HER ER DE: Her er supporterfraksjonen i Maakeberget som havnet i klammeri med politiet under kampen mot Rosenborg. Tre av dem ble bøtelagt for å nekte å sette seg under oppgjøret. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix
HER ER DE: Her er supporterfraksjonen i Maakeberget som havnet i klammeri med politiet under kampen mot Rosenborg. Tre av dem ble bøtelagt for å nekte å sette seg under oppgjøret. Foto: Jan Kåre Ness / NTB ScanpixVis mer

Haugesund-supportere ville stå for å støtte laget sitt - fikk 6000 kroner i bot

- Tragisk.

(Dagbladet): Det var under kampen mellom Haugesund og Rosenborg på Haugesund stadion 12. april at det oppsto en situasjon vi ser få av i norsk fotball.

For tre Haugesund-supportere var det nemlig ikke nok med at laget deres tapte 6-0 mot et godt Rosenborg - de ble også bøtelagt med 6000 kroner (!) hver for å nekte å sette seg under kampen.

Saken har tidligere vært omtalt av NRK Rogaland, TV Haugaland og BT.

Sto på sittetribunen Situasjonen oppsto fordi en fraksjon av Haugesund-supporterne i «Maakeberget» droppet ståtribunen bak det ene målet til fordel for et hjørne på sittetribunen på den ene langsiden.

Bakgrunnen er at Maakeberget i en tid har vært i dialog med klubben om å få tildelt en ny seksjon hvor de mest ivrige supporterne kan stå under kampene.

Men det er ikke bare å bytte plass. En ståseksjon må være godkjent som ståseksjon. Det vil si at blant annet gjerder må monteres og stoler må fjernes av sikkerhetsmessige hensyn.

Flere av supporterne har imidlertid reagert på at de har fått informasjon fra klubben om at det først kan skje til høsten. Derfor prøvde de seg på et aldri så lite stunt under Rosenborg-kampen.

Det ble altså dyrt.

- Ikke til sjenanse - Det er tragisk at politiet løste saken ved å gi våre medlemmer bøter. Det hadde holdt å be dem sette seg. De var ikke berusa eller til sjenanse for noen. De ønsket bare å støtte laget, sier leder i Maakeberget, Arild Flesjå, til Dagbladet.

En av de bøtelagte supporterne sier:

- I første omgang satt vi alle de 45 minuttene for å markere mot klubben at vi ønsker en ståseksjon på langsiden. Det var etter pause at en del sto og sang, sier han til Dagbladet.

Supporteren, som ønsker å være anonym, sier at det var etter pause at det ble problemer.

- Vi fikk først beskjed av vaktene om å sette oss, men vi sto helt bakerst på tribunen og kunne ikke se at vi var til sjenanse for noen andre, så vi fortsatte å stå. Litt senere kom fem-seks politimenn og ba oss sette oss, sier han.

Av de drøyt 20 supporterne nektet tre av dem å sette seg på prinsipielt grunnlag.

SLIK SER DEN UT: En slik bot fikk tre Haugesund-supportere etter kampen mot Rosenborg. Bildet er brukt med tillatelse av Geir Rivenes.
SLIK SER DEN UT: En slik bot fikk tre Haugesund-supportere etter kampen mot Rosenborg. Bildet er brukt med tillatelse av Geir Rivenes. Vis mer

- Det ble aldri ampert eller noe sånt. Vi hadde en god tone med politiet hele veien, og tre av oss sa at vi heller ville forlate stadion enn å sette oss. Til slutt ble det akkurat det vi gjorde, og det gjorde vi helt frivillig, sier supporteren til Dagbladet.

Overrasket og forbanna På veien ut viste supporterne legitimasjon til politiet, men den bøtelagte supporteren hevder at han ikke forsto at han risikerte bot.

- Boten lå i postkassa sist torsdag, og for å være helt ærlig kom det som et sjokk. Jeg ble ganske forbanna og irritert. Det burde ha holdt å forlate stadion. Vi gjorde ingen som helst motstand mot politiet, sier han.

Under 0-0-kampen mot Molde i helga var alle supporterne tilbake på den vanlige seksjonen, på kortsiden bak mål.

- Vi ble enige om på et medlemsmøte at vi blir bak mål til vi har fått en ny, offisiell ståseksjon på langsiden. Jeg bryr meg ikke om de 6000 kronene, det er prinsippet dette handler om, og det er det vi irriterer oss over alle sammen, sier mannen.

En av de andre bøtelagt supporterne, Geir Rivenes, forteller til Dagbladet at han kommer til å betale boten.

- Jeg har snakket med en advokat og blitt fortalt at det fort bare vil bli dyrere å ikke vedta boten. Vi har uansett oppnådd det vi ønsket siden vi nå er i dialog med klubben, sier han til Dagbladet.

- Sikkerhetshensyn Fotballfans i hele landet har reagert på at politiet skrev ut bøter til de tre FKH-supporterne. Politiet i Haugesund forklarer situasjonen slik:

- Vi har ingen problemer med at supportere sitter på andre plasser enn vanlig, men de er nødt til å forholde seg til arrangementsreglene. Når de står i lengre perioder på sittetribunen så gir det oss en utfordring med tanke på sikkerhetshensyn. De tre supporterne ble forklart situasjonen av politiet på stadion, og får bot for å unnlate å rette seg etter pålegg fra oss, sier førstebetjent i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Bodhil Bang, til Dagbladet.

- Hadde det ikke holdt å be dem forlate stadion?

- Nei. Vi kan ikke gjøre forskjell på folk. Hvis man blir gitt pålegg fra politiet så skal man oppføre seg. Det kan vi ikke se mellom fingrene på. Det er vanskelig å se at vi kunne løst dette på noen annen måte, sier Bang, som har et spesielt ansvar for politiets oppgaver på Haugesund stadion.

Vil betale selv Bang sier at supporterne i Maakeberget gjerne må stå på stadion, men bare i de seksjonene hvor det er lagt opp til det.

- Jeg har fått tilbakemelding på at klubben ønsker å hjelpe supporterne. Maakeberget er selv interessert i å betale noen av utgiftene for å få laget ståtribune på langsiden, og så fort en ny ståseksjon blir godkjent, med tanke på fjerning av seter, montering av gjerder og liknende, så er det helt greit for oss, sier førstebetjenten.

Bang kjenner seg imidlertid ikke igjen i at bøtene kommer som en overraskelse for de tre supporterne det gjelder.

- Det er vanlig rutine at vi orienterer i saker der det vil bli gitt bøter, så jeg regner med at det ble gitt informasjon om det på stadion, sier hun.

Innsamlingsaksjon Leder i Maakeberget, Arild Flesjå, sier at supporterne nå er i gang med en innsamlingsaksjon for å samle inn penger til å betale de tre bøtene.

FIKK BOT: Geir Rivenes er en av de tre supporterne som fikk 6000 kroner i bot. Foto: Privat
FIKK BOT: Geir Rivenes er en av de tre supporterne som fikk 6000 kroner i bot. Foto: Privat Vis mer

- Vi er i gang med en innsamling, og før kampen mot Molde i går hadde vi fått inn 3500 kroner, sier han.

Flesjå takker også Vålerenga-supporterne i Klanen og Lillestrøm-supporterne i Kanarifansen, som offentlig har støttet de bøtelagte Haugesund-supporterne.

- Da vi spilte borte mot Vålerenga, hadde Klanen et banner hvor det sto at der kunne vi stå så mye vi ville og hvor vi ville. Det er klart sånt varmer, sier han til Dagbladet.

Medie- og arrangementsjef i FK Haugesund, Per Ivar Reine, kaller saken «uheldig og kjedelig» i et intervju med BT:

- Jeg må bare understreke at dette ikke personer som er bøtelagt fordi de står og synger. De får bøter for å ikke følge pålegg fra politiet. Å stå på sittetribunene er ikke lov ifølge NFFs lover. Men det er kjedelig at det skjer på denne måten, sier han.