<strong>KJEMPER MOT SUSPEKTE TIDER:</strong> Etter å ha satt Europarekord på 1500 meter, er det bare to ærlige løpere som har vært raskere enn Jakob Ingebrigtsen på distansen fra 2005; året da det ble mulig for friidretten å etterprøve de enkelte resultatene.
KJEMPER MOT SUSPEKTE TIDER: Etter å ha satt Europarekord på 1500 meter, er det bare to ærlige løpere som har vært raskere enn Jakob Ingebrigtsen på distansen fra 2005; året da det ble mulig for friidretten å etterprøve de enkelte resultatene. Vis mer

Jakob Ingebrigtsen inne blant de 30 beste løpene gjennom tidene på 1500 meter

Havnet på tvilsom liste

Fantastisk moro at Jakob Ingebrigtsen er blitt så god før dagens nye rekordforsøk på 1500 meter. Men statistikken over verdens tretti beste løp på denne distansen, er nitrist lesning.

Publisert
Sist oppdatert

DET er bare noen måneder siden den alltid entusiastiske friidrettslederen Svein Arne Hansen døde. Som gammel sjef for Bislett-stevnet, var han i årevis nær venn med den britiske mellomdistanse-legenden Sebastian Coe.

- Jeg kom til Oslo i 1979 som en fattig student og ganske så ukjent friidrettsutøver. Likevel tok Svein Arne imot meg som jeg var en olympier og en stjerne, fortalte Coe i begravelsen om det første møtet med en av Norges viktigste internasjonale idrettsledere.

Sammen forandret de friidretten. Helt til Hansen plutselig ble stoppet av et hjerneslag i våres, satt de to i sportens viktigste posisjoner. Nordmannen var regional leder for en renere europeisk friidrett i klar framgang, mens toppsjefen Coe styrte en flott global forandring:

  • Friidretten skulle bli ærlig igjen.

I en nesten tvers igjennom møkkete sport, er ikke den endringen gjort på noen år.

Og det får fenomenale Jakob Ingebrigtsen svi for nå, idet han i kveld i Ostrava på nytt prøver seg mot gamle fantomtider på favorittdistansen 1500 meter.

Høyt oppe på den historiske statistikken for en av sportens mest populære øvelser, har han havnet på en tvilsom liste. Der er de fleste resultatene suspekte.

AKKURAT det prøvde Svein Arne Hansen å gjøre noe med da han for et par år siden tok opp sitt gamle forslag om å stryke alle verdensrekorder i friidrett satt før 2005; året da sporten fikk tilnærmet troverdig blodtesting.

Den gang på kongressen til det europeiske friidrettsforbundet (EAA) i april 2017, var det ikke Jakob som var poenget. Hansen hadde selv tatt et oppgjør med det snuskete miljøet han som stevnearrangør var en del av. Nå gjøv han løs på de gamle rekordene for å rydde plass til bokstavelig talt helt nye tider.

I BEGYNNELSEN så alt lovende ut. Forslaget var klarert med Sebastian Coe. Da betydde det lite at mange av de gamle rekordholderne feiltolket dette politiske budskapet, og så på endringen som en personlig fornærmelse mot deres egen integritet.

Men utover den sommeren vokste motstanden. Hver gang jeg pratet med Svein Arne Hansen, var han stadig litt mer bekymret. Det var tydelig at Sebastian Coe opplevde det politisk vanskelig å presse igjennom forslaget. Presidenten i World Athletics trengte først og fremst en samlet sport for å opprettholde de strenge kravene mot russisk statssvindel.

Coe ville ikke risikere splid i friidretten på rekord-saken.

UNDERVEIS ble forslaget endret fra en grense på 2005, til en individuell gjennomgang av alle de 26 verdensrekordene som var satt før dette året. Så forsvant også den versjonen. Det hjalp ikke at Svein Arne Hansen så gjerne ville ha en ny sport. Friidretten valgte å fortsette sin livsløgn.

På 1500 meter dreier dette seg om kontroll; eller rettere sagt mangel på kontroll. Jakob Ingebrigtsens nye Europarekord på 3.28,68 fra Monaco for tre uker siden, er historiens 30. beste resultat på distansen. De 29 bedre tidene er satt av løpere fra Marokko (14), Kenya (12) og Algerie (3).

Men bare fem av disse resultatene er blitt prestert etter 2005 slik at det er mulig å kontrollere om de er ærlige.

EN så mangelfull kontroll blir det spekulasjoner av. For eksempel om alle de 14 topptidene til Marokko som er signert Hicham El Guerrouj; historiens suverent beste 1500-meterløper.

Denne løperlegenden testet aldri positivt, men tankegangen fra rekord-forslaget fra Svein Arne Hansen var jo det motsatte av den slags velbrukt liksom-fakta:

  • Den virkelige utfordringen for internasjonal friidrett, er at El Guerrouj aldri ble tillitvekkende testet under trening i Ifrane; den lille fjellbyen der han gjennomførte mange av kvalitetsøktene sine.

Og at det ikke er mulig å reteste hva som egentlig foregikk i friidretten på 1990-tallet; det tiåret da blant annet bloddoping ble vanlig blant verdensstjernene i utholdenhetsidrettene.

MAROKKANSK mellomdistanse-løping var lenge verdensledende, men samtidig svært knyttet til dop. Det selv om Hicham El Guerrouj underveis advarte mot helserisikoen ved svindel:

- I åra som kommer vil mange løpere dø av doping. Tro meg; det kommer til å bli mye for tidlig død, sa han i 2001 etter det plutselige dødsfallet til en kenyansk langdistansestjerne.

Men etter friidrettens nye, strengere kontroll har de marokkanske resultatene blitt klart svakere.

DET samme gjelder Algerie; en annen topp løpernasjon med dårlig rykte. Deres olympiske mester på 1500 meter fikk mildt sagt en blandet mottakelse, slik det ofte har vært med nordafrikanske mellomdistanseløpere.

HYLLER JAKOB: Afrikanerne har dominert langdistansene i friidrett fullstendig. Nå skremmes Telahun Haile Bekele av Jakob Ingebrigtsen (19). Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Under OL 2008 vant marokkanske Rashid Ramzi distansen bare for å miste gullet til kenyaneren Asbel Kiprop ett år og en retesting seinere. Men Kiprop og dopsvindel høres vel også kjent ut......?

Jo da; Asbel som to ganger har løpt 1500 meter fortere enn Jakob Ingebrigtsen, ble også tatt og nylig utestengt i fire år.

DA er det bare to løpere igjen som har vært raskere enn den norske tenåringen etter at det i 2005 ble mulig å reteste hva som egentlig skjuler seg bak de beste tidene. Det er kenyanerne Silas Kiplagat (3.27,64 fra 2014 ) og Jakobs faste overmann Timothy Cheruiyot (3.28.41 fra 2018 og 3.28.45 fra 2020 ).

Her er det bare å stryke spørsmålstegnene. Ærlig idrett er så visst ikke noe særnorsk fenomen. De aller fleste driver med det.

Poenget er bare å sørge for en historieskrivning og en kontroll som gjør at løpsfenomener som både Jakob Ingebrigtsen, Silas Kiplagat og Timothy Cheruiyot slipper å være på en tvilsom liste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer