Havner i retten

- Stevningen vil bli sendt til retten i løpet av kort tid, sannsynligvis i begynnelsen av neste uke. Det opplyser advokaten til sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

UØNSKET: Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UØNSKET: Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konflikten mellom hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, og Norges Skiforbund er på vei til Oslo tingrett.

Overfor Dagbladet bekrefter Bråthens advokat, Marit Håvemoen, at en stevning nærmer seg.

- Stevningen vil bli sendt til retten i løpet av kort tid, sannsynligvis i begynnelsen av neste uke, opplyser hun.

Fra stevning til rettssak skal det etter loven gå maksimalt seks måneder. Det betyr at konflikten mellom Bråthen og skiforbundet med stor sannsynlighet tas med inn i OL-sesongen.

OL i Beijing arrangeres fra 4. februar til 20. februar.

ADVOKAT: LO-advokat Marit Håvemoen representerer Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
ADVOKAT: LO-advokat Marit Håvemoen representerer Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Skiforbundet ønsker ikke å forlenge med Bråthen når kontrakten hans går ut etter april neste år. Dette aksepterer ikke sportssjefen. Forbundet har ikke ønsket å gå i detaljer, utover en pressemelding fra skistyret 26. august.

I pressemeldingen het det:

«Skistyret har over tid vært kjent med samarbeidsutfordringer mellom Clas Brede Bråthen, hoppkomiteen og fagmiljøer i skiforbundet. Styret har de siste dagene fått en grundig saksgjennomgang av generalsekretæren, leder av hoppkomiteen og skiforbundets eksterne advokat.»

Videre het det:

«Der framkommer det at Bråthen over lang tid har hatt en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd, som har skapt uro, utrygghet og en uholdbar situasjon både internt og overfor viktige interessenter eksternt. Skiforbundet understreker at det ikke er Bråthens meninger, men hans kommunikasjonsform og atferd som er uakseptabel.»

Bråthen har vært sportssjef i 17 år. Han er sterkt ønsket med videre av landslagstrener Alexander Stöckl, de andre trenerne og hopperne. Også sponsorene har sagt at de vil ha med Bråthen videre - og truer med å trekke seg.

- Bråthen ønsker en rettslig avklaring på spørsmålet om han etter 17 år som sportssjef i skiforbundet er fast ansatt i stillingen, opplyser Håvemoen.

Sportssjefen ønsker også «erstatning for ulovlig gjengjeldelse etter varsling». Håvemoen ønsker på nåværende tidspunkt ikke å si noe om størrelsen på dette beløpet.

Det var i 2020 at Bråthen varslet om kritikkverdige forhold i Norges Skiforbund. Han mente situasjonen var uholdbar for flere av folkene i hoppdelen av forbundet.

Bråthen-leiren mener han nå får gjengjelde for dette.

- Utover det som vil framgå av stevningen, kan jeg ikke kommentere saken nærmere før den behandles av retten, forteller Håvemoen.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Espen Graff i Norges Skiforbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KOMMUNIKASJONSSJEF: Espen Graff i Norges Skiforbund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, skriver følgende i en SMS til Dagbladet etter at vi i ettermiddag stilte han spørsmål om stevningen:

«Jeg kjenner ikke til det du skriver om stevning og kan derfor ikke kommentere det nå.»

Etter at konflikten ble kjent i august var det samtaler mellom advokatene på begge sider. Det førte til at Bråthen ble tilbudt jobb som toppidrettssjef/landslagssjef for hopperne, noe han takket nei til. Han skal ha opplevd dette som en degradering.

Skulle sponsorene trekke seg i kjølvannet av konflikten, vil det være dramatisk for skiforbundet.

«Det er en god stund siden vi inviterte til møte med sponsorene. Det er per nå ikke gjennomført møte», skriver Graff i en SMS til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer