Havnet i kamp for livet

- Til å begynne med var det bare svart. Det stoppet opp og jeg klarte ikke å tenke, sier Olaf Tufte (45) til Dagbladet.

ROPROFIL: Olaf Tufte er ferdig med rokarrieren. Nå kommer han med bok. Foto: Kristin Svorte
ROPROFIL: Olaf Tufte er ferdig med rokarrieren. Nå kommer han med bok. Foto: Kristin Svorte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TUFTE GÅRD (Dagbladet): Olaf Tufte avsluttet en begivenhetsrik rokarriere med Tokyo-OL i sommer.

Mandag gir OL- og VM-vinneren ut ei bok i samarbeid med forfatter Øystein Lie. I boka forteller han om en ukjent kamp på liv og død i sveitsiske St. Moritz høsten 2015.

- Jeg er ikke en person som pleier å fryse til. Men det gjorde jeg denne gangen. Hadde jeg ikke hatt den mentale biten fra idretten, tror jeg ikke vi hadde pratet om boka nå, forteller Tufte når Dagbladet møter ham på gården utenfor Horten.

Hva skjedde da han fryktet for livet? Vi tar det fra begynnelsen.

TRAVEL: Olaf Tufte har nok å gjøre på gården. Her sammen med hunden Sera. Foto: Kristin Svorte
TRAVEL: Olaf Tufte har nok å gjøre på gården. Her sammen med hunden Sera. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Jeg var på fjelltur med kona mi, Aina, og ungene. Dette for å få høydetrening før et mesterskap. Vi dro opp til Julierpasset og fulgte stien. Men så stoppet stien inne i juvet opp. Det var leit. Jeg syntes ikke vi hadde kommet høyt nok, sier Tufte.

- Vi forlot stien og begynte å gå oppover. Det gikk bra. Men så kikket jeg meg bakover og tenkte: «Den veien tror jeg vi skal la være å gå ned igjen. Snubler du her, så ender du i bånn.» Jeg parkerte Aina og ungene på et litt flatere steinparti hvor de kunne spise lunsj. Samtidig gikk jeg for å sjekke ut en ny rute ned. Da havnet jeg plutselig i et grus- og rasparti. Da jeg var midt ute i der, begynte det å bevege på seg.

Bare noen få meter bortenfor gikk det 200-300 meter rett ned.

- Fikk du dødsangst?

- Ja, det vil jeg påstå. Det er greit at jeg er en hardere person enn gjennomsnittet. Men så hard er jeg ikke. Hvis grunnen begynner å bevege på seg, er det «point of no return». Jeg møtte prøve å komme meg ut av det, uten å sette ting i bevegelse.

TOPPTRENT: Olaf Tufte trener fortsatt fra én til fire timer hver dag, selv om han hevder karrieren er over. Foto: Kristin Svorte
TOPPTRENT: Olaf Tufte trener fortsatt fra én til fire timer hver dag, selv om han hevder karrieren er over. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Til å begynne med var det bare svart. Det stoppet opp og jeg klarte ikke å tenke. Så begynte jeg å tenke på familien som befant seg ikke langt unna. Når skjelven kommer, får du ikke gjort noe. Det ble en kamp for å få kontroll på kroppen. Punkt én var å få kontroll på pusterytmen, slik at jeg kunne roe meg og begynne å tenke.

Tufte følte det som om han kjempet i mange timer.

- Jeg frøys og familien ringte. Til slutt kom jeg meg heldigvis vekk fra det rasfarlige området, etter mye mental kjemping.

- Hva sa du da du møtte familien igjen?

- Jeg sa bare at jeg sto litt klønete til, så jeg kunne ikke ta telefonen. Jeg tenker at det holdt lenge.

VOLDSOM KRANGEL: I den nye realityserien «Tufte» blir vi bedre kjent med Olaf Tufte, familien og rolaget. Under et treningsopphold i Italia bryter det ut i en voldsom krangel mellom Olaf og Erik på rolaget. Video: TV 2 Vis mer

- Er dette det mest dramatiske du har opplevd?

- I form av at jeg utsatte meg for stor risiko - og at alt gikk i slow motion - så er det nok det. Jeg har opplevd mye rart. Men jeg har aldri satt meg i en nær-døden-opplevelse. Jeg har vært med på å krasje noen biler, men da har det gått fortere.

- Hva har du lært av dette?

- Jeg vet ikke hvilken fjellvettregel det er. Men følg alltid stien!

KAFFEKOS: Olaf Tufte møter Dagbladet over en kaffekopp hjemme på gården. Foto: Kristin Svorte
KAFFEKOS: Olaf Tufte møter Dagbladet over en kaffekopp hjemme på gården. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Tufte tok to OL-gull og to VM-gull som høydepunkter i den 30 år lange rokarrieren. I OL avsluttet han og dobbeltfireren med Erik Solbakken, Oscar Stabe Helvig og Martin Helseth på en skuffende 9. plass

Hva gjør han nå?

- Det er ekstremt hektisk, sier 45-åringen, som driver Tufte Gård og har fem firmaer. Han har et bryggeri, eventselskap og betongskjærerfirma - og han er involvert i produksjon av egne klær.

- Jeg har alltid hatt det hektisk. Men nå som coronarestriksjonene er opphevet, skjer det masse ting på én gang. Det er foredrag. Mange eventer. Boklansering. Høstonna er akkurat ferdig. Nå står vedsesongen for tur. Søvn blir nedprioritert.

HØSTLANSERING: En serie med Olaf Tufte har rullet og gått på TV 2 i høst. Her er han sammen med kona Aina utenfor Colosseum kino i Oslo i forbindelse med kanalens høstlansering. Foto: Annika Byrde / NTB
HØSTLANSERING: En serie med Olaf Tufte har rullet og gått på TV 2 i høst. Her er han sammen med kona Aina utenfor Colosseum kino i Oslo i forbindelse med kanalens høstlansering. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Boka har fått tittelen «Skjerpings! Du kan alltid bli bedre».

- Hva vil du med boka?

- Veldig mange trenger innimellom å ta en liten realitysjekk på seg selv. Jeg tror de aller fleste har en god porsjon med folkeskikk og oppdragelse, men så flyter det litt ut. Jeg har blandet inn noen påstander fra meg selv om hvordan mitt liv har artet seg. Jeg har vært heldig, fordi jeg har hatt vanvittig mye folk rundt meg. De har vært ærlige og konsekvente – og guidet meg. De har ikke styrt meg. Men de har guidet meg og sørget for at jeg har tatt riktige valg.

SKUFFENDE: Olaf Tufte og dobbeltfireren kom på 9. plass i OL. Det var skuffende. Foto: Bjørn Langsem
SKUFFENDE: Olaf Tufte og dobbeltfireren kom på 9. plass i OL. Det var skuffende. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Han innrømmer at det er rart at rokarrieren er over. Enda rarere blir det når lagkameratene starter forberedelsene til en ny sesong. Og om tre år er det OL i Paris.

- Det går nok uten meg, sier Tufte.

- Jeg tror jeg fint skulle klart å komme i form. Men jeg har en leveregel om at jeg holder det jeg lover. Jeg har lovet kona mi, Aina, at jeg er ferdig med olympiske regattaer.

Han fortsetter:

- Kona hadde helt sikkert støttet meg hvis jeg hadde valgt å fortsette. Men vi har to unger på 12 og 14 år. De er vant til at pappa reiser 250 døgn i året. Det ville gått, selv med fem firmaer. Men det krever ekstremt mye. Konsekvensene av å satse på et nytt OL er mye større for dem rundt meg. Da tenker jeg at de skal bli spart for dette.

- Hva med den ledige jobben som landslagstrener?

- Nei, svarer Tufte, som har hatt sin egen dokumentarserie på TV 2 i høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer