Haukenes brøt i OL

Haukenes småhaltet: - Muskulært ødelagt

Kappgjenger Håvard Haukenes måtte bryte 50-kilometeren i OL. Dette sier han om problemene.

FIKK DET TØFT: Håvard Haukenes måtte bryte 50 kilometer kappgang. Foto: Shuji Kajiyama/AP/NTB
FIKK DET TØFT: Håvard Haukenes måtte bryte 50 kilometer kappgang. Foto: Shuji Kajiyama/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Den norske håpet Håvard Haukenes (31) så seg nødt til å bryte kraftanstrengelsen 50 kilometer kappgang etter rundt 35 kilometer. Like før så det bra ut for nordmannen.

- Vi går i rolig langkjøringsfart fra start. Bein, hodet og kropp fungerer ekstremt bra. Alt flyter veldig bra. Pulsen ligger mellom 140 og 150, det er ganske lavt når du har en makspuls på nærmere 200. Jeg kjenner meg helt fin til jeg kommer til 30 kilometer. Etter å ha passert 30 kilometer, så får jeg smerter i korsryggen og får problemer med hamstringen på begge bein, sier Haukenes til norsk presse via Teams noen timer etter løpet og fortsetter:

- Så prøver jeg å nullstille, prøver å jakte fram og se foran og skyve det vekk, men så blir det for intense muskelkramper. Rundt 34 kilometer begynner jeg nesten å småhalte. Da går jeg til 35 kilometer, tar en pust i bakken og så er det noen tilskuere som heier og da prøver jeg å gå, men jeg kjenner det muskulært. Så det stemmer ikke, det funker ikke. Jeg er muskulært ødelagt.

Løpet gikk i Sapporo nord i Japan, i håp om at temperaturene ikke skulle være så høye som i Tokyo. Likevel var det 28 grader som ventet kappgjengerne under løpet, skriver NTB.

- Det var egentlig helt perfekte forhold. Jeg var ikke preget av varmen i det hele tatt, sier Haukenes.

Polske Dawid Tomala vant løpet. Han rykket etter hvert fra og kunne til slutt juble for OL-gull. Jonathan Hilbert tok sølv og kanadiske Evan Dunfee sikret bronsen.

Yohann Diniz letet febrilsk etter toalettet under kappgang 50 km natt til fredag. Vis mer

- Trist

Haukenes hang tidlig med i tetgruppen som telte rundt 20 mann, før han falt av og brøt etter 35 kilometer.

- Han ga alt han kunne. Han har trent beinhardt i fem år og sikkert en 4-5000 timer siden sjuendeplassen i Rio. Så ender det med at han bryter etter 36 kilometer, sa NRKs Jann Post på direkten og fulgte opp:

- Det er rett og slett litt trist å se. Man vet hva han har lagt ned. Han er knapt hjemme i Bergen i lange perioder og legger alt i dette. Det er ingen kroner å tjene på dette. Han gjør dette bare med en drøm om å ta en medalje, men det ble ikke hans dag i Sapporo.

Haukenes forteller at han har begynt med en ny teknikk, noe som «var en sjanse å ta».

- Hvis jeg skal ta noe positivt så er det at jeg har god teknikk hele veien, til og med da jeg begynte å småhalte. Jeg har ikke hatt nok kilometer, nok trening og nok kontinuitet i den nye teknikken. De siste 15 kilometerne holder jeg ikke muskulært sett med den nye teknikken. Jeg må bare innse at jeg trenger litt mer tid. Så må jeg få orden på ryggen og hamstringen.

Haukenes var ikke den eneste som sleit. Verdensrekordholderen Yohann Diniz brøt også løpet - etter 25 kilometer.

- Gir meg aldri

Haukenes fikk 7.-plass på samme distanse i OL i Rio for fem år siden. Årets OL er det siste med 50 kilometer kappgang. Øvelsen skal erstattes til OL i Paris, der det også skal komme inn en øvelse for kvinner.

50 kilometer kappgang er den eneste øvelsen i OL der det ikke er en øvelse på kvinnesiden også, skriver NTB.

- Jeg skal selvfølgelig tilbake igjen og jakte mot Paris. De nye distansene blir 20 og 30 kilometer og jeg skal prøve på bli best på de distansene, jeg gir meg aldri, sier Haukenes.

Det kan ha vært den siste femmila i OL-sammenheng.

- Det er vanvittig bittert at den siste femmila ikke ble som den ble, sier Haukenes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer