DISTANSERT: Håvard Bøkko var sjanseløs mot de beste nederlenderne i Tsjelabinsk på 5000 meter. Parkamerat Jorrit Bergsma vant distansen på 6.18,74.Foto: SCANPIX/REUTERS/Grigory Dukor
DISTANSERT: Håvard Bøkko var sjanseløs mot de beste nederlenderne i Tsjelabinsk på 5000 meter. Parkamerat Jorrit Bergsma vant distansen på 6.18,74.Foto: SCANPIX/REUTERS/Grigory DukorVis mer

- Håvard er tydeligvis ikke i form

Bøkko distansert på 5000 meter.

Nederlenderne vant tredobbelt på 5000-meteren i verdenscupen i russiske Tsjeljabinsk lørdag og knuste Håvard Bøkko, som endte på niendeplass.

Jorrit Bergsma gikk til topps med 6.18,74 minutter. Han gikk i par med Bøkko, men hadde små problemer med å distansere nordmannen med omtrent en hel langside. Bøkko hang godt med i starten, men da nederlenderen økte farten godt og vel halvveis, var det over og ut for det norske håpet.

- Håvard er tydeligvis ikke i form, for jeg er ganske overbevist om at han har mye mer inne enn det han fikk vist på lørdagens 5000 meter. Både han og alle vi andre hadde nok håpet at han ville vært mye lenger framme, sa landslagssjef Jarle Pedersen til NTB etter lørdagens løp.

- Håvard er flaggskipet vårt, så det hadde vært moro dersom han hadde vært litt lenger framme, men hvorfor han går som han gjør akkurat nå, kan ikke jeg forklare, for jeg har jo ikke noe med opplegget hans å gjøre, sa Pedersen.

Tunge forhold Bøkko gikk inn til 6.27,60. Han ble best av nordmennene, men var ikke mer enn to og et halv sekund foran unggutten Sverre Lunde Pedersen i mål. Lunde Pedersen endte på 13.-plass til slutt.

- Jeg må si jeg synes Sverre (Lunde Pedersen) og verdenscupdebutanten vår, Kristian Reistad Fredriksen, kom bra fra 5000-meteren. Fredriksen perset med to sekunder, og det er jeg veldig godt fornøyd med, selv om han nok ikke gikk så fort at han får gå i A-gruppen neste gang, fortalte landslagstreneren.

- Sverre gikk bra, men klagde over at forholdene var tunge. Det var det forresten flere som sa etter 5000-meteren, sa Pedersen.

Han var også fornøyd med at Espen Aarnes Hvammen klarte å gjennomføre en brukbar 500-meter etter den lange skadeperioden han har vært gjennom, og han mente også Christoffer Fagerli Rukke, som endte på 11.-plass i B-gruppen på 500 meter, viste positive takter.

Sven Kramer var tilbake igjen for fullt. Han tok annenplassen med 6.20,60. Treer Bob de Jong hadde 6.21,96.

- Det var moro å se at Kramer knuste Ivan Skobrev i samløp. Jo, Kramer slo knockout på russeren, og det var det ikke mange som hadde ventet. De to som kommer fra det nederlandske maratonlaget med Jorrit Bergsma i spissen, imponerte også, mente landslagstreneren.

Veldig bra På 1500-meteren i kvinneklassen gikk Ida Njåtun inn til en sterk sjetteplass med 1.58,74 minutt. Hege Bøkko fikk det ikke til og gikk inn til 2.01,81, som ga 18.-plass. Det var nederlandske Ireen Wüst som vant distansen med 1.57,02.

- Sjetteplassen til Ida Njåtun på 1500-meteren for kvinner var veldig bra. Hun gikk raskere nå enn i det første verdenscupløpet hennes i fjor, så det er helt klart at hun har tatt et steg siden i fjor, sa Pedersen til NTB.

Han understreket at Njåtun ikke var mer enn fire hundredeler fra fjerdeplassen, så det går an å si at hun nesten snuste på en plass på seierspallen.

- Ida har åpnet veldig solid i denne sesongen, og hun er langt unna toppslag. Jeg er overbevist om at hun har mye mer å gå på, for fortsatt er hun stinn av trening, sa Jarle Pedersen om 20-åringen.

Verdenscupløpene i Russland avsluttes med 1000 meter for menn og kvinner samt lagkamp søndag.

(NTB)