Håvard Rugland sammenlikner sitt største øyeblikk med å score på Old Trafford

- Det var fantastisk. Jeg hadde vært syk i en uke, og hadde 39 i feber.

SER FREMOVER: NFL-spiller Håvard Rugland er tilbake i Norge etter spill i Detroit. Han har tro på at eventyret ikke er over. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SER FREMOVER: NFL-spiller Håvard Rugland er tilbake i Norge etter spill i Detroit. Han har tro på at eventyret ikke er over. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Håvard «Kickalicious» Ruglands historie har vært et eventyr, og vi vet ikke hvor eventyret ender. For selv om nordmannen ble kuttet fra Detroit Lions-troppen for snaut to uker siden, har hovedpersonen selv stor tro på at han kan få kontrakt i verdens beste liga.

- Både Green Bay Packers og Detroit Lions har sagt at jeg må ha telefonen i nærheten. Så hvis jeg får en slik telefon så blir det temmelig kjapt, hvis ikke så må vi nesten se, sier Rugland til Dagbladet.

YouTube-fenomentet fikk prøvekontrakt hos Detroit Lions i april, etter å ha imponert klubben med en YouTube-video (se video i denne saken) som viser nordmannens kicker-kunster. Han hadde ingen erfaring fra amerikansk fotball før han ble hentet til klubben. Likevel gikk det ikke hele veien for nordmannen.

- Det lå i kortene i forhold til hvordan hele opplegget var. Så lenge Akers var skadefri og gjorde det bra, noe han også gjorde, så visste jeg at de kom til å gå for ham. Det bitreste for meg personlig var at det var en «International Practise Squad» som la inn en søknad om å ha meg på laget, men som fikk avslag fra ligaen. Det var litt bittert, fordi de ville jo ha meg der, og det ville vært greit å være der, sier Rugland.

Treningslagene består av åtte spillere som kun er med på treningene og som ikke deltar i kamper sammen med 53-mannstroppen som er registret for NFL. Rugland kunne utgjort den niende spilleren siden han er fra Europa. Detroit Lions har aldri hatt en kicker på «Practise Squad» tidligere, men likevel forsøkte de å skaffe Rugland en plass på laget.

- Slik det fungerer er at lag som vil ha en spiller må skrive en søknad til ligaen om å få ha en ekstra på «Practice Squad», og det går også utenfor salary capen (en bestemt sum klubben kan bruke på en spiller, red.anm.), men det fikk ikke Lions lov til. Regelen gjelder hvis du er utenfor USA. Den regelen ble egentlig laget i forhold til NFL-Europe, som ble lagt ned for lenge siden. De har bare ikke tatt bort den regelen. Så tenkte Lions at nå kunne vi benytte oss av den, men i regelen het det at du må søke om det, men ligaen sa dessverre nei, det var litt bittert merket jeg, sier Rugland.

- Mitt beste prøvespill Dagen etter at Håvard Rugland ble kuttet fra bruttotroppen til Detroit Lions, fikk han prøvespille i NFL-klubben Green Bay Packers.

- Det som skjedde var at de ringte dagen etter at jeg ble kuttet, og spurte om jeg ville komme inn. Da jeg kom inn hadde de signert en forlengelse med Mason Crosby (kicker), og jeg visste at det eneste jeg kunne gjøre var å sparke så bra som mulig, og prøve å imponere. Jeg visste at jeg ikke kom til å bli signert på dagen siden de dagen før hadde satt pengene på han (Mason Crosby), men det er mitt beste prøvespill så langt, og det er jeg voldsomt fornøyd med. Etterpå hadde jeg en full fysisk test med alle trenerne, og det er et bra tegn at de gjør de tingene. Jeg fikk voldsomt gode tilbakemeldinger der, sier en optimistisk Rugland.

Håvard Rugland konkurrerte med den 38-årige veteranen David Akers om plassen på Detroit Lions, og det skulle et lite mirakel til for at nordmannen skulle bli foretrukket foran veteranen denne sesongen. Akers er blant ligaens mest respekterte i posisjonen, og det regnes som luksus å ha to kickere i sesongtroppen. Likevel har ikke Rugland gitt opp håpet.

- Nå skal jeg satse for fullt for å bli en bedre kicker, så får vi se hva slags muligheter som dukker opp. Men den muligheten jeg får skal jeg ta vare på så godt som mulig. Jeg har lagt alt til side i hele år, og nå er det bare å fortsette. Jeg føler egentlig at jeg har hatt en voldsom bra preseason, både i trening og i kamp. På trening kom jeg over 90 prosent i treffprosent, det er voldsomt høyt. Det gjorde dessverre, nei ikke dessverre. Det gjorde jo Akers også, så jeg føler at jeg bare har positive ting fra dette oppholdet, sier Rugland med et smil.

Han utelukker ikke at han vil flytte til USA i fremtiden for å fortsette å jakte drømmen om proffspill, men han har ikke noe hastverk.

- Akkurat på denne tiden av året kan jeg faktisk bli i Norge. Jeg har en del kompiser og brødre som har hjulpet meg masse og trent. Det er der jeg har trent mest. De er gode «holdere», og mange av de tingene i USA kan jeg lett gjøre hjemme, så hvis det er vær og forhold til det så er det greit å være her også litt, sier Rugland.

Stort minne - Hva er ditt beste minne fra tiden i USA?

- Det må være første kampen da første field goal gikk inn. Det var fantastisk. Jeg hadde vært syk i en uke, og hadde 39 i feber i den kampen - og var egentlig ganske vraka. Å se den gå inn, og lagkompisene som klikka og var i ekstase, det var et godt minne, sier Rugland.

Han fikk sin debut i en treningskamp mot New York Jets, og imponerte med to field goals. Først sparket han inn en field goal fra 49 yards, før han fulgte opp med en field goal fra én yard lenger, noe som er meget solide distanser.

- Jeg har aldri vært på noe liknende. Det var en stadion med 65 000 mennesker, jeg har aldri vært i nærheten av noe slik. Sportslig sett er det den første kampen jeg spiller også. Det var litt forskjellige ting som gjorde det stort, sier Rugland.

- Tror du det ville vært som å score på Old Trafford?

- Kan nok sammenliknes. Nå visste jo jeg at hvis jeg bommet så ville alt det snakke komme, om at jeg ikke taklet det. Det var en ekstrem lettelse. Så for meg betydde det ekstremt mye, sier Rugland.

Rugland er det han selv kaller en «die hard Manchester United-fan». Men interessen for amerikansk fotball er ikke mye mindre etter de siste månedene i USA.

- Men nå har jeg fått mange kompiser i Lions som jeg håper skal gjøre det meget bra denne sesongen, så jeg er en stor Lions-fan også, sier Rugland.