Hauge kan få 30 millioner til

Rune Hauge jobber med et nytt konsept for salg av bortekampene til landslaget fram til 2009. Dette kan gi ham nye 30 millioner kroner i provisjon fra Norges Fotballforbund.

I går la Norges Fotballforbund fram rapporten fra sin egen kontrollkomité om prosessen som førte til at Rune Hauges selskap Profile Media uten konkurranse fikk oppdraget med å selge medierettighetene for norsk fotball i perioden 2006-2009. Det endte med at TV 2 og Canal Digital betalte drømmesummen en milliard kroner for hele herligheten. Rune Hauges selskap mottok 99,6 millioner kroner i provisjon.

Kontrollkomiteen konkluderer med at ingen formelle regler ble brutt, men at NFF-styret overlot for mye styring over prosessen til Profile Media og forhandlingsrepresentantene til Norsk Toppfotball (interesseorganisasjonen til toppklubbene).

Skal selge mer

Men rapporten forteller også at Profile Media i tillegg skal ha 15 prosent av salget for utenlandsrettighetene. Det vil si salget av bortekampene til Norge i kommende kvalik-perioder. I inneværende avtaleperiode var dette salget innlemmet i totalprovisjonen som den gangen ga Hauge 20 millioner kroner.

Salgsprosessen for utenlandsrettighetene pågår enda. For perioden 2001-2005 gikk denne pakken for 80 millioner kroner. Med fratrekk for for kommersielle rettigheter, var de reine senderettighetene i denne pakken etter det Dagbladet erfarer verdsatt til opp mot 60 millioner kroner. For samme periode gikk senderettighetene innenands for norsk fotball for 300 millioner kroner. Knut Kristvang i NFFs markedsavdeling utelukker ikke at prisstigningen for utenlandsrettighetene vil tilsvare den voldsomme verdiøkningen for innenlandsrettighetene for kommende periode.

Nytt stort beløp

-  Det er lov å håpe, sier han til Dagbladet.

Det vil i så fall bety at Norge får 200 millioner kroner for dette. Det vil gi Rune Hauge nye 30 millioner kroner til i provisjon.

Uansett bekrefter fotballpresident Sondre Kåfjord at Hauge vil motta et nytt stort beløp så snart dette salget er foretatt.

-  Ja, det vil jeg tro at du har rett i, sier han.

Nytt konsept

Rune Hauge mener for sin del at Fotballforbundet kraftig overvurderer verdien av rettighetene.

-  Helt feil, sier han.

Han mener at både Norges Fotballforbund, kontrollkomiteen og media ikke har gått tilstrekkelig i dybden i hele sakskomplekset.

Hauge håper imidlertid å få inn mer enn sist for bortekampene til landslaget.

-  Jeg jobber med et nytt konsept som kan bidra til dette. I løpet av en måneds tid er jeg klar for å si noe om dette, sier han.

I Fotballforbundet legges det vekt på at landslaget nå er i en langt bedre forhandlngsposisojn enn da rettighetene ble solgt sist. Da lå landslaget nede for telling i den svake kvaliken til 2002-VM.

BREDE SMIL: Agent Rune Hauge (t.v.) og Fotballforbundets forhandlingsleder Geir P. Solstad smilte bredt etter at TV-forhandlingene var i boks. Nå skal Hauge trolig ha mer enn de 99,6 millione hans selskap allerede har fått.