Dagbladet-journalist

Hedret med pris

Sportsjournalist John Rasmussen vant prestisjepris for sine avsløringer om fluorsmøringens farer.

MOTTOK PRISEN: John Rasmussen vant prisen for å ha vært en sentral bidragsyter i «Glidens pris». Hans Majestet Kong Harald (t.h.) var blant dem som satt i salen. Foto: Christian Roth Christensen
MOTTOK PRISEN: John Rasmussen vant prisen for å ha vært en sentral bidragsyter i «Glidens pris». Hans Majestet Kong Harald (t.h.) var blant dem som satt i salen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Det er bare å erkjenne at jeg er utrolig stolt over å bli hedret for å ha vært med på «Glidens Pris», sier prisvinner og mangeårig sportsjournalist i Dagbladet, John Rasmussen.

Han syns det er ekstra stas at det er nestorene blant norske idrettsledere, Norske Idrettsleder-Veteraner (NIV), som står bak denne hederen.

- Det viser også at idretten selv er opptatt av, og setter pris på, en seriøs og levende sportsjournalistikk, sier Rasmussen, som mottok prisen på NIVs årsmøte tirsdag kveld.

HEDRET: Det er nestorene blant norske idrettsledere, Norske Idrettsleder-Veteraner (NIV), som står bak hederen. Foto: Christian Roth Christensen
HEDRET: Det er nestorene blant norske idrettsledere, Norske Idrettsleder-Veteraner (NIV), som står bak hederen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Årlig hederspris

Ifølge statuttene til NIV deler de hvert år ut

«en Sportsjournalistpris, en hederspris, til en norsk journalist som har gjort en særlig fortjenstfull innsats for utvikling for journalistikken innenfor idrettsområdet. Ved vurderingen legges det vekt på at vedkommende har satt idretten og dens betydning inn i en samfunnsmessig sammenheng, har dokumentert særlig god innsikt i generelle idrettsspørsmål eller har vist solid idrettsfaglig kompetanse i en eller flere idretter.»

NIV legger også vekt på god «språkføring og formidlingsevne».

Forbud mot fluor

John Rasmussen vant prisen for å ha vært en sentral bidragsyter i «Glidens pris». Dette grave-prosjektet om helse- og miljøskader som følge av fluorsmøring i Norges nasjonalidrett langrenn, er en av Dagbladets kandidater til gravejournalist-prisen SKUP i år. Prosjektet startet med historien «Mamma skal dø», om trebarnsmora Toril Stokkebø, som døde av en sjelden form for nyrekreft i 2017.

Gjennom en rekke artikler publisert høsten 2019 dokumenterte Rasmussen og hans kolleger sammenheng mellom fluorsmøring og utvikling av alvorlig sykdom, både hos profesjonelle og amatør-smørere.

Samtidig ble det reist kritikk for manglende informasjon fra både det nasjonale og internasjonale skiforbundet.

Den 23.11.19, tre uker etter at vi innledet vår artikkelserie, vedtok FIS forbud mot fluor i alle skirenn i hele verden fra og med neste sesong.

Da nyheten kom, takket leder i langrennskomitéen i FIS, Vegard Ulvang, Dagbladet.

- Jeg ser på dette som en gledens dag for hele skisporten, sa Ulvang.

Fornøyd gravesjef

Gravesjef i Dagbladet, Siri Gedde-Dahl, er veldig stolt av utmerkelsen.

- John Rasmussen har dekket langrenn for Dagbladet-Sporten i 14 år, det siste året i en kritisk reportasjeserie om fluorsmøringens forbannelser. Han har løftet sportsjournalistikken inn i en samfunnsmessig viktig ramme, mener Gedde-Dahl.

- John har i dette arbeidet opplevd motstand fra kilder og krevende etiske dilemmaer, som han har løst på en svært god måte – og med stor integritet. Vi er veldig stolte av at John får denne utmerkelsen for «Glidens pris», sier Gedde-Dahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer