SKUFFA: Håvard Haukenes ble disket på 50 kilometer kappgang i VM. Her er han på vei ut av løypa. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SKUFFA: Håvard Haukenes ble disket på 50 kilometer kappgang i VM. Her er han på vei ut av løypa. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

Håvard Haukenes diskvalifisert i VM: - Jeg beklager på det sterkeste

Tre feil.

LONDON (Dagbladet): Håvard Haukenes hadde årsbeste i verden og ambisjoner om å gjøre det bare på dagens 50-kilometer kappgang i VM.

Etter knappe 35 kilometer var det slutt. Da ble Haukenes diskvalifisert etter tre tekniske feil underveis, og ristet skuffet på hodet da dommeren tok ham ut av konkurransen.

- Disk, det er jævla kjipt. Nå må jeg bare prøve å glemme dette her. Disk er alltid rett. Dommerne har altid rett, så jeg kan ikke skylde på andre enn meg selv. Jeg er veldig lei for det, jeg beklager på det sterkeste. Jeg kjente meg veldig sterk i dag, det var veldig lett å gå i dag. Jeg følte at jeg va i en god rytme, men det var ikke godt nok for dommerne, og da..., sier Haukenes etter løpet.

Små marginer

Han var naturlig nok veldig skuffa over at årets store mål endte med diskvalifikasjon. De to tidlige advarslene var ikke nok til å få ham inn i riktig rytme, slik han klarte i Beijing-VM for to år siden.

Marginene mellom å få gå og å bli stoppet er ørsmå.

- Jeg prøver å kjenne hælen og hver kroppsdel, flyten i steget og rytmen, men én ting er hva jeg kjenner, en annen er hvordan det så ut i dag. Jeg fikk greie tilbakemeldinger på at det var bra, men så var jeg litt høy av og til. Jeg prøvde å jobbe med det, men det er små marginer, det er det. Jeg vet ikke hva jeg kan si, jeg må jobbe mer, sier Haukenes til Dagbladet.

FIKK DET TØFT: Håvard Haukenes, her mens han passerer Buckingham Palace tidlig i løpet, klarte ikke å ta seg inn etter to advarsler, og ble disket. Foto: AP /Martin Meissner/ NTB Scanpix
FIKK DET TØFT: Håvard Haukenes, her mens han passerer Buckingham Palace tidlig i løpet, klarte ikke å ta seg inn etter to advarsler, og ble disket. Foto: AP /Martin Meissner/ NTB Scanpix Vis mer

Høy fart i front

Det var europamesteren fra 2014, franske Yohann Diniz, som klinte til fra start. Verdensrekordholderen gjorde det samme han gjorde i Rio i fjor, bortsett fra at han da svimlet halve løpet med mageproblemer.

Diniz ble likevel nummer åtte i OL, på plassen bak Haukenes. I dag var det lite noen kunne gjøre for å følge ham.

Tre mil inn i konkurransen ledet han med over tre og et halvt minutt. Diniz holdt størst fart, til tross for at han gikk alene i front.

De sju kappgjengerne i gruppa bak hadde mer enn nok med å vokte hverandre, mens Haukenes lå et halvminutt bak dem igjen.

Setter nye mål

Haukenes levde imidlertid farlig da han sto med to advarsler ved halvgått konkurranse, og ble også tatt ut av konkurransen etter knappe 35 kilometer.

- Du blir bare jævlig oppgitt, da, sier Haukenes til Dagbladet og leter etter ord som kan beskrive skuffelsen.

- Nå skal jeg bare prøve å gå videre. Jeg reiser meg fort igjen. Det eneste jeg kan gjøre er å prøve å legge dette bak meg, lage nye mål og jakte på dem.