Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Håvard kan bli verdens beste

Håvard Bøkko (17) var under fire sekunder bak juniorverdensrekorden på 5 000 meter da han gikk distansen for bare åttende gang i livet på Hamar i går.

Etterpå ble han av klubbkamerat i Hol og sitt store forbilde, Ådne Søndrål, utpekt som et av de største talentene Norge noen gang har fostret.

-  Jeg sa til ham da han ble intervjuet etter løpet at han måtte passe på hva han sa, for det kan fort bli brukt i mange kavalkader om en ti års tid, sier Ådne Søndrål til Dagbladet.

I sin debut i verdenscupen gikk Bøkko 5000-meteren på 6.32,01 i B-gruppa - snaue 3,5 sekunder bak nederlandske Sven Kramers juniorverdensrekord på 6.28,45 på raskere is i Calgary 12. mars i år.

For Bøkko var det en solid senking av sin egen rekord på 6.41,94 for bare to uker siden. For bare ett år siden hadde han pers på 7.05.

-  Før løpet var jeg spent på om han ville klare å gå under 6.40. Men 6.32 er bare helt utrolig imponerende. Nå blir det spennende å se hva han går på i Berlin neste helg, sier Søndrål.

-  Beste allrounder

Juniorverdensrekordholder Sven Kramer (18) imponerte også på Hamar. Med tida 6.28,87 i A-gruppa var han ikke langt bak sin egen rekord, og endte på 6. plass totalt i A-gruppa i går. Likevel mener Søndrål at Bøkkos prestasjon i går er større.

-  Kramer er ett år eldre enn Bøkko. I løpet av ett år vil Håvard ta igjen det forspranget. Og da skal vi også huske på at Kramer er det største talentet i Nederland nå.

Ifølge den pensjonerte skøytehelten er 17-åringen allerede den beste allrounderen i Norge.

-  Hadde det vært allround-NM i dag, tror jeg han hadde vunnet. Da ville han vært den yngste allroundmesteren i Norge noen gang. Oscar Mathiesen var 18 da han vant i 1909, påpeker Søndrål.

Særklasse teknisk

Teknisk mener Søndrål at Bøkko allerede er i en særklasse i Norge. Fysisk har 17-åringen naturligvis fortsatt mye å gå på.

-  Han er veldig uferdig i kroppen ennå, og man kan se at han fortsatt bare er en guttunge.

Bøkko selv var overveldet etter det gode løpet.

-  Dette er det beste løpet jeg har gått noen gang, og det var en god følelse å gå utpå der. Men at det skulle gå så fort hadde jeg ingen forhåpninger om, sier Håvard Bøkko til Dagbladet.

Hol-løperen fratok samtidig Ådne Søndråls klubbrekorden på 5000 meter. Til Søndråls store glede.

-  Det er artig at en så liten plass som Hol, med kanskje 300- 400 innbyggere, får fram nye løpere. Nå håper jeg han tar de andre klubbrekordene mine også, sier Søndrål.

Slagplan

Sportssjef Finn Aamodt er opptatt av å sikre et skikkelig apparat rundt det skøytetalentet som går i andreklasse på videregående skole.

-  Han må matches på en ordentlig måte. Allerede til uka skal vi legge opp en skikkelig slagplan for ham i tida framover, sier Aamodt til NTB.

Bøkko skal gå verdenscup både i Berlin og Heerenveen de neste ukene, og er så godt som klar for EM i januar. Men det er junior-VM i Finland i februar som er Bøkkos store mål denne sesongen.

-  Blir jeg blant de fem beste der, vil jeg være fornøyd, sier Bøkko til Dagbladet.

Landslagssjef Peter Mueller oppsummerte den gode helga i Vikingskipet slik:

-  Dette er begynnelsen på en ny æra for norsk skøytesport. De neste åra blir veldig morsomme, sa Mueller til TV 2.

GA ALT: - Dette er det beste løpet jeg har gått noen gang, og det var en god følelse å gå utpå der, sier Håvard Bøkko.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media