Havner på Skimuseet

Tommy Sharif gir bort Holmenkollen-diamanten.

(Dagbladet.no): Søndag kveld var det klart at dekkmillionæren Tommy Sharif fra Lørenskog fikk inn høyeste bud og fikk kjøpe den såkalte «Diamanten» - den øverste delen av tårnet i den gamle skihoppbakken i Holmenkollen.

Nå er det klart hva Sharif vil med den legendariske bua, som han betalte 269 000 kroner for i en nettauksjon søndag: Han gir den bort til Kulturdepartementet, som stiller den ut i sitt rette element, Skimuseet i Oslo.

Det kom fram på en pressekonferanse i Kultur- og kirkedepartementet i dag.

Kebabsjappe?

- Jeg takker for at Giske tar imot dette som en gave, sa Tommy Sharif, og fortsatte:

- Giske garanterer at den blir værende i Norge, slik at alle kan ha glede av denne «diamanten». Det hadde vært trist dersom den havnet i utlandet.

Da det ble klart at dekkbaronen Sharif hadde sikret seg bua, var det lenge usikkert hva han egentlig ville bruke den til - en usikkerhet Shairf selv delte.

- Noen foreslo at jeg skulle bruke den som kebabsjappe, andre mente den burde stå på dekksenteret mitt. Men det er jo jul nå, så det passer jo bra å gi den bort, sa Sharif.

BLE DYRT: Utropsprisen var 35 000 kroner, men Kollentårnet ble solgt for en betydelig høyere sum til slutt. Foto: SCANPIX
BLE DYRT: Utropsprisen var 35 000 kroner, men Kollentårnet ble solgt for en betydelig høyere sum til slutt. Foto: SCANPIX Vis mer

- Tilhenger av privataktører
Kultur- og kirkeminister Trond Giske var meget fornøyd med Sharifs beslutning.

- Jeg fikk beskjeden i går kveld, og jeg tok umiddelbart kontakt med direktør Karin Berg ved Skimuseet. De skal ta vare på den, gjøre den tilgjengelig for publikum, og sørge for at denne delen av ski- og kulturhistorien blir ivaretatt, sa Giske.

Statsråden avslo videre at departementet burde ha kommet tidligere på banen og sikret seg kulturskatten selv.

- Vi går ikke inn og gjør den type vurderinger - det er det museene som gjør. Og vi sørger videre for museenes rammevilkår. Jeg er en sterk tilhenger av privataktører som tar et ansvar og bidrar, sa Giske.

- En historisk dag

Direktør Karin Berg ved Skimuseet var også strålende fornøyd over å få en «diamant» i samlingen, og hun sparte ikke på fyndordene under pressekonferansen.

- Dette er en historisk dag! Denne bua har en utrolig vibrasjon av skihistoriske følelser. Sharif har tatt en nasjonalt ansvar. Jeg vil bare si tusen takk, sa direktøren.

«Diamanten» ble demontert fra hopbakken tidligere i vinter. Hele overrennet i Holmenkollen er nå nede, og ny bakke skal oppføres.

Havner på Skimuseet

Tommy Sharif sikret seg den legendariske bua etter en auksjon på nettstedet eBay søndag ettermiddag. Seinere på kvelden ringte han altså Giske. Men har dekkbaronen egentlig råd til å gi gaver av en slik verdi - i disse finanskrisetider?

- Det norske folk og kundene mine har gitt meg muligheten til å gjøre dette kjøpet, fordi dekk og felger er noe man bare må ha. Dette er noe jeg bare måtte ta meg råd til, sa Sharif.

GAVMILD: - Bua betyr veldig mye for veldig mange, som har stått der i regn, snø og kulde, sa Sharif, som selv ikke har noe spesielt forhold til skisport.
HISTORISK: - Nå skal vi forvalte arvesølvet gjennom diamanten, sa direktør Karin Berg ved Skimuseet
FORNØYD: - Jakten på diamanten har fått en løsning, sa Trond Giske.