Hedda leker igjen

Etter VM-bronsen for to år siden gikk Hedda Berntsens karriere i fritt fall til hun nådde bunnen i OL i fjor. Nå er hun oppe igjen.

ST. MORITZ (Dagbladet): Etter OL i Salt Lake i fjor dro Hedda rett til universitetet i Middlebury i staten Vermont i USA for å gjøre ferdig studiene. Hun fikk et høyst nødvendig avbrekk fra et idrettsliv som i OL-sesongen utviklet seg veldig feil - både på grunn av sviktende resultater og personkonflikten med trener Erik Skaslien og daværende landslagssjef Olav Skjøtskift som gikk ut og sa at Hedda lekte for mye.

Friskt pust

- Det var kjempegøy i Middlebury, og motiverende å få gjøre noe annet. Derfra dro jeg hjem og ble med på samlingene og testet ski i vår. Jeg byttet også til et annet og raskere skimerke, sier 26-åringen til Dagbladet.

Hedda var veldig langt unna standardutøveren da hun slo gjennom høsten 2000. Atypisk, impulsiv og supergira ble hun raskt et midtpunkt som gjerne snakket med alle - og gjerne om alt på en gang. Resultatene kom nærmest av seg sjøl. Hun hadde tre femteplasser og en sjetteplass vinteren 2001, og forsto ikke hvor god hun var.

- Når jeg ser oppmerksomheten resultatene til Line Viken og Lisa Bremseth får nå i år, og tenker tilbake, så skjønner jeg hvor bra det jeg gjorde den sesongen egentlig var. Det gikk kanskje for lett, sier hun.

Ny trener

Det gikk slett ikke så lett da hun stinn av trening kom tilbake til løypa høsten 2001.

- Jeg var nok overtrent i fjor, sier hun.

Det ballet på seg, og frustrasjonen ble synlig - både hos Hedda og i trenerteamet.

Denne sesongen har Felix Mc Grath kommet inn som landslagssjef.

- Felix har vært min trener i hele høst sammen med Rolle (Johansson). Felix har vært veldig viktig for meg, sier hun til Dagbladet.

Får leke mer

Samtidig har Mc Grath gitt Hedda friere tøyler enn hun hadde i fjor. Hun får nå i større grad lov til å leve ut aktivitetsbehovet sitt. Som i Florida før V-cupåpningen i Park City. Da hoppet hun i fallskjerm for første gang. Denne vinteren har hun dessuten flyttet inn i en leilighet i Innsbruck. Mens de andre jentene drar hjem til Norge, drar Hedda til Innsbruck og boltrer seg i bakken med frikjøring i løssnøen. Men starten på sesongen var ingen fest.

- Det gikk dårlig i slalåm til å begynne med. Men nå har Felix gjort noe skikkelig bra ved å montere bindingene mine to centimeter lenger fram både på slalåmskia og storslalåmskia. Da begynte det plutselig å gå bra i storslalåm også. Det var dødsgøy, sier Hedda.

På trening før nyttår slo hun storslalåmspesialistene Andrine Flemmen og Stina Hofgaard Nilsen i to av fire omganger. Da fikk hun starte i v-cupen i storslalåm også.

- Moro. Selv om jeg gikk på trynet.

Utfor på impuls

I Maribor i januar kjørte hun ned til 12. plass i slalåm, og sikret VM-billetten. Det ga pusterom, og næring til en ny tanke: utfor.

- Jeg kom på det helt plutselig. Hadde lyst til å være med i V-cupen allerede i Lenzerheide (21. desember), men det rakk jeg ikke. Måtte kjøre E-cuprenn først, men jeg ville kjøre utfor.

- Det er noen ganger du bare får noen ideer om at det og det hadde vært kult å gjøre. Og så bare gjør jeg det, sier hun.

I går stilte hun opp på den første offisielle utfortreninga i VM - og kjørte i mål 16 sekunder bak bestetida. Hun bommet på en port, og stoppet opp før hun ble vinket videre.

- Gøy, selv om jeg sto oppreist gjennom hele midtpartiet av løypa. Men jeg hadde bra mellomtid oppe, og ei bra tid nederst.

- Føler du at du er på opptur igjen?

- Det går bra nå. Får håpe det fortsetter.

GLADJENTE: Hedda Berntsen kjørte den første utfortreningEN i VM i går. Det gikk ikke bra. Den norske jenta havnet 16 sekunder bak bestetida. - Gøy, selv om jeg sto oppreist gjennom hele midtpartiet i løypa, mener Hedda.