Hauge risikerer nedrykk til Adecco

- Ikke fredet, sier dommersjefen.

(Dagbladet.no): Uwe Rösler klandret ikke skuespilleren John Pelu etter straffesparket som ga Rosenborg 1-0 mot Viking. I stedet la han all skyld på dommeren, slo fast at Terje Hauge har mistet grepet og håpet dommersjef Rune Pedersen hadde «baller nok» til å ta affære.

Med andre ord vil Viking-treneren at Hauge degraderes fra Tippeligaen, slik flere toppdommere har opplevd før ham.

Navnet betyr ingenting

De gangene en dommer er blitt fjernet fra øverste nivå for en lengre eller kortere periode, har det skjedd i det skjulte.

Nå kan Hauge stå for tur.

- Alle dommere som dømmer Tippeligaen, følges opp og vurderes på samme måte. NFF har ikke noe system der ukjente dommere får hardere reaksjon og vurdering fra vår side enn andre. Jeg snakket med Terje i går kveld, etter å ha vært på reise i åtte dager, og har avtalt å ta en prat etterpå, sier Pedersen til Dagbladet.no.

Og understreker at Hauge - til tross for å være blant våre aller mest erfarne dommere med en Champions League-finale på merittlista - ikke er mer fredet enn en hvilken som helst annen dommer.

- Nei, det er han ikke. Mitt hovedanliggende som dommersjef er å sette opp dommere og assistenter som er kapabel til å dømme i Tippeligaen. Jo større erfaring, jo mer forventer man at de er i stand til å håndtere alle sitasjoner. Men det er dessverre sånn at det ikke er å noe problem å lure dommere om man går inn for det. Jeg synes også det bør være fokus på dette med fair play, og hvor langt spillere og trenere vil gå for å oppnå resultater. Det bør være en debatt om det i kjølvannet av en slik episode. Jeg vil tro at flere ved første øyekast oppfattet det som at Pereira var i hælen på Pelu.

JUKSET SEG TIL STRAFFE: John Pelu filmet seg til straffe da han smatt mellom Ragnvald Soma og Thomas Pereira. Dommer Terje Hauge lot seg lure - og fikk vondt i magen da han så TV-reprisene etter kampen, som RBK til slutt vant 2-0. Foto: SCANPIX
JUKSET SEG TIL STRAFFE: John Pelu filmet seg til straffe da han smatt mellom Ragnvald Soma og Thomas Pereira. Dommer Terje Hauge lot seg lure - og fikk vondt i magen da han så TV-reprisene etter kampen, som RBK til slutt vant 2-0. Foto: SCANPIX Vis mer

- Mener du at spilleren har et like stort ansvar som dommeren i slike situasjoner?

- Dommerteamet har ansvaret for å håndtere situasonene på banen. Mitt ansvar er å forberede dem på å avdekke det de gangene de blir utsatt for jukseforsøk. Men jeg tror ingen involverte ønsker at denne utviklingen fortsetter, for verken i Norge eller andre land er det noen umulighet å lure seg til straffe hvis man ønsker det sterkt nok, sier han.

Innrømmer for mange feil

Denne sesongen har Dagbladet introdusert den såkalte «Sofatabellen», en subjektiv tippeligatabell som er korrigert for avgjørende dommerfeil vi mener har hatt innvirkning på resultatet i kampene.

Før helgas tippeligarunde hadde vi registert 14 straffesituasjoner hvor dommerne åpenbart har gjort feil. I går bidro Terje Hauge og Tom Henning Øvrebø til at rekka ble enda lenger.

Dommersjefen medgir at det for mange gale avgjørelser denne sesongen.

- Vi ønsker ikke at dommerne skal komme i fokus for den type hendelser, men vi vet jo at skjønnsmessige avgjørelser er den del av fotballen. Vi har hatt mange diskutable situasjoner i år, noen for mange.

- Flere enn tidligere i år?

Hauge risikerer nedrykk til Adecco

- Jeg har ikke tallet, men jeg har en liten følelse av at det er noen flere nå, sier han.

Synes Rösler-utspill er OK

Pedersen har ingen problemer med at Rösler etterlyser handling og «større baller».

- Hva Rösler sier får han ta ansvar for selv. Så lenge det dessverre viser seg at en viktig avgjørelse i kampen ble feilaktig håndtert, har vi ikke så lav takhøyde at vi ikke skal la folk ytre seg.

- Hva tenker du om karakteristikken av Hauge?

- Den type utspill har jeg ingen kommentar til.

- Ser du en økt tendens til filming i Tippeligaen?

- Foreløpig synes jeg det er et godt klima når det gjelder det. Men den type situasjoner som vi så i går, det ønsker vi ikke. Det ansvaret må alle ta, sier Pedersen.

<B>SLAKTES AV RÖSLER:</B> For tre uker siden ga Terje Hauge Viking-spiss Andrius Velicka gult kort for filming da han skulle hatt straffe. I går ga han John Pelu straffe da han skulle hatt gult kort for filming. Nå risikerer toppdommeren degradering til Adeccoligaen.
<B>FOR MANGE DISKUTABLE SITUASJONER:</B> Dommersjef Rune Pedersen medgir at det er flere episoder i år enn tidligere.