RIO DE JANEIRO, BRASIL 20160819.
Sommer-OL i Rio 50 km kappgang.
Håvard Haukenes jubler for 7. plass på 50 km kappgang under OL i Rio de Janeiro fradag. Haukenes gikk inn til ny personlig rekord på tiden 3.46.33.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
RIO DE JANEIRO, BRASIL 20160819. Sommer-OL i Rio 50 km kappgang. Håvard Haukenes jubler for 7. plass på 50 km kappgang under OL i Rio de Janeiro fradag. Haukenes gikk inn til ny personlig rekord på tiden 3.46.33. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Haukenes imponerte: - Han har tatt steget inn i verdenseliten

Håvard Haukenes gikk inn til personlig rekord med 3.46.33 i 50 kilometer kappgang. Det ga en flott 7.-plass.

– Håvard fikk gjennombruddet sitt med 24.-plassen i VM i Beijing i fjor. Nå har han definitivt tatt steget inn i verdenseliten. Han viste, etter min mening, verdensklasse her i Rio, og skal jeg være helt ærlig er jeg ikke overrasket, for dette trodde jeg på, sa friidrettsforbundet sportssjef Ronny Nilsen til NTB etter at manndomsprøven i Pontal, like utenfor Rio sentrum, var over.

Seieren gikk til slovaken Matej Toth. Han gikk inn til 3.40.58 og avgjorde på de siste drøye kilometerne. Haukenes, som gikk seg opp fra 12.-plass på den siste drøye mila, holdt omtrent samme fart i avslutningen.

Han kom i mål som nummer sju, men avanserte ett hakk da japanske Hirooki Arai ble disket fra bronseplass for å ha hindret Evan Dunfee. Canadieren ble i stedet bronsevinner, men avgjørelsen ble omgjort senere fredag. Dermed ble Arai likevel bronsevinner, mens Haukenes ble nummer sju.

– Jeg kjente varmen godt, men det var et perfekt løp som jeg delte opp i tre deler og holdt meg til planen, sa Håvard Haukenes til NTB. Han avsluttet med et skikkelig primalbrøl like etter at han hadde passert målstreken.

Smart

– De første 12 kilometerne skulle jeg gå lett og fint. Så gjaldt det å holde rytmen fram til 36, for deretter å våkne opp og holde takten inn til mål. Det klaffet, fortalte Haukenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la seg i hovedfeltet ut fra start. Et par ganger ble han litt for ivrig, men det erfarne støtteapparatet med trener Stephan Plätzer i spissen klarte å roe ham ned. Han lå lenge på 12.-plass, men våknet opp like før 40 kilometer ble passert og gikk seg fram på resultatlisten.

– Jeg gikk smart, men ble til tider litt urolig og ivrig. Da fikk jeg klar beskjed om å dempe meg ned, fortalte han.

Haukenes innrømmet overfor Bergens Tidende og NTB at han nok kan bli bedre til å roe seg og være mer tålmodig, men han er ung og mangler nok litt erfaring. Derfor var sjuendeplassen imponerende.

– Håvard er en mann for framtiden. De fleste som deltok her er nok over 30 år, for dette er en idrett der erfaring teller mye. Jeg er helt sikker på at vi i Norge kan få mye glede av Haukenes som ikke er mer enn 26 år, sa sportssjef Nilsen.

Fantastisk

Trener Stephan Plätzer strålte om kapp med Rio-sola etter innkomst.

– Håvard gjennomførte et fantastisk løp. Han gikk jevnt rundt ni minutter på to kilometer, og han så bra ut hele tiden, sa Plätzer til NTB. Han la til at bergenseren gikk akkurat så smart som det var lagt opp til.

– Han ble litt utålmodig et par ganger underveis, men vi klarte å roe ham ned, fortalte treneren. Han var ikke overrasket over prestasjonen, for han sa at han visste Haukenes både er sterk og tåler varmen veldig bra.

– Han hadde erfarne folk rundt seg i dette løpet, og det hadde stor betydning, for det er ikke til å komme fra at han er temmelig uerfaren på dette nivået, men han gikk utrolig godt. Løpet var teknisk veldig bra og kontrollert, fortsatte Plätzer.

– Før start var han veldig opptatt av å kunne sette personlig rekord. Det klarte han, og jeg vil si det er fantastisk i en OL-finale. Erfaringen han fikk i Beijing-VM i fjor har hjulpet ham veldig, mente Stephan Plätzer.

Men manndomsprøven hadde tatt på, for det var ikke så lenge Haukenes orket å prate i intervjusonen, før han vaklet videre for å få mer væske, få kjølt seg ned og komme til hektene igjen. (©NTB)