VRAKES: Henning Hauger i duell med Islands Johann Berg Gudmundsson før helga. Etter det Dagbladet vet, blir Hauger erstattet av Håvard Nordtveit mot Danmark i kveld.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VRAKES: Henning Hauger i duell med Islands Johann Berg Gudmundsson før helga. Etter det Dagbladet vet, blir Hauger erstattet av Håvard Nordtveit mot Danmark i kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Hauger vrakes - Nordtveit starter mot Danmark

Riise flyttes vekk fra backen. Drillo sjokkerer på kampdagen.

Fotballstudio kl. 20.15: Danmark - Norge

KØBENHAVN (Dagbladet): Landslagssjef Egil Drillo Olsen sjokkerer på kampdagen og endrer flere ting ved laguttaket før det viktige møtet med Danmark i kveld.

Etter det Dagbladet erfarer blir Hannover-proff Henning Hauger vraket, og erstattet av Borussia Mönchengladbach-spiller Håvard Nordtveit på den sentrale midtbaneplassen.

John Arne Riise går inn for Jonathan Parr på venstrekanten, mens Espen Ruud fortsetter som venstreback.

Dermed får Håvard Nordtveit sin andre landskamp for Norge, etter å ha spilt 45 minutter mot Litauen i juni.

Sjokkert og skuffet
Nordtveit fikk noen minutter på Henning Haugers plass på gårsdagens formasjonstrening i Parken.

Etter treninga fikk Hauger beskjed av Drillo om at han ble vraket, og skal ha blitt meget sjokkert og skuffet over landslagssjefens avgjørelse.

I kveld skulle Nordtveit i utgangspunktet vært med U21-landslaget i Island for å spille EM-kvalifisering. I stedet er han med A-landslaget til København, og som Alexander Tettey mot Tsjekkia, går han rett fra etteruttak til spill for Norge.

- Jeg skulle gjerne vært på Island og gjort mitt beste for norsk seier, men jeg er veldig happy med å være her, sa Nordtveit til Dagbladet på søndagens pressetreff.

Defensivt grep
Viasat-ekspert Jan-Åge Fjørtoft tror Drillo har valgt Nordtveit for å gjøre midtbanen mer stabil defensivt enn den var mot Island.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Under forutsetning at det du forteller meg er riktig, tror jeg en av grunnene til skiftet på midtbanen er at Drillo syntes det ble altfor mange pasninger mot Island. Det ble litt for mye pasninger for pasningens skyld. Og så er det et litt defensivt bytte - Håvard Nordtveit er en mer typisk 6-er enn Hauger, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Drillo sa etter fredagens 1-0-seier at han var overrasket over antall pasninger laget hadde mot Island - 495 er nær rekord for Norge under ham, mente treneren.

FÅR SJANSEN: Tannløse Håvard Nordtveit har gjort sine saker så bra på trening at Drillo velger ham i den viktige kampen i Parken.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
FÅR SJANSEN: Tannløse Håvard Nordtveit har gjort sine saker så bra på trening at Drillo velger ham i den viktige kampen i Parken. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Håvard kan være enda bedre på å ta mellomrommet som blir helt avgjørende mot Danmark. De kommer til å søke rommet mellom midtbanen og forsvarsfireren hele tida. I tillegg er Håvard litt mer defensivt anlagt på dødball. Det tror jeg er tanken, sier Jan-Åge Fjørtoft.

Overrasket Myhre
TV 2s Petter Myhre mener det er mindre overraskende at John Arne Riise starter på venstrekanten, en posisjon han sjelden har besatt for Norge.

- Jeg hadde forventet at Riise gikk inn på kant, fordi jeg regnet med at Drillo ville styrke venstresida defensivt, sier Myhre til Dagbladet.

- Når det gjelder Hauger ut og Nordtveit inn, kommer den litt overraskende ut fra det jeg har sett av Hauger i de siste landskampene, og hans erfaring kontra Nordtveit sin. Men jeg har ikke oversikt over hva som har skjedd på trening, og slike ting kan gjøre det til et naturlig valg. Nå får Norge inn friske bein, og styrker den posisjonen enda mer defensivt. Nordtveit er hakket mer defensivt anlagt og litt hvassere i duellspillet, mener Myhre.

Han mener samtidig Drillo får en mer fremoverrettet spiller i Håvard Nordtveit.

- Hauger er en spillertype som liker å bruke ballen, han spiller en del støttepasninger og på tvers, og er kanskje ikke så framoverrettet i stilen. Men akkurat mot Island syntes jeg Hauger engasjerte seg mye mer offensivt enn i tidligere kamper, sier Petter Myhre.

Norges sannsynlige lagoppstilling mot Danmark: (4-5-1): Rune Almenning Jarstein - Tom Høgli, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, Espen Ruud - Erik Huseklepp, Alexander Banor Tettey, Håvard Nordtveit, Christian Grindheim, John Arne Riise - Mohammed Abdellaoue.