Hedrer de døde

Liverpool og Juventus skal i kveld endelig gjøre opp for 20 års taushet om de 39 livene som gikk tapt på Heysel Stadion 29. mai 1985.

Direkte på Dagbladet.no kl. 20.45: Liverpool - Juventus, Lyon - PSVLONDON (Dagbladet): De to kvartfinalene i Champions League blir de første kampene mellom lagene siden den vonde kvelden i Brussel som endret fotballen for alltid.

-  Juventus-supporterne kommer til å få den beste mottakelsen av besøkende fans på lang, lang tid. Jeg kan ikke tenke meg at noen av dem vil måtte betale for det de vil ha å drikke på Merseyside under dette besøket, sier Ian Rush til Sunday Express.

Han var en av Liverpool-spillerne som til slutt ble beordret på banen i Brussel for å spille europacupfinalen mot Juventus etter at en av fotballhistoriens største tragedier var et faktum. Året etter gikk Rush til Juventus. I kveld har han skrevet et personlig budskap i en brosjyre som skal deles ut til tilskuerne.

Rossi kritisk

Kveldens Liverpool-spiss heter Milan Baros. Han sa det slik på pressekonferansen i går:

-  Juventus-supporterne skal ønskes velkommen. Vi skal tenke på det som skjedde før kampen, men så snart vi er i gang, vil det bare være en vanlig fotballkamp, sier han.

Det blir neppe en vanlig fotballkamp for de etterlatte. De grusomme scenene av Liverpool-hooligans som før kampen jaktet flyktende Juventus-supportere mot veggen som brøt sammen, og de døde kroppene - mange synlige under kampen for publikum - sendte engelsk klubbfotball ut i fem års karantene fra e-cupene. Liverpool fikk seks år. 14 Liverpool-tilhengere ble idømt fengselsstraff.

Paolo Rossi - mannen som scoret hat trick for Italia i VM-finalen mot Brasil i 1982 - spilte spiss for Juventus i finalen. Han er kritisk til Juventus\' oppfølging av tragedien.

VARMER OPP: Liverpool-spillerne på treningsfeltet Melwood i går. Foto: SCANPIX/AP
VARMER OPP: Liverpool-spillerne på treningsfeltet Melwood i går. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

-  Det er ikke noe skikkelig minnesmerke for de døde hos Juventus. Ingen minnetavle, ingenting. Dette er rart. Juventus burde levert tilbake pokalen i respekt for de døde, sier han til The Observers månedsmagasin for april.

Fansen spiller kamp

I samme magasin er for øvrig daværende Liverpool-kaptein Phil Neal forsøkt intervjuet om tragedien.

Neal nektet å si noe fordi han ikke fikk betalt for å uttale seg.

Samme Neal får i kveld en sentral oppgave når de døde skal minnes. Før kampstart skal han gjennomføre en kort seremoni på banen. Deretter skal Liverpool-supportere bære et banner med inskripsjonen «In Memoria e Amicizia» (til minne og vennskap) fra the Kop til Juventus-kontingenten.

De 2800 tilreisende fra Juventus får også i Ian Rush-brosjyren unnskyldningen «We are Sorry. You\'ll never walk alone.» På baksiden av kampprogrammet blir lagoppstillingene fjernet. Der står isteden navnene til de 39 drepte. Tidligere på dagen blir det også spilt en vennskapskamp mellom supporterne for de to klubbene.

-  Det vil bli følelser i kveld. Og de vil bli følt av begge klubber, sier Juventus-trener Fabio Capello.

POPPIS: Pavel Nedved ble omringet av Juve-fans ved ankomst Merseyside i går.