Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håvard «Kickalicious» Rugland knuste skikometene

Kåret til årets nykommer.

(Dagbladet): Før helga spurte Dagbladet dere lesere hvem som er årets nykommer i norsk idrett.

De seks nominerte var Håvard Rugland, Henrik Kristoffersen, Johannes Thingnes Bø, Ada Hegerberg, Tiril Sjåstad Christiansen og Heidi Weng.

Og det er 29-åringen fra Ålgard som har sparket seg inn i nordmennenes hjerter i 2013.

Skremmeskudd fra Bø Da avstemningen ble avsluttet klokka 08:00 i dag, hadde rogalendingen 931 av totalt 2438 stemmer, noe som tilsvarer 38 prosent.

En ganske knusende seier, med andre ord.

Nærmest fulgte skiskytter Johannes Thingnes Bø, som fikk 25 prosent av stemmene. De siste fire fikk alle mellom seks og tolv prosent hver.

Nesten i Detroit Det hele startet med at han la ut en video av sine kicking-egenskaper på YouTube i fjor høst, en video du kan se øverst i denne saken. Videoen fikk stor oppmerksomhet verden over, og særlig i USA, hvor amerikansk fotball (naturlig nok) er svært.

Men selv om de fleste av triksene Rugland viste fram ikke har noe med field goal-sparking å gjøre, fikk han tilbud om prøvespill i NFL. Først hos New York Jets, så hos Cleveland Browns, før han fikk prøvekontrakt hos Detroit Lions.

OVERLEGEN: Mer enn hver tredje stemme av de snaut 2 500 som ble talt opp gikk til Håvard Rugland.
OVERLEGEN: Mer enn hver tredje stemme av de snaut 2 500 som ble talt opp gikk til Håvard Rugland. Vis mer

I Detroit var han én av to som skulle kjempe om å bli Lions' kicker inneværende sesong. Som en del av sesongoppkjøringa fikk han spille i treningskampene, og 10. august scoret han sine første field goals i en NFL-kamp.

Fra 49 og 50 yards var nordmannen sikker som banken mot New York Jets.

Foran fulle tribuner og med NFL-drømmen på spill, ville de fleste trolig blitt smått nervøse. Ikke Rugland.

- Jeg er en laidback type. Også da jeg spilte kamper for Lions var jeg helt kald i hodet. Det er en veldig god egenskap, og noe som taler til min fordel videre i karrieren, sa 29-åringen da han møtte Dagbladet i oktober (krever abonnement).

Sponsor Rugland fikk imidlertid hard konkurranse av David Akers, og til slutt ble veteranen fortrukket framfor nordmannen.

Sistnevnte dro deretter videre til nok et prøvespill, denne gangen hos Green Bay Packers.

I sommer fikk han også en privat sponsor, noe som gjør at han kan satse for fullt på å bli NFL-proff.

Seinest i starten av desember var har tilbake hos Lions for å vise seg fram, men han fikk ikke kontrakt.

Lengde og teknikk 29-åringen gir ikke opp av den grunn. I løpet av de nærmeste ukene skal han til USA for å trene på toppfasiliteter mens vinteren herjer hjemme i Norge. I starten av februar er NFL-sesongen ferdig, og da kan det bli muligheter for Rugland til å vise seg fram helt til sesongen starter igjen i august.

Nordmannen veit i alle fall hva han skal trene på.

- Det er to ting jeg må forbedre: Lengden på avsparkene mine og teknikken når jeg sparker field goals. Amerikanerne er så konservative, at selv om jeg stort sett traff, var de ikke fornøyde fordi jeg ikke sparket på nøyaktig lik måte hver eneste gang, sa han da han møtte Dagbladet i oktober (krever abonnement).