Hedda Berntsen skriver om skifrikene

Etter OL-slalåmen 20. februar drar Hedda Berntsen rett til universitetet i Middlebury i Vermont. I to uker fram til v-cupfinalen i Østerrike blir det fullt fokus på hovedoppgaven i sosialantropologi. Heddas tema: livsstilsalpinistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hedda er fascinert av alle som kjører konkurranser i alpint - på alle nivåer fra v-cup til nasjonalt - som ikke oppnår noe som helst annet enn tilfredsstillelsen ved å være med der det skjer. For ikke å snakke om underskogen av underbetalt støtteapparat som trofast jobber 15 timer i døgnet sesong etter sesong i skyggen av markante landslagssjefer og profilerte trenere.

- Jeg vil skrive om hvordan alpint fungerer som subkultur. Den gjengen der gjør alpint til livsstilen sin. Hvordan er tankegangen deres? Hvorfor gjør de det? spør Hedda.

Hun var 24 år da hun i fjor slo gjennom med bronse i VM. Hun har tilhørt subkulturen av løpere bak de beste i flere år, og kjenner sånn sett miljøet innenfra. Bare hovedoppgaven står igjen før hun er ferdig med fire års studier i sosialantropologi.

Lang pause

Etter de tre slalåmrennene i Saalbach, Berchesgaden og Åre før OL er v-cupsesongen så godt som over for Hedda. Etter OL gjenstår bare v-cupfinalen i Altenmarkt.

Det er derfor hun kan ta pause fra landslaget etter OL for å komme i gang med oppgaven.

- Jeg kommer til å gå på skole på formiddagen, og trene ski på ettermiddagen. Etter v-cupfinalen drar jeg tilbake til USA og skriver fram til skitestinga starter i slutten av mars. Etter det har vi fri fram til treninga begynner i slutten av juni, sier Hedda, som kom på tanken om å fullføre studiene før sesongslutt etter en prat med BI-student og lagkamerat Stina Hofgaard Nilsen.

- Jeg vil bli ferdig, og da vi så gjennom terminlista så vi at det ikke var flere renn før v-cupfinalen. Da snakket jeg med Erik (trener Skaslien) og Olav (landslagssjef Skjøtskift). De syntes dette var en god idé.

- Det kan være bra for Hedda å få tenke på noe annet etter OL. Ofte mister man litt konsentrasjonen etter et stort mesterskap, sier Skaslien.

Bare slalåm

I helga kjører Hedda slalåm i Saalbach. Og bare det. Utfor er uaktuelt etter at hun i juleferien bestemte hun seg for å droppe å kjøre kombinasjonen i OL.

- Jeg snakket med pappa i jula. Han hører jeg mye på. Han mente det var en dårlig idé å kjøre kombinasjonen. Det samme mente Erik. Selv om andre jeg lytter til, mente jeg burde kjøre, så ble det slik, sier Hedda.

HOVEDFAGSTUDENT: Alpinisten Hedda Berntsen skriver om skifrikene - de som er med på alpinsirkuset uten noen sinne å være i nærheten av en seierspall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer