<b>HYLLET:</b> Belgias Eden Hazard (t.h.) lekte seg til tider på matta i dag. Foto: AFP PHOTO / Pascal PAVANI / NTB Scanpix
<b>HYLLET:</b> Belgias Eden Hazard (t.h.) lekte seg til tider på matta i dag. Foto: AFP PHOTO / Pascal PAVANI / NTB ScanpixVis mer

Hazard med kunststykke da Belgia viste fram fotball fra øverste hylle

Lekte med Ungarn på vei til kvartfinalen.

• Ungarn - Belgia 0-4 (0-1)

(Dagbladet): Før EM ble det ifølge BBC avslørt at Belgias mannskap er det dyreste av alle lagene i mesterskapet, med en total verdi på 318,9 millioner pund (3,7 milliarder). Det gir et snitt på 13,8 millioner pund (161 millioner norske kroner) per spiller.

Til sammenlikning er hele den ungarske troppen verdsatt til 12 millioner pund (140 millioner norske kroner).

Den store forskjellen i verdi gjenspeilte det som skjedde på banen i kveld, der Belgia til tider kjørte totalt over et Ungarn-lag som faktisk kunne tapt mye mer.

I hovedrollen for Belgia var Eden Hazard, som kanskje aldri har levert en bedre kamp i landslagstrøya. Han var overalt i kveld, og la opp til 2-0 før han like etterpå scoret Belgias tredje mål med en vakker soloprestasjon.

- Det var en fin kamp. 4-0. Vi har fortjent denne seieren. Vi kunne scoret flere mål, men keeperen deres var dyktig. Vi er fornøyde, sier Eden Hazard via TV 2 etter kampen.

- Vi visste vi skulle møte en fantastisk motstander. Jeg må gratulere laget for forestillingen gjennom EM. Vi ser positivt på fremtiden, sier Ungarn-sjef Bernd Storck.

På overtid fastsatte innbytter Yannick Carrasco sluttresultatet til 4-0. Det var Toby Alderweireld som scoret kampens første før det hadde gått ti minutter.

Imponerte

Ungarn og Belgia er to eksempler på hvor fort det snur i fotballen.

Før mesterskapet var det ventet at Ungarn skulle bli overkjørt i mesterskapet, i stedet vant de gruppa foran en nasjon som Portugal.

Belgia ble på sin side sett på som en av favorittene før EM, men 0-2-tapet for Italia gjorde at mange begynte å tvile på nasjonen, som er nummer to på FIFA-rankinga. Seieren over Sverige var heller ikke veldig imponerende.

Likevel satt nok de fleste med en følelse av at Belgia skulle ta seg greit av et Ungarn-lag som gikk ubeseiret gjennom gruppespillet.

Nå er sannsynligvis bildet snudd totalt igjen.

Under oppvarminga pådro Ungarns László Kleinheisler seg en smell. Han har vært en viktig brikke i EM, og timingen var verst tenkelig for Ungarn. Den kreative midtbanespilleren ble erstattet av mer fysiske Ádám Pintér.

DAGBLADETS DOM:

Eden Hazard: For en praktkamp av Chelsea-spilleren. Prestasjonen i forkant på 2-0 og scoringen til 3-0 var en nytelse å se på.

Gábor Király: 40-åringen storspilte i det som trolig er hans siste EM-kamp. Flere ganger vartet mannen i grå joggebukser opp med redninger fra øverste hylle. Holdt Ungarn lenge inne i kampen.

László Kleinheisler: Skadet seg under oppvarminga og fikk aldri spille i åttedelsfinalen.

Pangstart

Det var smått utrolig at Belgia bare ledet 1-0 til pause, men takket være «Joggebuksemannen» Gábor Király var Ungarn fortsatt med i kampen da dommeren blåste i fløyta før hvilen.

40 år gamle Király fikk mye å gjøre allerede fra start. Før det hadde gått fem minutter måtte han stoppe både Romelu Lukaku og Kevin De Bruyne som kom til brukbare muligheter. Sistnevnte var hovmester for et sjanseskapende Belgia.

Etter ni minutter klarte ikke Ungarns sisteskanse å holde nullen lenger. Et frispark fra De Bruyne ble slått inn i boksen, hvor både Lukaku og Toby Alderweireld fikk gå opp veldig alene. Sistnevnte stanget den belgiske fansen til himmels med en kraftfull heading Király bare kjente susen av.

Og Király fikk stadig mer grønske på sine grå joggebukser. Noen minutter etterpå var igjen De Bruyne frampå, men skuddet ble reddet av beina til Ungarns keeper.

Thibaut Courtois holdt på å kløne det skikkelig til på et tilbakespill da han skled på gresset like etterpå. Ballen seilte forbi keeperen, men heldigvis for Belgia traff den ikke målet.

De Bruyne kunne scoret både to og tre mål i den første omgangen, men ble hele tiden stoppet av Király. Keeperen slo også et frispark fra CIty-spilleren i tverrliggeren etter 35 minutter, og De Bruyne kunne knapt tro det han så. Totalt hadde belgia 16 skuddforsøk, hvor åtte traff mål i den første omgangen.

Tidligere keeperhelt Erik Thorstvedt sa før kampen via TV 2 at Király ikke var blant verdens 100 beste keepere. Slik sisteskansen sto fram i dag er det vanskelig å se for seg hvilke 100 som er bedre.

&lt;b&gt;STOR KAMP:&lt;/b&gt; Ungarns Gabor Kiraly hadde flere gode redninger. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix
<b>STOR KAMP:</b> Ungarns Gabor Kiraly hadde flere gode redninger. Foto: REUTERS/Charles Platiau/NTB Scanpix Vis mer

Magisk Hazard

I den andre omgangen måtte Ungarn satse, mens Belgia fikk større kontringsrom. Etter 65 minutter kunne det fort stått 1-1 i målprotokollen da Ádám Pintér testet Courtois som måtte ut i full strekk for å slå ballen ut til corner.

To minutter etterpå fikk de rødkledde en ny god mulighet. Roland Juhász banket til fra veldig skrått hold, og ballen seilte forbi stolpen til Belgia.

I stedet avgjorde Belgia kampen 13 minutter før slutt.

Og i hovedrollen: Eden Hazard.

Han har ikke vært på sitt beste i Chelsea denne sesongen, men i dag viste magikeren hva han kan.

Først serverte han innbytter Michy Batshuayi på sølvfat etter et kunststykke på kanten, hvor han spilte ballen fram til seg selv - løp opp sin egen ball foran to ungarere - og slo den presist inn i boksen til målscorer Batshuayi.

- Se på dette her. Hva er det som skjer her da? Det er som han sender ballen fra seg og alle stopper opp. Han gjør bare alt selv og plutselig er det 2-0. Er det genialt? Er det tilfeldig? Er det dårlig forsvarsspill? Jeg aner ikke, sannsynligvis er det alt på en gang, iallfall er det 2-0, sier Erik Thorstvedt i TV 2-studio, til latter fra Ronny Deila, som la til følgende:

- Men hvis du blir satt opp i slike situasjoner mot Eden Hazard.. Jeg syns synd på høyrebacken til Ungarn.

Like etterpå dro Hazard seg forbi tre-fire spillere og hamret ballen i nettmaskene til 3-0.

Set. Game. Match.

Nå venter Wales i kvartfinalen.