Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frankrike - Belgia

Hazardspill kan fort bli Belgias viktigste våpen mot Frankrike

Eden Hazard er sjelden vare og en av verdens beste fotballspillere. Problemet hans er at vi gjerne glemmer det på dårlige dager.

BELGISK TURBO: Eden Hazard møter Frankrike i VM-semifinalen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BELGISK TURBO: Eden Hazard møter Frankrike i VM-semifinalen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

PÅ SITT HØYESTE nivå står ikke kvalitetene og ferdighetene han bringer til spillet tilbake for noen. Eden Hazard er en tusenkunstner med de fleste verktøyene i kassa.

HAN DRIVER SPILLET fram, han dribler en eller mange med sitt lave tyngdepunkt og store fart, og han scorer sine mål fra alle vinkler og distanser. Når det trengs, som i andreomgangen i kvartfinalen mot Brasil, tar han gjerne en smell eller fem for laget også.

KANSKJE IKKE DET du forbinder mest med en av sportens ypperste virtuoser, men da Belgia etter hvert trengte mer enn gjennombruddskraft, kontringsvilje og offensiv briljans for å nå denne semifinalen mot naboen Frankrike - de trengte en som kunne ta brodden av Neymar og kompani - leverte han det også.

Eden Hazard er en gudbenådet fotballspiller.

Ikke alltid like god - han har sine av-dager og har hatt sin av-sesong - men gudbenådet åkkesom.

IMPONERER IKKE: England slo Sverige 2-0 og er klare for sin første VM-semifinale siden 1990. Angrepsspillet er derimot ikke noe å skryte av, ifølge Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. Programleder er Øyvind Godø. Vis mer

EDEN HAZARD ER ikke helt der oppe med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, ingen er det, men i kobbelet bak fortjener han sin plass. Det spiller ingen rolle hvem du drar fram. Neymar, Salah, Iniesta, Modric, de Bruine - you name them. Jeg vil alltid bringe denne 27-åringen, som paradoksalt nok er så glad i fransk fotball, til bordet. For Eden Hazard er en av få som spiller en fotball skreddersydd for himmelen, der han nesten ikke rører bakken når han driver spillet framover i banen.

Det ser i hvert fall ikke sånn ut.

Enkelte spillere, de aller beste, ser noen ganger ut som om de spiller med luftputer i skoa.

FØR PAUSE MOT Brasil var det Romelu Lukaku og Kevin De Bruyne som var Belgias synligste og beste spillere. Etter pause, og totalt, var det Eden Hazard. Da Brasils offensiv måtte brytes opp med belgisk ballbesittelse, fordi alle lag under beleiring trenger pauser i spillet, var det Eden Hazard som skaffet hvilen.

Akkurat slik Harry Kane framsto som Englands største lagspiller mot Colombia (åttedelsfinalen) gjorde Eden Hazard den samme smertefulle drittjobben mot Brasil.

Han søkte ballen, tok tak i den, tok den med seg inn i rom, driblet og ble felt.

Frispark Belgia.

Hvile.

Lagspillende genialt.

MEN DU LEGGER ikke alle eggene i kurven til Eden Hazard. Det er gambling, eller hazardspill om du vil. Også han har sine kamper der han ikke virker i det hele tatt. Enkelte vil påstå litt oftere enn andre superspillere.

I 2015/2016 nesten en hel sesong.

DEN KOM I bakkant av en sesong maken til den Liverpools Mohamed Salah rundet av i mai, pluss seriegullet egypteren ikke vant. Eden Hazard ble også kåret til årets spiller av spillerne (PFA) og fotballjournalistene (FWA). Han var i alle sammenhenger himmelsk. Men bare for å følge opp med sitt svakeste år så langt i karrieren.

Der han blant mye annet som ikke stemte hadde en periode på 2358 minutter fordelt på 30 kamper uten scoring.

En stor ripe i lakken.

JEG TROR IKKE Eden Hazard vil være av mot Frankrike, en semifinale i VM er for stor til det. Jeg er mest spent på hvor god kampen gir ham anledning til å være. Men at han vil ta det samme ansvaret han tok mot Brasil om Belgia kommer foran denne kvelden også, er jeg overbevist om.

Å tro det er ikke hazard.

Det er sånn han er.

En klink vinner.