TYSK JUBEL: Jonas Hector satte inn det avgjørende straffesparket  for Tyskland.  Foto: NTB Scanpix
TYSK JUBEL: Jonas Hector satte inn det avgjørende straffesparket  for Tyskland.  Foto: NTB ScanpixVis mer

Hector sendte Tyskland til semifinalen etter straffedrama

Darmian syndebukk for Italia.

* Tyskland - Italia 1-1 (0-0), 6-5 på straffer

Jonas Hector ble helten, Matteo Darmian ble syndebukken da Tyskland gikk til semifinalen lørdag kveld.

Det ble en lang kveld i Bordeaux.

Arsenal-spiller Mesut Özil sendte Tyskland i ledelsen etter 65 minutter av ordinær tid. Leonardo Bonucci utliknet på straffe 13 minutter seinere.

Dermed måtte kampen avgjøres på mest dramatisk vis: Ekstraomganger og straffespark.

Italia har hatt et meget bra overtak på Tyskland i EM-sluttspillet. Av åtte møter siden 1962, hadde Tyskland ikke vunnet en eneste gang før lørdagens kamp.

Men denne gangen knuste tyskerne forbannelsen. De vant straffesparkkonkurransen 6-5. Flere av stjernene bommet. Lagene skjøt fem straffer hver. Deretter var det én og én.

ØYEBLIKKET: Dette er straffesparket Jonas Hector aldri vil glemme. Foto: NTB Scanpix 
ØYEBLIKKET: Dette er straffesparket Jonas Hector aldri vil glemme. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Til slutt bommet Italias Darmian, mens Tysklands Hector avgjorde.

I semifinalen møter tyskerne vinneren av kampen mellom Frankrike og Island søndag.

- Det var et drama. Ekstraomganger og to lag som leverte på høyeste taktiske nivå. Straffemissene var enda mer dramatiske. Vi var heldige, sa Tysklands trener Joachim Löw etter seieren.

- Det er ingenting jeg kan klandre laget for. Vi var best i løpet av 120 minutter. Nå skal vi forberede oss til torsdag. De erfarne spillerne misset og de unge scoret, sa Löw.

Svette og tårer

Die Mannschaft mot Gli Azzurri - hva skal vi si? Før EM ville mange glatt tatt dette som en finale.

- Det blir en kamp med blod, svette og tårer. Det mentale og fysiske aspektet vil bli presset til bristepunktet, sa Italia-keeper Gianluigi Buffon før kampen.

Den intense stemningen på Stade de Bordeaux var til å ta og føle på. At en av EM-gigantene skulle ut lørdag, ga kampen en solid dose nerve.

Sami Khedira måtte ut for Tyskland etter 15 minutter. Han ble skadet i en duell med Giorgio Chiellini. Inn kom Bastian Schweinsteiger.

Sistnevnte virker tyngre sammenliknet med glansdagene. Rett før halvtimen scoret han, men dommeren blåste for dytt på Mattia De Sciglio.

Italia hadde sin største sjanse rett før pause. Stefano Stuaro fyrte av et skudd som gikk via Tyskland-stopper Jerome Boateng og ut.

Manglet galskap

Kampen manglet galskap i første omgang. To bunnsolide lag, definitivt. Men det er EM-kamper som har hatt større underholdningsverdi enn dette.

DAGBLADETS DOM:
Manuel Neuer: Tysklands keeper ble avgjørende på straffesparkkonkurransen og var ellers god.
Jonas Hector: Holdt hodet kaldt og avgjorde på straffespark for Tyskland.
Publikum: Vi har hørt og sett supportere som er bedre enn de tyske og italienske i EM.

Så - etter 65 minutter - tok kampen fyr. Et nydelig Tyskland-angrep involverte Mario Gomez, Jonas Hector og Mesut Özil - i den rekkefølgen. Özil skjøt ballen i mål og sendte Tyskland i ledelsen.

Tre minutter etterpå kunne Gomez gitt 2-0, men Buffon ryddet mesterlig opp.

Klønete Boateng

Italia fikk straffe etter 78 minutter. Jerome Boateng handset på klønete vis i en duell. Leonardo Bonucci stoppet opp i tilløpet, feilet ikke og utliknet til 1-1.

Det ga ekstraomganger og straffespark. Den ene stjernen etter den andre bommet, blant andre Thomas Müller, Mesut Özil og Bastian Schweinsteiger for Tyskland. Men keeper Manuel Neuer og Jonas Hector gjorde jobben sin i den avgjørende situasjonen.

- For en kamp. Utrolig. Semifinale, skrev Özil på Twitter i natt.

Semifinalen mot Frankrike eller Island spilles på Stade Vélodrome i Marseille torsdag.

ET FORENT TYSKLAND: Lagkameratene kaster seg rundt keeper Manuel Neuer, som ble avgjørende på straffesparkkonkurransen. Foto: NTB Scanpix
ET FORENT TYSKLAND: Lagkameratene kaster seg rundt keeper Manuel Neuer, som ble avgjørende på straffesparkkonkurransen. Foto: NTB Scanpix Vis mer