgen klarte ikke å ta seg videre fra semifinalen i konkurransecomebacket i verdenscupen.Foto: Aleksandar Djorovic / Scanpix
SLÅTT I COMEBACKET: Marit Bjørgen klarte ikke å ta seg videre fra semifinalen i konkurransecomebacket i verdenscupen.Foto: Aleksandar Djorovic / Scanpix Vis mer

I semifinalen ble det imidlertid bokstavelig talt stopp da hun hektet med slovenske Vesna Fabjan. Hun klarte å karre seg inn til tredjeplass, men tida var ikke god nok til å ta seg videre som «lucky loser».

Mens Liberec er en lykkearena for Hattestad, stiller det stikk motsatt for Bjørgen, som opplevde sin største nedtur i skikarrieren under mesterskapet for to år siden. I dag ble den 11 renn lange seiersrekken i verdenscupen brutt samme sted.

I stedet ble Celine Brun-Lie og Maiken Caspersen Falla Norges to eneste representanter i finalen. Brun-Lie ble til slutt nummer tre, mens Falla endte på femteplass. Amerikanske Kikkan Randall, som tok VM-sølv i samme øvelse i 2009, vant rennet.

Mari Eide led samme skjebne som Bjørgen, og ble slått ut i semifinalen.

Kari Vikhagen Gjeitnes og Maria Grønvoll røk ut i kvartfinalen.