SKILLES: Morten Thorsby og Martin Ødegaard fikk et gyllent samarbeid i Heerenveen, men skal nå spille for rivaliserende klubber. Foto: Bildbyrån
SKILLES: Morten Thorsby og Martin Ødegaard fikk et gyllent samarbeid i Heerenveen, men skal nå spille for rivaliserende klubber. Foto: BildbyrånVis mer

Morten Thorsby forsøkte å overtale Martin Ødegaard

Heerenveen fortviler:
- Jeg prøvde å overtale Martin Ødegaard

Heerenveen mistet Martin Ødegaard mot sin vilje, men ser ut til å beholde landsmannen Morten Thorsby til tross for at flere klubber er interesserte.

Forrige sesong var Martin Ødegaard utlånt fra Real Madrid til Heerenveen. Denne sesongen er det Vitesse som har sikret seg en låneavtale ned 19-åringen.

Etter to serierunder har Vitesse og Heerenveen begge fire poeng. Forrige sesong var Vitesse fem poeng bedre, med en målforskjell på hele 21 plussmål mer.

Heerenveen jubler på ingen måte for at Ødegaard har skiftet beite til tabellnaboen Vitesse fra Arnhem.

Det forteller Heerenveens midtbaneprofil Morten Thorsby til Dagbladet.

- Jeg vil tro klubben har gjort det de kan for å få Martin til å fortsette her. Alle her i klubben har blitt veldig glad i ham. Martin er svært godt likt, både blant spillere, trenere og ledere. Han vil bli savnet, sier Thorsby til Dagbladet.

NY KLUBB: Martin Ødegaard spiller for Vitesse den kommende sesongen. Foto: Bildbyrån
NY KLUBB: Martin Ødegaard spiller for Vitesse den kommende sesongen. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Hva mister dere?

- Vi mister en veldig god spiller i Martin. Vi mister en kreativ kraft. Det er utvilsomt et tap for oss. Samtidig har vi henta et par nye spillere, men Martin var viktig for vårt angrepsspill.

Prøvde å overtale Ødegaard

Ødegaard og Thorsby har gjennom en halvannen sesong sammen i skøytebyen Heerenveen blitt gode venner og fått en god relasjon på banen, både i den nederlandske toppdivisjonen og for Norges U21-landslag.

- Forsøkte du å overtale ham til å ta en ny sesong i Heerenveen?

- Vi har holdt kontakten, og ja, jeg prøvde å overtale Martin til å komme tilbake til Heerenveen. Dessverre valgte han ikke oss. Det er trist. Martin vil bli savnet, men jeg forstår valget, sier Thorsby til Dagbladet.

Ødegaards valg av Vitesse indikerer at dette er et lite steg opp for midtbaneeleganten, men viktigere enn kvaliteten på laget, klubbens utviklingsplan, spillestil og den tydelige 10-errollen de har øremerket til Martin Ødegaard.

DREAMTEAM: Martin Ødegaard og Morten Thorsby skapte magi sammen både i Heerenveen og for Norge U21 forrige sesong. Foto: Bildbyrån
DREAMTEAM: Martin Ødegaard og Morten Thorsby skapte magi sammen både i Heerenveen og for Norge U21 forrige sesong. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Vi spilte nettopp 1-1 mot Vitesse, så det er jevnt, selv om de har vært hakket bedre enn oss de siste 3-4 sesongene. De har vist i sesongavslutningene at de har en bredere stall og et høyere maksnivå, men det er ikke mye som skiller oss, sier Thorsby til Dagbladet.

- Vitesse er en av klubbene i Nederland med høyest ambisjoner. De har gode fasiliteter og har en spillestil som passer Martin godt. Vitesse har en veldig synlig 10-er som kanskje ikke vi har i samme grad i vårt spillesystem. Det er 10-ern Martin er best i, så jeg forstår valget hans.

- Rart og spesielt

Nå går Thorsby og Ødegaard fra å ha et gyllent samarbeid til å spille for rivaliserende klubber i samme liga.

- Hvordan blir det å møte Martin etter en lang periode som lagkompiser?

- Nå blir det ekstra moro å slå dem og ta skalpen på Vitesse. Å møte Martin blir både rart og spesielt på en gang, sier Thorsby.

BLIR: Til Dagbladet sier Morten Thorsby at trolig ikke bytter klubb i dette overgangsvinduet. Foto: Bildbyrån
BLIR: Til Dagbladet sier Morten Thorsby at trolig ikke bytter klubb i dette overgangsvinduet. Foto: Bildbyrån Vis mer

Også rundt Thorsby selv har det vært interesse fra flere andre klubber.

Løpsmaskinen slo til med to scoringer og én assist i serieåpningen mot Zwolle før han ble utvist og følgelig fikk karantene i andre serierunde.

Forrige sesong scoret han seks mål og hadde to målgivende pasninger etter en pangstart på sesongen, hvor Thorsby i en periode var toppscorer i Eredivisie.

Akkurat nå er han målpoengkonge i Nederland, selv om han bare har spilt én av to serierunder.

På sine fire siste seriekamper i august måned har nordmannen scoret hele seks mål fra midtbaneposisjon i Heerenveen - helt motsatt av augustspøkelset som Harry Kane sliter med.

Thorsby om overgangsryktene

Flere klubber følger nøye med på indreløperen, som føler seg klar for å ta steget videre, men som nå ser ut til å gå løs på en ny sesong i Heerenveen.

- Det har vært en del interesse rundt meg, men jeg blir i Heerenveen om det ikke kommer noe konkret, opplyser Thorsby til Dagbladet.

- Hva skal til for at du skifter klubb?

- Jeg drar ikke videre før eventuelt den rette klubben kommer på banen. Å få spilletid er viktig.

Langt flere enn de som passer å spille i engelsk fotball ønsker seg dit, men hva angår Thorsby, er spillestilen der noe som burde være perfekt for ham.

Spennende høst

Den tidligere løpsmaskinen har sprengt flere fysiske rekorder i Heerenveen og har en løps- og duellkraft som ville kommet seg til rett i England. Også Italia og Tyskland er aktuelle ligaer for nordmannen på sikt.

- Det er et syltynt nåløye i England. Jeg har et mål om å bli god nok til å spille meg i verdens kanskje mest konkurransedyktige liga, men jeg må være klar, tydeliggjør Thorsby overfor Dagbladet.

Han har vært en viktig brikke på U21-landslaget i en rekke år, men har også fått sjansen på A-landslaget under Lars Lagerbäck. Thorsby har mange av kvalitetene som svensken ønsker i en midtbanespiller.

- Ser du for deg at du spiller på U21- eller A-landslaget i høst?

- Både A-landslaget og U21-landslaget går mot svært spennende høster. U21 har fortsatt muligheten til å komme til EM, så begge deler blir bra. Jeg er positiv til begge deler, sier han.

  • Thorsbys Heerenveen møter storklubben Feyenoord kl. 14.30 i dag.
  • Ødegaards Vitesse skal opp mot Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø og Bjørn Maars Johnsens AZ Alkmaar kl. 16.45.