Hauge synes Rösler gikk over streken

Men dommeren vil akseptere en pause fra Tippeligaen.

(Dagbladet.no): Uwe Rösler har ikke for vane å gå i strupen på dommerne etter kontroversielle avgjørelser. Men etter at Terje Hauge lot seg lure av John Pelus fall innenfor 16-meteren, greide han ikke å la være.

- Terjes glansdager som dommer er over, konstaterte Viking-treneren, og la til at «unnskyld» og «beklager» ikke lenger var godt nok.

Det var nettopp det Hauge sa da han fikk se situasjonen i reprise etter kampslutt. Men foruten Uwe Rösler, føler toppdommeren at de aller fleste gir John Pelu skylda for det som skjedde.

- Jeg får normalt juling etter sånne kamper på sms, men denne gangen har det faktisk kommet masse positivt. Jeg må selvsagt ta kritikk på at jeg ikke har gjort en god nok jobb, men det virker som reaksjonene først og fremst retter seg mot han som utløste dette.

- Hvordan opplever du kritikken fra Rösler?

- Jeg forstår at han er frustrert. Han uttaler seg veldig kritisk om meg, og må gjerne mene ting, men jeg skulle gjerne sett at han tok en prat med meg før han gikk ut som han gjorde. Jeg tåler dette, og overlever fint slike ting, men jeg er bekymret over ringvirkningene det kan gi for breddefotballen og holdningene der. Det åpner for og legitimerer at trenere snakker om person og ikke sak. Det er ikke sikkert dommerne som er mellom 16 og 20 år tåler det, sier Hauge til Dagbladet.no.

Forstår Vikings sinne

Noe av grunnen til at begeret fylte seg opp for Rösler, var at Terje Hauge også overså en klar straffe som kunne gitt Viking poeng mot Vålerenga for drøye tre uker siden. Da Andrius Velicka ble felt av Martin Andresen innenfor 16-meteren, ble litaueren i stedet belønnet med gult kort for filming.

FORVENTET SMS-JULING: Men bortsett fra Uwe Röslers utblåsning etter kampen, har Terje Hauge stort sett sluppet unna kjeft etter nok en feilaktig straffeavgjørelse i Vikings disfavør. Hauge forstår siddisenes sinne, men frykter Röslers dommerkritikk kan gi ringvirkninger inn mot breddefotballen. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
FORVENTET SMS-JULING: Men bortsett fra Uwe Röslers utblåsning etter kampen, har Terje Hauge stort sett sluppet unna kjeft etter nok en feilaktig straffeavgjørelse i Vikings disfavør. Hauge forstår siddisenes sinne, men frykter Röslers dommerkritikk kan gi ringvirkninger inn mot breddefotballen. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer

Den gangen unnlot Rösler å kritisere dommeren.

- Overrasket over at han går såpass hardt ut denne gangen?

- Jeg skrøt av Uwe og Viking etter Vålerenga-kampen, for jeg synes de håndterte den saken utrolig profesjonelt. Men det snudde fort, for å si det sånn. Samtidig kan jeg forstå at to kontroversielle situasjoner kanskje ble én for mye. Kanskje nok var nok.

Mens Pelu greide å lure Hauge, ble Viking-assistent Gunnar Halle sendt opp på tribunen for en spontan reaksjon mot den meningsløse avgjørelsen.

- Det er kanskje forståelig at de blir forbanna?

- Jeg kan forstå Viking veldig godt. Men hvis de diskuterer saken med meg, er det lettere å håndtere dette faglig. Uwes uttalelse går på meg og ikke saken, og da mister man litt den røde tråden, mener Hauge.

Godtar et par kamper i Adeccoligaen

I går uttalte dommersjef Rune Pedersen til Dagbladet.no at Hauge - i likhet med alle andre dommere - kan bli degradert til 1. divisjon etter grove eller gjentatte feil.

Hauge synes Rösler gikk over streken

Om Hauge får en ufrivillig pause fra Tippeligaen, vil han akseptere det.

- Dette får NFF uttale seg om, men må jeg det, forholder jeg meg til det. Om det blir konsekvensen tar jeg et par kamper i Adeccoligaen. Jeg ser at kampen ikke var god fra min side, og det at jeg ikke avslører synderen har en virkning på kampresultatet. Men det blir alltid en feil eller to i kamper vi dømmer, sier han.

Lett å lure?

Han innrømmer at det er tungt å måtte krype til korset etter kontroversielle avgjørelser.

- Jeg liker ikke å stå og beklage meg. Skal vi gjøre det hver gang blir det for mye, men i visse tilfeller, som etter RBK-Viking, var det på sin plass.

- Du overså også handsen til Sundgot i cupen i fjor. Er det blitt lett å lure deg?

- Det kan godt være jeg begynner å bli gammel og at synet er svekket, flirer Hauge.

- Men jeg håper og tror det er tilfeldigheter. Jeg har vært med i 20 år, og alt går i bølger. Noen kamper får mer oppmerksomhet enn andre, og LSK - Stabæk i cupsemien og RBK - Viking er slike kamper. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å avsløre luringer framover.

I går innstilte NFF på at Pelu utestenges i to kamper for svalestupet mot Viking. Hauge ønsker ikke å flagge meningene sine om reaksjonen fra forbundet.

- Jeg tror denne saken skal komme litt på avstand før jeg sier høyt hva jeg mener. Jeg er part, og bør ikke mene veldig mye før det endelige utfallet foreligger, sier han.

<B>BLÅSTE UT:</B> Uwe Rösler la ikke noe imellom i omtalen av Terje Hauge etter kampen på Lerkendal.
<B>KAN BLI STRAFFET:</B> John Pelu risikerer to kampers karantene etter svalestupet mot Viking.