Heder til gammel doper

Når dopingspøkelset skifter til smoking, blir det mer trøbbel for friidretten.

 FORTSATT TIL TJENESTE FOR FRIIDRETTEN: I 2014 har Justin Gatlin vært verdens raskeste mann. Da får det visst være at han er utestengt to ganger på grunn av juks. FOTO: AP Photo/Lee Jin-man.
FORTSATT TIL TJENESTE FOR FRIIDRETTEN: I 2014 har Justin Gatlin vært verdens raskeste mann. Da får det visst være at han er utestengt to ganger på grunn av juks. FOTO: AP Photo/Lee Jin-man.Vis mer

JUSTIN GATLIN; friidrettsesongens raskeste mann i verden, er 32 år gammel. I fem av disse årene har han vært utestengt fra sporten sin for dopingbruk. Nå er han likevel nominert av idrettsvenner over hele verden til den store prisen: "Årets friidrettsutøver".

Dette hedersbeviset deles ut 21.november i Monaco. Om du lurer på hvordan det er mulig for en sport å sette en gammel doper på kandidatlista, er det bare å sjekke fjorårets utdeling fra samme scene.

Da stod friidrettens beste menn med høy smokingfaktor og fortalte hjemmepublikummet sitt om hvor vondt og vanskelig det var med all denne utidige dopingkontrollen.

DENGANG var snakkisen i sporten det dårlige antidoping-arbeidet blant sprinterne på Jamaica og blant langdistansestjernene i Kenya. Usain Bolt hadde knapt rukket å bli utropt til "Årets utøver" for femte gang, før han brukte takketalen til å snakke om hvordan denne masete dopingkontrollen ødela sponsormarkedet for ham:

- I alle idretter er det dopingskandaler, men folk går videre. Det må vi også gjøre fordi dette blir dyrt for meg, og det liker jeg dårlig, sa Bolt. Han fikk støtte av friidrettspresident Lamine Diack som benyttet anledningen til et angrep på det internasjonale antidopingbyrået (WADA) sin "latterlige kampanje" mot nettopp Jamaica og Kenya:

PENT KLEDD:  Frontfigurene fra fjorårets utdeling i Monaco: Verten prins Albert, Shelly-Ann Fraser-Pryce (beste kvinnelige utøver 2013), Usain Bolt (beste mannlige utøver 2013) og IAAF-president Lamine Diack. FOTO: AFP / Valery Hache.
PENT KLEDD: Frontfigurene fra fjorårets utdeling i Monaco: Verten prins Albert, Shelly-Ann Fraser-Pryce (beste kvinnelige utøver 2013), Usain Bolt (beste mannlige utøver 2013) og IAAF-president Lamine Diack. FOTO: AFP / Valery Hache. Vis mer

-  De dro til Jamaica, og hva fant de. Ingenting! Det må vi snakke høyt om. Vi gjør vårt beste i friidretten. Du vil aldri finne en fotballspiller som blir utestengt i fire år, sa Diack, og har rett; om enn på en annen måte enn han hadde tenkt.

Fire års utestengelse hører helst friidretten til, selv før sporten fra nyttår øker første gangs utestengelse fra nettopp to til fire år.

JUSTIN GATLIN er et eksempel på det. Mens det kanskje går an å diskutere den første utestengelse hans som juniorløper der straffen for ulovlige ADHD-medisinering  ble redusert fra to til ett år, fikk denne tidligere OL-mesteren i 2006 åtte nye år for kraftig bruk av testosteron. Misbruket skjedde mens han var elev hos den USA-baserte jamaicanske doptrenereren Trevor Graham. Gatlin var en Grahams sju dømte skurker fra den kjente BALCO-avsløringen.

Fordi Justin hjalp den amerikanske påtalemyndigheten underveis i denne avsløringen, ble straffen etter hvert redusert fra åtte til fire år. Etter at han var ferdig sonet i 2012, har en stadig lettere Justin blitt mer og mer stabil; forøvrig en framgang som stemmer med den nye forskningen som gir dopete utøvere en livsvarig fordel av jukset.

Denne sesongen har Justin Gatlin prestert hele sju av verdens ti beste 100 meter-tider, og har dominert øvelsen fullstendig i Usain Bolts skadefravær. Det er den sportslige grunnen til at amerikaneren har havnet på lista over kandidater til "Årets utøver".

 SIER NEI TIL EKS-DOPERNE:  Den tyske OL-mesteren Robert Harting nekter å stå på samme hederslista som dopingdømte utøvere. Han har nå trukket seg fra avstemningen til "Årets friidrettsutøver". FOTO:  AFP  / DPA / Rainer Jensen.
SIER NEI TIL EKS-DOPERNE: Den tyske OL-mesteren Robert Harting nekter å stå på samme hederslista som dopingdømte utøvere. Han har nå trukket seg fra avstemningen til "Årets friidrettsutøver". FOTO: AFP / DPA / Rainer Jensen. Vis mer

DEN enda mer sportslige grunnen til at han ikke burde være der, er selvsagt det pågående oppgjøret med doping.

Her sliter internasjonal friidrett selv med sine snart strengere straffer, og nominasjonen av Gatlin gjør vaskejobben vanskeligere. Vi snakker tross alt om en sport som med sine mange ulike øvelser og flust med små treningsmiljøet, fra før er ekstra stevsom å rengjøre. Seinest i sommer var det for eksempel sprintkonkurranser i Diamond League med bare eks-dopere på pallen.

Det er derfor den tyske diskoskasteren Robert Harting før helga ba om å bli strøket fra den samme kandidatlista til IAAF. Han vil ikke stå sammen med en eks-doper:

- Friidrettslederne må også ta ærlighet med blant kriteriene når de nominerer til en slik pris, sa Harting, og er slett ikke alene med å kreve en mer verdibasert internasjonal friidrett. Det var derfor arrangørene i Stockholm, Zürich og Birmingham ikke inviterte Justin Gatlin til sine Diamond League-stevner i sommer. De ville ikke gi startpenger til dopdømte.

I LENGDEN er det bare slike tydelige markeringer som løfter friidretten ut av jukset. Nå avgjør fansen om det skal vaskes eller glemmes. Tre av ti kandidater skal via en global e-post avstemning gå videre i kåringen før en jury med Lamine Diack selv overtar ansvaret.

REKORDJUKS:  En nydopet Justin Gatlin viser fram rekordtida si på 100 meter etter stevnet i Doha mai 2006. Da var den positive prøven allerede tatt, og spillet snart avslørt. FOTO: AFP/Karim Jaafar.
REKORDJUKS: En nydopet Justin Gatlin viser fram rekordtida si på 100 meter etter stevnet i Doha mai 2006. Da var den positive prøven allerede tatt, og spillet snart avslørt. FOTO: AFP/Karim Jaafar. Vis mer

Da er bare å stemme ut Gatlin og andre juksere fra disse listene, før gamle dopspøkelser klappes inn i smoking på stjerneshowet i Monaco.

De nominerte til prisene er:

Menn:

Nigel Amos (BOT) — Diamond League-mester på 800 meter.
Mutaz Barshim (QAT) — Kåret til tidenes nest beste høydehopper.
Jairus Kipchoge Birech (KEN) — Diamond League 3000m hinder mester.
Bohdan Bondarenko (UKR) — Ble nummer tre blant tidenes høydehopperne.
Yohann Diniz (FRA) — Slo verdensrekorden på 50km kappgang.
Justin Gatlin (USA) — Vant hver eneste 100 meter i Diamond League.
Robert Harting (GER) — Vant 13 av 14 konkurranser i diskos.
Dennis Kipruto Kimetto (KEN) — Slo verdensrekorden på maraton.
Renaud Lavillenie (FRA) — Satte ny stavrekord.
LaShawn Merritt (USA) — Diamond League-mester på 400 meter hekk. Også dopingdømt.

Kvinner:

 GODE OL-BUSSER:  OL-mester Usain Bolt hygger seg med Justin Gatlin etter 100 meteren i London 2012. OL-arrangørene der ble presset til å ha med dopingdømte utøvere. FOTO: REUTERS/David Gray .
GODE OL-BUSSER: OL-mester Usain Bolt hygger seg med Justin Gatlin etter 100 meteren i London 2012. OL-arrangørene der ble presset til å ha med dopingdømte utøvere. FOTO: REUTERS/David Gray . Vis mer

Valerie Adams (NZL) — Ubeseiret Diamond League-mester i kule.
Genzebe Dibaba (ETH) — Satte innendørsrekord på 1500 -og 3000 meter.
Dawn Harper Nelson (USA) — Diamond League-mester på 100 meter hekk.
Caterine Ibarguen (COL) — Ubeseiret Diamond League-mester i tresteg.
Francena McCorory (USA) — Verdensmester innendørs på 400meter.
Sandra Perkovic (KRO) — Diamond League-mester diskos.
Dafne Schippers (NED) — Europamester på 100 -og 200 meter.
Kaliese Spencer (JAM) — Diamond League-mester 400 meter hekk.
Barbora Spotakova (CZE) — Diamond League-mester spyd.
Anita Wlodarczyk (POL) — Slo verdensrekorden i slegge.