Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM i Doha

Haukenes disket etter 40 kilometer

Norges medaljehåp i kappgang under VM i Doha, Håvard Haukenes, ble disket etter å ha gått 40 av kilometerne under 50-kilometeren.

DISKET: Etter fire advarsler ble til slutt Håvard Haukenes disket under nattens kappgang i Doha. Video: NRK / NTB Scanpix Vis mer

Medaljehåpet fra Bergen endte opp med å bli disket etter å ha gått i underkant av 40 av de 50 kilometerne. Da fikk han sin fjerde advarsel, og VM var over.

TØFF NATT: Norges kappgang-håp Håvard Haukenes slet - i likhet med mange andre - med ekstremvarmen under nattas 50 kilometer kappgang i Doha. Foto: NTB Scanpix
TØFF NATT: Norges kappgang-håp Håvard Haukenes slet - i likhet med mange andre - med ekstremvarmen under nattas 50 kilometer kappgang i Doha. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Håvard Haukenes slet i varmen og den høye luftfuktigheten. Så sent som nærmere 04 natt til søndag var det fortsatt nærmere 30 grader i lufta, og luftfuktigheten var kvalmende tung og opp mot 90 prosent. Det var nesten så det lå regn i lufta.

Haukenes måtte ta en pause på fem minutter etter sin tredje advarsel, og etter den ufrivillige pausen stivnet han helt. De første advarslene kom etter manglende bakkekontakt. Nummer tre kom for dårlig knestrekk.

På det beste var nordmannen helt oppe på 2.-plass. Da var det gått rundt 20 kilometer av konkurransen.

29-åringen var slett ikke alene om å slite. Flere utøvere kollapset, ble lagt på båre og kjørt bort i biler.

TRENGTE HJELP: Ukrainas utøver Maryan Zakalnytskyy trengte assistanse etter å ha krysset mållinja i ekstremvarmen i Doha i natt. Foto: Aleksandra Szmigiel / NTB Scanpix
TRENGTE HJELP: Ukrainas utøver Maryan Zakalnytskyy trengte assistanse etter å ha krysset mållinja i ekstremvarmen i Doha i natt. Foto: Aleksandra Szmigiel / NTB Scanpix Vis mer

Boikottprat

Den rutinerte franskmannen Yohann Diniz hadde helst sett at hele konkurransen hadde blitt flyttet til inne på stadion. Diniz var oppgitt før start og forsvant tidlig ut av konkurransen i likhet med flere av storkanonene.

RULLES BORT: I mål, men langt fra lykkelig. Foto: NTB Scanpix
RULLES BORT: I mål, men langt fra lykkelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
MYE Å GJØRE: Helsepersonell fikk virkelig jobbe for penga etter at utøverne nærmest krabbet seg over mållinja under nattas 50 kilometer kappgang i Doha. Foto: NTB Scanpix
MYE Å GJØRE: Helsepersonell fikk virkelig jobbe for penga etter at utøverne nærmest krabbet seg over mållinja under nattas 50 kilometer kappgang i Doha. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg fikk melding fra Diniz før start der han ønsket at folk skulle samle seg om en boikott på grunn av varmen og luftfuktigheten. Vi kunne ha kjørt inne på stadion, men det ville ha blitt veldig «sykt» med over 100 runder der. Dette blir bare snakk, men jeg hadde lyst til å kjøre ute. Det er likt for alle, og det er god trening foran OL i Tokyo.

Han mener at det blir feil å snakke om en mulig boikott fordi det uansett ikke endte opp med det.

Fungerte

Haukenes fortalte at isbadet han tok før start fungerte bra. Pulsen holdt seg relativt lavt, og det kjentes lett ut.

- Var dette helsefarlig?

- Det er kanskje ikke helt forsvarlig. Det kan diskuteres. Det var samme temperatur i Rio-OL, men luftfuktigheten var ikke like ille. Jeg hadde et veldig bra team rundt meg, og de gjorde alt riktig. Vi fulgte planen, og innsatsen var upåklagelig. Dette tar jeg på min kappe, sa kappgjengeren.

Forholdene i Tokyo-OL om ti måneder kan bli like utfordrende. Det betyr at Haukenes må trene enda mer på å takle slike forhold i månedene som kommer. Han prøvde ikke å dempe at det var veldig bittert at det endte som det gjorde siden han fortsatt var med i medaljekampen da han måtte ta femminutterspausen i straffesonen.

- Jeg må bruke varmerommet på Olympiatoppen mer. Det må legges mer inn i treningsøktene. Jeg må gjøre alt for å bli enda råere. Vi må ha en tre uker lang precamp i stedet for to uker. Nå er dette historie, og vi må se framover. Det var dette jeg fikk til i dag. Slik er livet. Jeg forsøkte så godt jeg kunne, men det var ikke bra nok.

Japanske Yusuke Suzuki ledet fra start til mål. En stund ledet han med over tre minutter, men i mål var Portugals João Vieira bare 39 sekunder bak på sølvplass. Evan Dunfee fra Canada kom tre sekunder bak Vieira på 3.-plass.

Håvard Haukenes slet i varmen under 50-kilometeren i kappgang i Doha natt til søndag. Haukenes var god forberedt på å møte heten i VM-byen og lå helt oppe i feltet i begynnelsen av konkurransen.

- Jævlig tungt

Etter å ha startet litt forsiktig tok 29-åringen seg opp til en andreplass ved 20 kilometer og lå stabilt på tredje og fjerdeplassen etterpå. Etter 30 kilometer fikk han derimot en tredje advarsel og måtte ta en fem minutters tidsstraff. Da straffen var unnagjort gikk han ut og la seg på en 15. plass, men ved 40 kilometer fikk han en fjerde advarsel og ble disket.

- Det er kjipt. Jeg kjente det var jævlig tungt, men åpnet helt ok og følte jeg hadde kontroll, sier Haukenes til NRK rett etter at han ble tatt ut av dommeren.

Han fortalte at han fikk mye tilsnakk om bakkekontakten av dommerne på sidelinjen før han ble disket.

- I pitlane stivnet jeg veldig. Jeg skal snakke litt med dommeren og høre hva de sier. Dommeren har alltid rett og jeg tror ikke de har lyst til å diske noen. Kanskje jeg var litt for ivrig, sier Haukenes.

Japanske Yusuke Suzuki ledet konkurransen fra start, etter hvert med kinesiske Wenbin Niu og Yadong Luo stabilt bak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling